Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2017 11:31
dellamisamiky

XXX.XXX.248.223

Dnes ráno jsem si všimla (včera to ještě neměl) že můj beťák má na konci ocasní ploutve části slepené. Myslím, že se jedná o BRP. Jinak žádné tečky ani flíčky na sobě nemá, oči nejsou zakalené a je pořád hladový. Žije v akváriu o objemu 10 litrů s vnitřním filtrem a topítkem nastaveným na 27°C. Uvnitř má pouze živé rostliny (Cryptocoryne a růžkatec). Vyměnila jsem 50 % vody a odkalila dno. Jak bych měla pokračovat? Děkuji.

27.10.2017 12:56
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak tady je možností více. Dá se zajít do dobrého zverimexu, kde vám doporučí nějaké léčivo konkrétně na rozpad ploutví. Nekupujte multiléčiva, moc nefunkují.
Já osobně používám sůl. Dávám špetku soli na 3,5l akvarium, ale už jsem zkoušela i koncentrovanější roztok, kde byla bojovnice pouze 15 minut a pak zpět do kompletně vyčištěného akvíria.
Ale já nemám v akváriích filtry a plovoucích rostlin mám tolik, že si dovolím jednu vyhodit a nahradit novou. Takže filtr bych pořádně vyčistila a nechala pár dní mimo vodu vyschnout.

27.10.2017 13:03
linduš

XXX.XXX.79.4

karo2702 napsal(a):
Tak tady je možností více. Dá se zajít do dobrého zverimexu, kde vám doporučí nějaké léčivo konkrétně na rozpad ploutví. Nekupujte multiléčiva, moc nefunkují.
Já osobně používám sůl. Dávám špetku soli na 3,5l akvarium, ale už jsem zkoušela i koncentrovanější roztok, kde byla bojovnice pouze 15 minut a pak zpět do kompletně vyčištěného akvíria.
Ale já nemám v akváriích filtry a plovoucích rostlin mám tolik, že si dovolím jednu vyhodit a nahradit novou. Takže filtr bych pořádně vyčistila a nechala pár dní mimo vodu vyschnout.

Chci se zeptat, na co je dobré čistit filtr, když právě za brp, plísně a podobné "dětské nemoci" může právě špatně zajetý filtr?
naopak je potřeba ustálit podmínky, ne?

27.10.2017 13:08
linduš

XXX.XXX.79.4

dellamisamiky napsal(a):
Dnes ráno jsem si všimla (včera to ještě neměl) že můj beťák má na konci ocasní ploutve části slepené. Myslím, že se jedná o BRP. Jinak žádné tečky ani flíčky na sobě nemá, oči nejsou zakalené a je pořád hladový. Žije v akváriu o objemu 10 litrů s vnitřním filtrem a topítkem nastaveným na 27°C. Uvnitř má pouze živé rostliny (Cryptocoryne a růžkatec). Vyměnila jsem 50 % vody a odkalila dno. Jak bych měla pokračovat? Děkuji.

Jak dlouho to akvárium funguje?
jak často a jak čistíte akvárium?
filtr, doufám, neperete...
pokud je jinak v pořádku, zkusila bych denně trochu odkalit a dolít část čisté vody tzv.vodoléčba.
kde spí? někdy ryby odpočívající na dně si vyválejí ploutve v bordelu.
nemohl se třeba o něco zranit (třeba o filtr)?
krmit střídmě

27.10.2017 18:16
dellamisamiky

XXX.XXX.248.223

Akvárium jede 2 měsíce ( 1 měsíc rozběh, potom jsem až dávala rybu dovnitř)
akvárium čistím jednou týdně tak že odkalím dno, setřu řasu ze skel, vyměním asi 30% vody.
Filtr občas propláchnu když je moc zanešený.
jinak spí u hladiny moc nepolehává.
nevím o co by se mohl zranit žádné ostré věci u něj v nádrži nemám.
Omlouvám se pokud něco dělám špatně jsem začátečník

jen.tak

27.10.2017 18:38
jen.tak

XXX.XXX.208.66

dellamisamiky napsal(a):
Akvárium jede 2 měsíce ( 1 měsíc rozběh, potom jsem až dávala rybu dovnitř)
akvárium čistím jednou týdně tak že odkalím dno, setřu řasu ze skel, vyměním asi 30% vody.
Filtr občas propláchnu když je moc zanešený.
jinak spí u hladiny moc nepolehává.
nevím o co by se mohl zranit žádné ostré věci u něj v nádrži nemám.
Omlouvám se pokud něco dělám špatně jsem začátečník

Hmmm... jestli máte nádrž dva měsíce, tak se mi moc nezdá to s "moc zanešeným filtrem"... buď překrmujete, nebo tam máte obrovské šneky, málo rostlin, hodně umírajících rostlin, nebo prostě něco, co tam musí produkovat strašně moc odpadu.

Ale hádám, že to bude extra malý objem filtrační hmoty - pokud se u jedné ryby tak moc zanáší :) A to by pak mohlo odpovědět i na původní dotaz.

27.10.2017 20:35
linduš

XXX.XXX.79.4

Základ vypadá dobře. podle popisu to děláte dobře. jen jak píše "jen tak" asi bude něco s filtrem.
ale pro jednu rybu by mělo stačit i šušnítko a neměl by se ani moc zanášet. houbička z filtru se mačká ve vodě odpuštěné z akva, nepere se v chlorované vodě kvůli bakterkám.
co je to za tip? nemohl třeba ploutvičku nacucnout?

Přidejte reakci

Přidat smajlík