Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Svera

3.11.2017 07:06
Svera

XXX.XXX.9.33

Zdravim mel bych dotaz...mam filtr https://akvarijni-filtry.heureka.cz/hagen-elite-jet-flo-75-400l-h/ mozna to neni uplne ten samy ale je to stejny typ. Filtr ma difuzor z ktereho vede hadicka ven z akvaria a prisava vzduch. Problem je ze asi po dvou mesicich kdy filtr bezel bez problemu zacal najednou vynechavat. Abych to upresnil...filtr bezi normalne...ale objem bublinek se zmensi a nebo vynechava jako kdyby byla hadicka pricpana. Kdyz jsem to zkousel vycistit...zjistil jsem ze nikde nic pricpane neni...filte je komplet vycisteny ale difuzor uz nevzduchuje jako ze zacatku. Setkal se s tim uz nekdo? Dekuji za rady.

3.11.2017 07:48
linduš

XXX.XXX.79.4

Jiný typ filtru. ze zvědavosti jsem to zkoušela. trochu to blblo a hlavně to dělalo šílený kravál.
vhledem k tomu, že takové přisávání vzduchu v trochu normálním akváriu je úplně k ničemu, nepoužívám.
možná se vám snížil průtok filtru a ten už vzduch nenatáhne?

Svera

3.11.2017 13:41
Svera

XXX.XXX.9.33

Prutok filtru? Mozne to je...abych rekl pravdu neni mi moc jasne jak zrovna tenhle filtr funguje. Kdysi jsem pouzival jen obycejny penovy filtr a vzduchovaci motorek:).

3.11.2017 15:39
linduš

XXX.XXX.79.4

A dodneška je to jeden z nejlepších filtrů
jestli ty bublinky k něčemu konkrétním nepotřebujete, vyhoďte ten difuzor.

Svera

4.11.2017 06:46
Svera

XXX.XXX.9.33

No nepotrebuju...to je otazka:D ja mel za to ze ty vzduchovaci bublinky jsou hlavne dobre z duvodu dobreho provzdusneni akvaria jelikoz mam hlavne umele rostliny. Dneska ten difuzor vyhodim "do pryc" a dam na ten filtr takove ty prutokove trubky a uvidim snad to bude stacit:).

4.11.2017 09:04
linduš

XXX.XXX.79.4

Filtr by měl trochu hýbat hladinou, to stačí.
a ten plast vyhoďte a dejte tam něco, co akvárku a rybám prospěje - kytky živé
ryby plavou ve svém vlastním bordelu tak jako tak, to bublinky jaksi neřeší. řešení je ve vyvážených podmínkách

Svera

5.11.2017 20:34
Svera

XXX.XXX.9.33

Tak difuzor je v kosi. Diky za rady...na filtr.jsem.nainstaloval takovou tu vrtanou trubku at mi to aspon hybe hladinou a snad to bude ok. V akvariu je prvni ziva kytka a budu to pomalu obmenovat misto toho plastu. Diky vsem za rady:).

5.11.2017 21:19
linduš

XXX.XXX.79.4

rozstřikovací rampa je moc fajn.
začněte klidně levnýma rychlerostoucíma kytkama (plevelem), ty spotřebovávají "hnůj" nejlíp.
a pozor, radši si nejdřív rostlinku nastudujte, ať zbytečně neutrácíte za nevhodné.
ideálně najít nějakého akvaristu v okolí, který prodává přebytky. třeba najdete něco v inzerci.

jen.tak

5.11.2017 23:50
jen.tak

XXX.XXX.208.66

Svera napsal(a):
Tak difuzor je v kosi. Diky za rady...na filtr.jsem.nainstaloval takovou tu vrtanou trubku at mi to aspon hybe hladinou a snad to bude ok. V akvariu je prvni ziva kytka a budu to pomalu obmenovat misto toho plastu. Diky vsem za rady:).

Pomalu obměňovat? Hele bro... :D Jediná správná možnost je obměnit to tak rychle, jak to půjde. Vyloženě si do začátku přecpat akvárium živými, méně náročnými rostlinami - skvělou službu udělá většina rostlin plovoucích a stonkovky - především růžkatec, to je sázka na jistotu. A mokřanky, třeba Hygrophila polysperma - ta je bez konkurence, velmi nenáročná.
Kytky zajistí skvělou filtraci vody, provzdušňují kořeny dno které filtruje taky (a k tomu potřebuje právě přístup kyslíku skrze kořeny rostlin a proudění vody) - a pak taky samozřejmě rostliny vyrobí dost kyslíku na to, aby se nemuselo vzduchovat (pokud nepřecpeš nádrž rybami - obecné pravidlo 1 cm ryby v dospělosti na 1 litr vody, u živorodek počítej spíš víc, nemají dobré trávení a víc znečišťují vodu).
Jen očekuj dno, jestli nebublá v octu, než tam nasadíš kytky :) A jeho výška by měla být alespoň pět centimetrů, hrubost zrn tak od 1 do 4 mm.

Vždycky pak měj na paměti, že akvárium jde mít bez techniky úplně. Technika by měla být jen akvaristův pomocník, ne srdce nádrže, které když nebude, tak není možný její život. Správně vybalancované akvárium se samo pohnojí, samo okysličí, samo vyfiltruje, dokonce není nutné ani odkalování, protože by se mělo vše v té nádrži rozložit bakteriemi a zpracovat rostlinami. Ideálně stačí krmit ryby a dolévat vodu - i když taková rovnováha chce praxi a hlavně chápat, jak nádrž funguje, na jakých přirozených procesech.

Tak good luck :).

Svera

6.11.2017 08:01
Svera

XXX.XXX.87.220

Vsem diky za rady a tipy;). Kdysi jako dite jsem mel doma male akvarko a ted v dospelosti jsem se k tomu chtel vratit tak se to vsechno znovu ucim. Jinak akvarium urcite prelidnene doufam nemam...mam 130 litru a jen 4 kanciky asi kazdy 3cm plus jeden ancistrus 2cm a pancericka 3cm. Nic vic uz asi dokupovat nebudu;).

jen.tak

6.11.2017 12:07
jen.tak

XXX.XXX.208.66

Svera napsal(a):
Vsem diky za rady a tipy;). Kdysi jako dite jsem mel doma male akvarko a ted v dospelosti jsem se k tomu chtel vratit tak se to vsechno znovu ucim. Jinak akvarium urcite prelidnene doufam nemam...mam 130 litru a jen 4 kanciky asi kazdy 3cm plus jeden ancistrus 2cm a pancericka 3cm. Nic vic uz asi dokupovat nebudu;).

No, u kančíků jde spíš o to, že ve "stovce" bude problém s teritoriem... do takhle velké nádrže bys měl umístit jen jeden pár, pro víc je to opravdu malé. Pokud by se ti tam utvořil pár, tak během tření bude zbylé dva dost solidně prohánět, a může dojít až k úhynu. (předpokládám že máš příčnopruhé - https://rybicky.net/atlasryb/kancik_pricnopruhy - ale ono to cca plus mínus platí o všech kančících).
Tam pak nejde ani tak o přerybnění, ale o druhové/osobité potřeby ryb :) Některé nelze chovat ve vícero kusech ani ve velké nádrži, některé se snesou i v nádrži malé.
Mimochodem, vážně ti doporučuju udělat si profil na rybicky.net a prezentovat tam i svou nádrž. Tamse toho naučíš opravdu hodně, navíc můžeš získat zdarma i rostlinky od dalších akvaristů, včetně množství rad. Navíc ti můžou tak nějak hlídat nádrž, pokud budeš psát do deníčku a aktualizovat si to, a kdybys udělal botu nebo měl problém, obratem ti poradí :).

Svera

6.11.2017 15:15
Svera

XXX.XXX.70.18

Diky na tech rybickach si ten profil udelam snad mi to pomuze. Jinak ty kanciky mam par pricnopruhych a parecek cervenohrdlych. Oba pary maji zda se vyticene sve teritorium a drzi se na svych stranach nadrze. Je skvele pozorovat jak si haji sve uzemi hlavne v pripade cervenohrdleho samce ktery nafukuje svoje rude zbarvene hrdlo. Akvarko mam v obyvaku a pritelkyne je ze me uz na nervy ze to sleduju vic nez kdyz spolu koukame na film:D.

jen.tak

7.11.2017 10:34
jen.tak

XXX.XXX.208.66

Svera napsal(a):
Diky na tech rybickach si ten profil udelam snad mi to pomuze. Jinak ty kanciky mam par pricnopruhych a parecek cervenohrdlych. Oba pary maji zda se vyticene sve teritorium a drzi se na svych stranach nadrze. Je skvele pozorovat jak si haji sve uzemi hlavne v pripade cervenohrdleho samce ktery nafukuje svoje rude zbarvene hrdlo. Akvarko mam v obyvaku a pritelkyne je ze me uz na nervy ze to sleduju vic nez kdyz spolu koukame na film:D.

Ten profil pomůže určitě :) De facto pak už není moc co kazit, jen zlepšovat - pokud tedy dáš na rady :D Pak sem hoď když tak odkaz, až si to uděláš.
No, k těm kančíkům... ruku na srdce: podle mě tam budeš mít slušné mocenské souboje, až dozraje čas. A vsadil ybch se, že to skončí přelovením jednoho či druhého páru (pokud máš opravdu páry). Ale třeba máš zrovna extra klidné zástupce druhů :)

S těmi filmy je to klasika :D Já se doma už ani nepřetvařuju, sednu si u filmu hezky zády k obrazovce, kochám se akvárkem a jen to poslouchám - když tedy zrovna nejsem zaujatý třeba šnekem nebo zvláště hezkou polohou ryb :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík