Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2017 15:22
dkup

XXX.XXX.246.241

Muzete nekdo poradit? Nejlepe z vlastni zkusenostismajlík. Mame plastove jezirko asi 300 l, v nem par zlatych karasu. Jak zajistit, aby hladina uplne nezamrzla - stacil by maly otvor v ledu, aby mohly ryby dychat. Uvazovala jsem o koupi akvarijniho topitka, ale prodejce nevi, zda by vrsek topitka vycnivajici z vody prezil mraz.

jen.tak

7.11.2017 11:00
jen.tak

XXX.XXX.208.66

O tomhle moc nevím (i když proč by kruci mělo "topítko" čouhat ven z vody, když je celoponorné?! :D), ale našel jsem třeba toto http://www.nishikigoi.cz/aktualni-novinky/_zobraz=vse-proti-zamrznuti-jezirka - tak si to zkuste pročíst. Držím palce, ať na něco přijdete.
Jinak bych radil ryby vychytat a nechat je přes zimu někde na dosti chladném místě, pár nad nulou, třeba i v sudu, pokud nejsou moc velcí :) Budou zimovat, netřeba prostoru ani krmiva. A na jaře hurá ven.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2017 19:01

Z vlastní zkušenosti-záleží na mnoha faktorech, z jaké jste nadmořské výšky-tedy jak velké mrazy u vás bývají, kolik skutečně tam máte ryb a jestli to jsou klasičtí karasi nebo už závojnatky, je rozdíl.Mívala jsem roky takto velkou nádrž, hloubka vody 45 cm, jsme něco přes 450 m nadmořské výšky, žádné zásahy jsem do jezírka nedělala, kromě odstranění většího množství sněhu aby do vody mohlo pronikat světlo-důležité pro zelené řasy, které i při nízkých teplotách vyrábí kyslík.Bylo tam jen tak 5 ryb kolem 10 cm, nebo i malé 5cm kolem 10 ks.Ryby není vhodné rušit sekáním nějakých děr do ledu, mohou tak leknutím vyplavat pod led a zahynout.Pokaždé bez děr v ledu přežily až na nějaké výjimky ale to je i v přírodě.Zdárně mě takto zimovaly i mladí Jelečci duhoví, který jsem objevila až na jaře .Je ale také třeba aby jezírko i ryby byly před zimováním v co nejlepším stavu.Jinak divocí karasi jsou známí tím že dokážou přežít i úplné zamrznutí.Topítko bych do jezírka nedávala, když už se bojíte raděj ryby přelovte jinam ale budete s nimi mít víc práce i v té studené nádrži.Ještě co se týče jezírka tak dobrou úlohu tu opět hrají vodní rostliny, nebo jen tráva co roste do vody, kolem těchto rostlin totiž vznikají miniaturní mezery, kudy mohou přebytečné plyny z vody ven, částečně i naopak, což je většinou v zimním období dostačující, jistě si každý kdo má jezírko všiml, že při sebemenší oblevě taje první voda kolem rostlin.

8.11.2017 16:31
dkup

XXX.XXX.165.155

Oběma vám moc děkuji za užitečné rady i za odkaz na stránky o jezírcích a koi kaprech.
Jezírko máme těsně u domu na jeho jižní straně, nadmořská v. asi 450m, karasi jsou 3 a červení, ve vodě roste mj.šmel okoličnatý.
Máme v jezírku vzduchování, ale na zimu ho raději vypnu - jak jsem se dočetla na uvedených stránkách, není to v zimě pro ryby dobré, protože mísí vodu a tudíž i u dna je pak moc studená.
Taky jsem ráda za informaci, že akvarijní topítko má být celé ponořené do vody!, protože internetový prodejce tvrdil něco jiného smajlík
Nakonec jsem objednala topítko Marina Hagen 50W, plánuji ho připevnit zespodu ne něj. plovák, aby ohřívalo vodu jen u hladiny, snad to i při příp. větších mrazech bude na rozmrazení kousku hladiny stačit.
Dříve jsme měli v jezírku závojnatky, ty jsme na zimu dávali do nevytápěné místnosti, ale tuto možnost teď už nemám.

9.11.2017 13:10

Jen k tomu jezírku, napsala jsem že bylo stejně velké, skutečně to nebylo asi 300 ale 500 litrů, tak se omlouvám, máme jich totiž víc a v menších ryby nenechávám, přesto nepromrznou, protože lekníny co tam jsou tak přežívají.K tomu topítku, také jsem letos o něm uvažovala do jedné menší nádrže ale popravdě se bojím, že to v tak extrémních podmínkách nedá, tedy že se to nějak porouchá.Navíc těch 50W se mě zdá dost málo ale za zkoušku nic nedáte.Mi v v jednom jezírku letos ryby nemáme, jen doufám že všechny mláďata čolků co tam byly už vylezli přezimovat jinam, pár jsem jich tam totiž ještě nedávno viděla a to už měli bít dávno venku.Ono právě kvůli čolkům co se tam zjara nastěhovali, tak jsme ryby vylovili aby mladé čolky z kterých máme ještě větší radost, tak aby je nenasytné závojnatky nesežrali

9.11.2017 16:51
dkup

XXX.XXX.165.155

No, možná má naše jezírko o něco větší objem, nevím, max. hloubka je 70 cm - to se dá lehko změřit na rozdíl od objemu smajlík
Snad tam rybičky svoji první zimu přežijí.

10.11.2017 08:31
rencamo

XXX.XXX.224.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen k tomu jezírku, napsala jsem že bylo stejně velké, skutečně to nebylo asi 300 ale 500 litrů, tak se omlouvám, máme jich totiž víc a v menších ryby nenechávám, přesto nepromrznou, protože lekníny co tam jsou tak přežívají.K tomu topítku, také jsem letos o něm uvažovala do jedné menší nádrže ale popravdě se bojím, že to v tak extrémních podmínkách nedá, tedy že se to nějak porouchá.Navíc těch 50W se mě zdá dost málo ale za zkoušku nic nedáte.Mi v v jednom jezírku letos ryby nemáme, jen doufám že všechny mláďata čolků co tam byly už vylezli přezimovat jinam, pár jsem jich tam totiž ještě nedávno viděla a to už měli bít dávno venku.Ono právě kvůli čolkům co se tam zjara nastěhovali, tak jsme ryby vylovili aby mladé čolky z kterých máme ještě větší radost, tak aby je nenasytné závojnatky nesežrali

To je hezké, že vám na osudu čolků záleží.

14.11.2017 20:22
bubanek

XXX.XXX.32.28

Znamej z vesnice ma velke koupaci jezirko. Na mou radu pouziva topne telisko jiz 4 roky a je max spokojen. Vzdy kolem topitka je alespon mala dirka, ktera nezamrzne. Nemuze si to vynachvalit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík