Umírání rybek a špinavá voda

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

BÁRA.BJ

7.11.2017 07:54
BÁRA.BJ

XXX.XXX.216.228

Ahoj, před cca třemi týdny jsme dostali pro syna akvarko (4 paví očka,2 rajovce,4 mecovky,2 velké škrabky a 2 malé). Akvarko je 50l, pripravene bylo ráno, propláchneme kameny, voda, filtr, teplota na 23, ryby se do něj dali odpoledne. Po 14 dnech začali ryby postupně umírat, už tam jsou jen škrabky, jeden rajovec a jedna mecovka. PH jsme měřila, je v pořádku, nalil jsem nějakou chemii pro start akvária, vodu osolilala a přidala teplotu na 27. Voda je ale pořád špinavá, má zelenou barvu, není čirá. Čím může být uhyn rybiček a jak vyčistit vodu, mám ji vyměnit? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2017 08:40

BÁRA.BJ napsal(a):
Ahoj, před cca třemi týdny jsme dostali pro syna akvarko (4 paví očka,2 rajovce,4 mecovky,2 velké škrabky a 2 malé). Akvarko je 50l, pripravene bylo ráno, propláchneme kameny, voda, filtr, teplota na 23, ryby se do něj dali odpoledne. Po 14 dnech začali ryby postupně umírat, už tam jsou jen škrabky, jeden rajovec a jedna mecovka. PH jsme měřila, je v pořádku, nalil jsem nějakou chemii pro start akvária, vodu osolilala a přidala teplotu na 27. Voda je ale pořád špinavá, má zelenou barvu, není čirá. Čím může být uhyn rybiček a jak vyčistit vodu, mám ji vyměnit? Děkuji.

Stalo se to pravděpodobně kvůli častým začátečnickým chybám. které je tak časté, že je škoda, že jste si něco nenastudovali předem a ryby to musely odnést životem.

totiž nikdy a zásadně se do akvárka nedávají ryby hned. jakože připravíte ráno a šoupnete tam ryby odpoledne. nejdřív se všechno musí nechat zajet, filtr, dno, všechno si musí sednout, osadit se mikroorganismy a pak teprv, po pár týdnech, mohou přijít ryby. třeba teď, po třech nedělích.

Taky: rájovec a mečovka jsou nevhodné ryby pro 50 l akvárka, to je pro ně malé. A paví očka hrozně špiní vodu, to jsou největší prasátka mezi rybkami.

Navíc, nepíšete nic o živých rostlinách. Jestli tam nejsou, tak je logické proč je problém se zelenou vodou. Ty živiny ve vodě - bobky od ryb, zbytky potravy - buď spotřebují živé rostliny, nebo se vám přemnoží řasa a nějakou chemií s tím nic neuděláte.

Takže, restart hry. Vylít, vymýt, založit znovu. Akvárium pěkně osaďte rostlinami a nechte ho měsíc běžet bez ryb, jen jako botanickou zahradu. A pak, když bude vše ok, tam nastěhujte 10 neonek a to by mělo fungovat. Proč deset neonek? Jsou nenáročné, leccos vám odpustí, nešpiní vodu tak jako paví očka a nebudou se nekontrolovatelně množit, udělají pěkné hejno a 50 l akvárko jim velikostně bude stačit.

jen.tak

7.11.2017 10:47
jen.tak

XXX.XXX.208.66

BÁRA.BJ napsal(a):

To je mi ale milý příklad začátečníků! :)

Takže zaprvé: bude opravdu třeba zolžit akvárium znovu. Koupit křemičité dno, do výšky alespoň 5 cm. Osázet to rostlinami - tolik, co se vejde, zvláště doporučuji rostliny plovoucí - minimálně ze začátku. Filtr píšete že máte, osvětlení předpokládám taky (cca 0,4-0,5W/l). Rozhodně kupujte rychleji rostoucí stonkovky, a v žádném případě rostliny Anubias apod.

Dále - pokud ještě máte ty ryby, které uvádíte, tak nádrž po osázení rostlinami nechat ohřát na 24°C, a vpustit ryby (ty můžete mít zatím tu hcvilku někde v kbelíku s původní vodou z nádrže). Co je ale důležité extra a co velmi doporučuji:
1) Koupit násadu nitrifikačních bakterií v akvaristice. Velmi to urychlý start. Můžete i nějaké vodičky na úpravu vody (i když osobně jsem k nim rezervovaný - tady by to pomoci mohlo).
2) První den či dva vůbec nekrmit a potom dost opatrně, aby se zbytečně "neživila voda".
3) Ze začátku třeba každý den či obden vyměnit zhruba třetinu vody v nádrži (vždy odstátou a ne ledovou z vodovodu!), potom přejít na pravidelnou údržbu - tj. třetina vody jednou týdně, plus oodkalení dna (pokud bude co odkalovat).
4) Rozhodně nepřikupovat žádné další ryby. Máte padesáti litrové akvárium, tam stačí malá chybka a je to v háji. Možná po záběhu dokoupit další mečovku, ale obecně bych to pak celé vyměnil za menší hejno třeba neonek nebo jiných malých tetrovitých ryb a nic k nim.

Ještě k tomu zelenému zákalu - jsou to řasy. Příliš světla, příliš krmení pro ryby, slabý filtr a velmi špatné rostliny způsobují zelený zákal. Omezte svícení na minimum - pokud by se někdy zase objevil - a dodržte vše, co jsem psal.

Pokud to všechno dodržíte, tak si myslím, že to zachráníte :) Ovšem ten, kdo Vašemu synovi to akvárium pořídil, by zasloužil pěkně nandat! :D.

7.11.2017 11:10
linduš

XXX.XXX.79.4

Jen se zeptám na tu "násadu nitrifikačních bakterií".
jak tyto aerobní bakterie přežít měsíce v lahvičce, když bez přívodu kyslíku hynou velmi rychle (v řádu hodin)? mrtvé bakterie jaksi "nenitrifikují"...

jen.tak

7.11.2017 11:24
jen.tak

XXX.XXX.208.66

linduš napsal(a):
Jen se zeptám na tu "násadu nitrifikačních bakterií".
jak tyto aerobní bakterie přežít měsíce v lahvičce, když bez přívodu kyslíku hynou velmi rychle (v řádu hodin)? mrtvé bakterie jaksi "nenitrifikují"...

Já bych řekl, že v těch tubách a kolem tablet a kapslích a dokonce i v nich nějaký kyslík bude :)
Osobně jsem to zkoušel jen jednou, když jsem to potřeboval akutně, a musím konstatovat, že podle měření to opravdu dost zabralo :) Ovšem určitě to není řešení jako takové - i když to funguje, tak to nefunguje věčně - ty bakterie prostě nejsou dělané na tu konkrétní nádrž a musí se i po jejich "vysazení" opatrně.
Ovšem nejlepší je vlastní zkušenost. Kdo nezkusí a nezměří, ten může být nedůvěřivý jako zpočátku já nebo vy :)

Ale myslím, že vy jste myslela takové ty "bakteriální kapky", ne? U těch opravdu nevím, ty jsem nezkoušel. Ale dle logiky ano - tam moc kyslíku asi nebude, takže bych to nekupoval.

7.11.2017 17:59

BÁRA.BJ napsal(a):

Dali jste do akvária mnoho ryb, to svědčí o tom že přežily zpravidla ryby co mohou zčásti dýchat i kyslík mimo vodu, tak ostatní se zřejmě udusily na základě vzniklých odpadních produktů.Myslím že ani takové rady že je třeba nechat akvárium zajet atd.by tady ani moc nepomohlo, časem by k tomu došlo stejně.Navíc pokud změříte jen Ph a myslíte si že je to ok, pak tam nalijete ještě nějakou chemii tak se hodně mýlíte, je třeba sledovat i jiné parametry vody.Dejte do akvária také rostlinky, vodu z části vyměňte, ancistrusů/těch škrabek/ máte zbytečně moc, nechala bych jen jednu.Vyčkejte a až se akvárium spraví, pak můžete opatrně přidat malý počet nějakých malých ryb.Nečtu jaké máte osvětlení, je také důležité.Jaký máte písek, není moc jemný, také má vliv, je toho mnoho co dokáže rovnováhu v akváriu narušit, vím o čem píši protože akvaristice se věnuji již přes 40 let

Přidejte reakci

Přidat smajlík