Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2017 13:14
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobrý den,
Už 10 let máme doma raky kteří se běžně prodávají pod názvem mramorový. Dnes jsem náhodou našla, že od roku 2016 je jejich chov, rozmnožování, prodej a vypouštění zakázano vyhláškou EU. Ale já je viděla na prodej i letos na podzim na burze. Jedná se o jeden a tentýž druh, nebo jak to tedy je?

31.12.2017 14:07
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.231.93

Dobrý den EU nám zakazuje leda co i chov zvířectva, přesně nevím podrobnosti, ty se dají dočíst na stránkách ministerstva životního prostředí, svým způsobem je rozmnožování a další šíření raka mramorovaného zakázané, nicméně já osobně je chovám i odchovávám a dál se tak bude dít i v budoucnu.

31.12.2017 14:29
karo2702

XXX.XXX.172.116

Luboš Jedlinský napsal(a):
Dobrý den EU nám zakazuje leda co i chov zvířectva, přesně nevím podrobnosti, ty se dají dočíst na stránkách ministerstva životního prostředí, svým způsobem je rozmnožování a další šíření raka mramorovaného zakázané, nicméně já osobně je chovám i odchovávám a dál se tak bude dít i v budoucnu.

Dobře. Takže prodej na burzách nebo do zverimexu by neměl být problém? Letos se nám povedlo odchovat více kousků.

1.1.2018 11:13
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.230.29

Osobně bych to nijak nehrotil, tento druh u nás v řece stejně dlouhodobě nedokáže přežít tak že pro čr je tento zákon nesmyslný. pokud máte navíc nějaké odchovi, něco od vás koupím, kdyžtak mi napište na email lubos.jedlinsky@seznam.cz.

1.1.2018 13:13
krab

XXX.XXX.69.30

Vážení, tato směrnice (Nařízení EU č.1143/2014 o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů) přímo zakazuje prodej, množení, vypouštění, darování, atd.
Zároveň i stanovuje sankce.Pro jednotlivce 20000 Kč pro firmu 50000.Kč, a zabavení.
Pouze je povoleno zvíře nechat dožít.
U tohoto raka je prokázáno že je schopen u nás přežít ve volné přírodě a množit se.

1.1.2018 21:44
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.230.29

krab napsal(a):
Vážení, tato směrnice (Nařízení EU č.1143/2014 o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů) přímo zakazuje prodej, množení, vypouštění, darování, atd.
Zároveň i stanovuje sankce.Pro jednotlivce 20000 Kč pro firmu 50000.Kč, a zabavení.
Pouze je povoleno zvíře nechat dožít.
U tohoto raka je prokázáno že je schopen u nás přežít ve volné přírodě a množit se.

Tento druh raka u nás nedokáže přežít zimu, před několika lety jsem je choval v zahradním jezírku, několik dospělců v něm omylem zůstalo, při jarním čištění byli nalezeni mrtví, jezírko mělo hloubku 120cm a kvůli rybám v něm bylo zavedeno vzduchování. směrnice má váhu v zemích s příznivými klimatickými podmínkami, v České Republice je z chovatelského hlediska bezpředmětná.

1.1.2018 22:21
krab

XXX.XXX.69.30

Já čerpám z poznatků výzkumného ústavu a přírodovědecké fakulty. Vaše jezírko mělo hloubku 120 cm ale řeky, lomy a jezera mají větší hloubku a tím i stabilnější teplotu. Jeho výskyt je potvrzen již v Berounce na Plzeňsku.
To samé můžete tvrdit i o Procambarus clarkii a i ten se již vyskytuje u nás volně.

3.1.2018 18:36
KarelC

XXX.XXX.145.217

Přesně jak píše krab.

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/invazni-rak-mramorovy-se-objevil-v-minulych-letech-i-v-cesku

krátká citace z uvedeného článku:

"Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je podle přírodovědců zejména v jeho schopnosti rozmnožovat se partenogeneticky, tedy i z neoplozených vajíček. "K založení životaschopné populace tak postačí jediná samička, která se dostane do volné přírody, " vysvětlují odborníci. Navíc je tento druh podle nich podobně jako další zavlečené severoamerické druhy raků přenašečem račího moru - fatálního onemocnění pro naše domácí druhy, raka říčního a raka kamenáče.".

Skrblicek

1.4.2019 15:42
Skrblicek

XXX.XXX.118.195

Takže môžem ich nechať normálne v akváriu dožíť alebo ich musím zlikvidovať ???

1.4.2019 17:18
krab

XXX.XXX.135.34

Ano můžete je nechat dožít .

2.4.2019 19:54
karo2702

XXX.XXX.162.156

Vlastně musíte. Nemůžete je prodat, vypustit ani zabít, takže nic jiného nezbývá.
Já mám ještě jednoho přeživšího a nechce se mu pryč.

2.4.2019 20:04
krab

XXX.XXX.135.34

Nebo je můžete použít jako potravu pro velké ryby,tera.zvířata,atd.

hovnocuc

30.12.2019 13:23
hovnocuc

XXX.XXX.41.2

to jsou sami hodna

22.9.2022 21:52
Sergi26

XXX.XXX.44.4

já bych nějaké potřeboval, na chov, želvy je milují

29.9.2022 11:59
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.45.19

krab napsal(a):
Ano můžete je nechat dožít .

když se půjde do důsledku tak vy ho ani usmrtit nesmíte. bohužel jak to tak bývá i tady je obrovský nedostatek v zákoně, jelikož ho vymýšlí lidi, kteří toho o zvířatech moc neví. rak je partenogenezní, tedy samička reprodukuje své klony bez páření, u tohoto druhu jsou pouze samice, stačí tedy jediný rak a v reprodukci se nezabrání, samice potomky moc nežere, tak že se populace zvětšuje (usmrcovat se nemůžou a ani to zákon nenařizuje), psal jsem několikrát na životní prostředí ať mi tedy sdělí postup jak mám samici vysvětlit, že se nesmí reprodukovat, popřípadě jestli vymysleli nějakou antikoncepci pro bezobratlé:)? ano směji se tomu, protože vymyslet zákon a nedotáhnout to dokonce je neschopnost, samozřejmě že mi ani jednou neodepsali, oni to samy nevědí:))

16.10.2022 19:44
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Luboš Jedlinský napsal(a):
když se půjde do důsledku tak vy ho ani usmrtit nesmíte. bohužel jak to tak bývá i tady je obrovský nedostatek v zákoně, jelikož ho vymýšlí lidi, kteří toho o zvířatech moc neví. rak je partenogenezní, tedy samička reprodukuje své klony bez páření, u tohoto druhu jsou pouze samice, stačí tedy jediný rak a v reprodukci se nezabrání, samice potomky moc nežere, tak že se populace zvětšuje (usmrcovat se nemůžou a ani to zákon nenařizuje), psal jsem několikrát na životní prostředí ať mi tedy sdělí postup jak mám samici vysvětlit, že se nesmí reprodukovat, popřípadě jestli vymysleli nějakou antikoncepci pro bezobratlé:)? ano směji se tomu, protože vymyslet zákon a nedotáhnout to dokonce je neschopnost, samozřejmě že mi ani jednou neodepsali, oni to samy nevědí:))

Ano, se vším souhlasím. Je to zákon od stolu, kde lidé, kteří ho tvořili, nemají ani potuchy o přírodě a jejím fungování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík