Chtěla bych pořídit malé akvárium. Vím, že pro začátečníka je lepší začít větší nádrží, ale prostorové možnosti to nedovolují. Líbí se mi https://www.rataj-spk.cz/nano-akvaria/767-blau-kit-cubic-4528 Ale patrně vezmu jen nádrž a komponenty nakoupím zvlášť. Jaké byste doporučili (filtr, osvětlení, ohřívač)? Nemám ani představu, jaké koupit rostlinky. Kvůli dětem bych chtěla mít více menších rybiček. Byly by vhodné neonky, nebo raději nějaké jiné rybky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rostliny. možná krevetky.
ryby ne. to by bylo frustrující vysvětlovat dětem, kam mizí.
Do třicítky se vhodná ryba vybírá špatně, pokud člověk nechce denně dětem ukazovat, jak týrat živého tvora. drtivá většina i malých rybek totiž potřebuje dostatek prostoru.
s malým akvárkem je podstatně víc práce, špatně drží rovhováhu a neodpustí chybu, která by se ve větším "ztratila".
nikitini
napsal(a):
Chtěla bych pořídit malé akvárium. Vím, že pro začátečníka je lepší začít větší nádrží, ale prostorové možnosti to nedovolují. Líbí se mi https://www.rataj-spk.cz/nano-akvaria/767-blau-kit-cubic-4528 Ale patrně vezmu jen nádrž a komponenty nakoupím zvlášť. Jaké byste doporučili (filtr, osvětlení, ohřívač)? Nemám ani představu, jaké koupit rostlinky. Kvůli dětem bych chtěla mít více menších rybiček. Byly by vhodné neonky, nebo raději nějaké jiné rybky?
Kvůli dětem bych chtěla mít více menších rybiček. Byly by vhodné neonky, nebo raději nějaké jiné rybky?
to se bude v tak malém prostoru blbě dělat.
neonky rozhodně vhodné nejsou, jsou to plavci, potřebují prostor.
Nemám ani představu, jaké koupit rostlinky
levné, rychlerostoucí, nenáročné, plevel...napište si nabídku z vaší akvaristiky a doma postudujte konkrétní...
(filtr, osvětlení, ohřívač)
filtr musí mít velkou filtrovací plochu (houbičku) 5x5cm rozhodně nestačí...
osvětlení podle rostlin, většinou se počítá 0,5W na litr pro nenáročné...
ohřívač je potřeba?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si myslím, že by klidně šly třeba platy 1 samec+2 samice, možná samce bety, ale pozor i tato rybička chce péči, doporučuju si o nárocích ryb něco načít,...ale jak už bylo popsáno výše, tak za prvé i tyto rybky ocení určitě větší akva, za druhé udržet rovnováhu v takhle malém objemu opravdu není legrace, protože větší akvárko nějakou chybičku odpustí, ale v malém se vše okamžitě projeví, za třetí tyto rybky jsou docela "prasátka" o to větší péče se musí akvárku věnovat...
Pokud byste se rozhodla tak já bych byla pro čerpací hlavu (dá se využít např. filtr aquael mini, kde se sundá ta plastová "nádobka", která obsahuje žalostně málo filtrační hmoty a místo ní se dá nasadit kostka akvacitu...sama jsem používala v 25l akvárku, hodně živých rostlin...ohřívač záleží na tom, jestli je potřeba, já třeba u akvárka v obýváku nemám, spíš mám problém to v létě uchladit, v ložnici rybám topit musím...světlo už bylo popsáno výše...na nenáročné rostliny stačí i 0,3W/litr.
Ale osobně bych taky doporučovala jít do většího, alespoň do min 54l, což je rozměrově 60x30x30cm, není to velké a jsou tam už přeci jen jiné možnosti...
Dobrý den
Do takového objemu můžete s klidem pořídit samce bojovnice, k němu na dno krunýřovec jednopruhý (2 kusy) nebo pancéřníček malý 4-5 kousků.
Z jiných možností ryb by byly vhodné především malé asijské druhy, například rasbory (rasborka bornejská), nebo perlové dánio (to je dražší) v obou případech maximálně 7 kusů. Na dno můžete opět přidat krunýřovce jednopruhé. Případně již zmiňované krevety, šneci...
Filtraci bych doporučil osvědčený molitan se vzduchovacím motorkem, většina vnitřních filtrů s vhodným průtokem má extrémně poddimenzovaný objem filtrační náplně. Topení není pro zmíněné druhy nutností, ale nic jím nezkazíte.
Z rostlinek doporučují se nejdříve rozhodnout pro osádku a pak vybrat rostliny, zkuste kouknout na profiplants, mají nově prodejnu a rádi poradí. Všechny zmíněné druhy totiž mají velmi šetrný metabolismus a produkují málo odpadu, ze kterého by rostliny žily, bude nejspíš lepší občas přihnojit.
Mnoho zdaru, a nenechte se odradit, žádný učenec z nebe nespadl L.P.
Velikost molitanu by měla stačit cca 14x6x5cm, dál k němu budete potřebovat hadičku a škrtící klapku, pokud nebude mít vzduchovací motorek vlastní regulaci, k tomuhle akvárku bohatě postačí motorek s výkonem 100l za hodinu, případně 2,5l za minutu a podle potřeby ho přiškrtíte.
Molitan může být i větší, výhoda u něj je že se snadno reguluje proud narozdíl od vnitřních filtrací a současně účinně provzdušňuje. Výhoda je, pokud si časem pořídíte další akva tak můžete z jednoho motorku filtrovat ve více nádržích (ale to by chtělo silnější kompresor)
Ještě doporučuji zpětný ventil, aby vám v případě výpadku proudu nevlítla voda do vzduchování.
Cenově mi nejlíp vychází ze známějších obchodů (kamenných) Happyzoo a nebo hornbach. Ale jistě seženete i na akvaburzách všechno potřebné.
"Pořádně to promyslíme, ale asi dania nebo rasborky. "
Nevím, kde bydlíte. Pokud jste z Prahy a okolí, můžete si objednat dánia perlová u pana Urbana z Neratovic. Rybičky má krásné a zdravé, navíc za velice příjemnou cenu. Zatímco jinde stojí galaxky kolem 80, - Kč, u pana Urbana je pořídíte za pětikorunu. Jedinou nevýhodou je, že se na ně obvykle čeká i několik měsíců.
https://www.krasneakvarijnirybicky.cz/cenik/.