Zdravíčko.
Mám samce čichavce modrého, už přibližně dva a půl roku a tak rok jsem u něho měla zlatou samici. Mno, byli v malém akváriu a já je teď po novotě přesunula do 160l akva i se svými gupkami. Všechno bylo v pohodě, vypadali spokojeně ale po nějak chvíli zlatá samička zmizela. Prostě tam není a není k nalezení. Samec byl vybledlý a vypadalo to, jakoby ji hledal. Koupila jsem tedy novou samici, modrou a ta..ta taky zmizela. Do toho mi začali mizet gupky. Nechápala jsem co se děje, ale pak jsem našla onoho modrého samce, jak jednu z gupek okusuje, když se už sotva hýbá. Mnom, všechny gupky jsem přelovila do jiné nádrže a teď přemýšlím, co s tím 160l akva. Je tam ještě pár sekavců a ancistrusů..ale rád bych i jinou rybu, co by byla vidět, dalšího čichavce k němu už ale pořizovat nebudu - nevidím v tom moc smysl, když je jenom zabije a požere..
Nevíte o nějaké rybě, kterou by neuštval a která by mi nezabila jeho?
Má 8cm, v akva je 27°C a poměrně dost úkrytů - mezi kytkami a za kořenem.
Věděli byste o něčem? Přemýšlela jsem nad axolotly, ale na ty je vody příliš teplá a po nějaké době by mi čichavce asi stejně sežrali.. :/.
Cichavec je specificka doslovne prefikana ryba mal som jedneho a tiez mi napadal ostatne ryby tieto ryby zvyknu davat k cichlidam ale jeto hop alebo trop cichlidy su akgresory teritorialny zalezi od druhu cichavci maju radi vela ukritov a dost rastlin na skrovanie sa comu davate zrat vlockove alebo nejake granule? okyslicujete vodu?
Přemýšlela jsem o nějakých tetrách nebo parmičkách. něco rychlejšího, co by mu bylo schopné uplavat. A pokud možno tak hejnovku, aby neproháněl pořád jednu a tu samou rybu..
Krmím vločkovým a sušenými krevetkami. Plus tedy když dávám tablety pro sekavce a čichavce, tak si taky zobne..
tazko povedat ci tetry alebo nieco ine postupne ustve rybu po rybe jdeine viacerych samcov cichavcu minimalne velkostou vasho mensie ryby bude stale napadat este ma napadlo mierne agresivne su Libidochromis yelow su ti mierumilovne cichlidy ktore zaroven ak treba su agresivne alebo podarujte ho niekomu tato ryb apotrebuje velke akvarium kolko litrove mate kde je ten cichavec?
I to, že by ji jen dorážel mě napadlo, ale když jsem se koukala, jakákoli ryba která zmizela byla zdravá a nic jí nebylo. Navíc tam nic jiného, co by to dělat mohlo není. :/
Mám tam veliký kořen, který pořád hodně barví vodu, je hodně tmavá, ale odkaluju každé dva týdny a vždy se to srovná na nějakou chvíli..je možné, že by nevyhovovalo tohle? Že by byl ve stresu a kvůli tomu byl agresivní? Snažím se přijít na to co a jak..
barva od kořene nevadí, někdo si schválně vodu dobarvuje. má to i nějaké blahodárné účinky (viz. třeba odvar z olšových šišek)
čerstvě založené akvárium je první zhruba měsíc jedovaté, než se namnoží dostatek nitrifikačních bakterií (zabíhání akvária). pokud se pere filtr a není dost rostlin, trvá to déle..
podle mě mohly začít padat kvůli tomu, ostatní ryby se samozřejmě postarají o zbytky.
bylo by divné, kdyby si čichavec vyhlídnul jedinou rybu a zatímco se nedíváte jí umordoval. spíš by ze svého teritoria odehnal vetřelce...agresivity byste si nejspíš všimla.
Měla jsem léta modrého samce v 200l, spolu s dalšími rybami, včetně páru čichavců perleťových a zakrslých. Po jeho smrti jsem koupila dalšího, tedy pár a nikdy nebyl problém, byly to mírné ryby. Nezdá se mi, že by Váš čichavec zabíjel až tak brutálně všechno okolo.
Co se týče vhodnosti dalších ryb, možná bych na vašem místě volila spíš ryby u dna, pestřence, kančíky, jsou to silné rybky, ty se jen tak nedají.
amiš
napsal(a):
Měla jsem léta modrého samce v 200l, spolu s dalšími rybami, včetně páru čichavců perleťových a zakrslých. Po jeho smrti jsem koupila dalšího, tedy pár a nikdy nebyl problém, byly to mírné ryby. Nezdá se mi, že by Váš čichavec zabíjel až tak brutálně všechno okolo.
Co se týče vhodnosti dalších ryb, možná bych na vašem místě volila spíš ryby u dna, pestřence, kančíky, jsou to silné rybky, ty se jen tak nedají.
Kdysi jsem si pořídila do akvária párek čichavců zakrslých. Do rána spolehlivě uštvali hejno neonek. Takže to bude kus od kusu - někteří jsou poměrně mírumilovní, jiní mohou být teritoriální zmetci.