Dobry den. Prosim o pomoc jak bojovat s moji rasou. Akva bylo zalozene asi pred tremi roky a bylo bez rasy az do doby, nez jsem pouzil Liapor. Stare dno zustalo se zivinami. Podle obrazku jsem zatim zjistil, ze mam rasu prachovou, ale bohuzel nenasel jsem druhou, ktera se nachazi na korenech, kameni a rostlinach. Tam se zase rasa cerne barvy, jakoby krupicky. Ale roducha to asi nebude, protoze podle fotek je chlupata az vlascita. Lide na Fb mi radili abych menil tretinu vody a prestal jsem pouzivat hnojiva a krmeni. To vse jsem udelal. Bez svetla byly ryby pomalu 14 dnu a rasa porad roste. Akva 230l, Hnojivo VitaPlans, zarivky 2x Aqua Glo 30w a 2xOsram 49w. Svitim pouze Aqua 2x30w., CO2 pouzivam minimalne a je s kyseliny citronove, filtr dokud vodu viri, tak necistim. Pak propiram v akvarijni vode. Prosim o radu jak s touto rasou jeste nalozit. Mockrat dekuji. S pozdravem Ladas71.
Dobry den. Dekuji za reakci a omlouvam se a pozdni odpoved. Jsem po odpoledni a nocni smene. Takze. Svitim jen jednou zarivkou 30w Aqua cca 3hodiny denne. Vodu menim tretinu ob den, filtr Eheim 440l, krmeni patentky a Diana tropica basic, vyska akva 50cm, osazeni 30neonek,12x tetra,4x cichavec a nejake pavi oko. Akva je proti oknu a nejde na nej prime svetlo. Vitaplant mikro, fosfor, uhlik a dusik. Ale to uz pres tri mesice nepouzivam. Krmeni trosku mezi prsty jednou denne. A na predposledni fotce je videt krasna helenka v zelenem provedeni. Coz mi hlava nebere.
akvárium máte moc pěkné
jak dlouho tam máte ten liapor?
jak staré jsou zářivky? můžou být unavené.
jak často odkalujete?
svítit všema mi přijde moc, nevidím náročné kytky. zároveň dlouhodobě nesvítit taky není úplně dobrý nápad, kytky nespotřebovávají živiny...co si pohrát se světlem? zkusila bych ty osramky na 6-10hod.
vodu měnit obden je taky docela fuška, jak dlouho to zkoušíte? voda je vodovodní? to bych dělala max.1x týdně.
Liapor tam je od rijna a od te doby mam tento problem. Zarivky Osram jsou nove a Aqua Stari nevim. Ale uz neco budou mit najeto. Odkalovani jednou za 10 dnu a to tak ze posbiram opadane a stare listi.Jinak vodu jsem delal potaji aby to doma nikdo nevedel, ale nepomohlo to. Uz se s tim trapim od te doby co jsem menil nebo spise dodaval ten Liapor. Voda je y kohoutku a Ph je na 6.9- 7,2. Ted mi v praci jeste rekli, ze ve zverimexu mam koupit nejake tabletky proti rase za 178kc, ale uz prestavam vsemu verit. ;).
takže klasicky neodkalujete? tím bych začla. není tedy možné, že vám zahnívá to staré dno pod tím liaporem?
NO2, NO3 jste zkoušel měřit?
akvarijní speciálky bývají rychle opotřebované (na oko se to nepozná), nejspíš už jsou za zenitem. lepší zkušenosti mám s obyč.třípásmovými zářivkami.
tabletky nevím jak zabírají, určitě neřeší příčinu.
ona trocha řas je přirozená. pokud neškodí, dodává nádrži jistou patinu
Odkalovani jsem delal jako kazdy se zvonem, ale s liaporem to nejde. Vysava se jak je lehky. NO jsem zkouse pouze s papirkem, ale to se mi nezda. Nic jineho na mereni nemam :(.
Já bych doporučil nějaké plovoucí rostliny na hladinu. Ony to akvárko trochu odstíní. Zároveň 3 hodiny denně je extrémně krátká doba. To rostliny moc neocení.
https://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
https://rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
https://rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_minima
Atd.
Těch 50 mg/l NO3 je klidně možné. Pokud mají rostliny na čerpání živin pouze tři hodiny denně.
Tabletka nic nevyřeší jak píše velmi správně Linduš.
Drive pred liaporem jsem svitil 10-12 hodin a v pohode.. Plouvoucky jsem mel take, jak pistii, tak i ruzkatec, ale vse zaslo. Postupne se vsechny kytky rozpadaji. Ta nevi. Zvazoval jsem i o navraceni zpet na pisek a liapor dat pryc.Ale to je opet vse od zacatku. Ale jedna se o to, jestli se zadari jako v drivejsi dobe, kdy tyto problemy nebyly.
no nádhera, člověk to myslí dobře a někdy to nevyjde.
zkuste do toho hrábnout, jestli tam není bordel.
je možné, že už se do toho stavu nedostanete, ale nejdřív bych si zkusila pohrát s tím světlem.
a klidně vyzkoušejte ty kytky, občas se stane, že některé rostlině podmínky nevyhovují a po nějaké době se jí zase daří.