Betta nežere a polehává, oko vypouklé, na tváři červená skvrna

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2018 10:06
Alena126

XXX.XXX.14.219

Dobrý den, prosím o pomoc. Moje betta je už 5. den velmi špatná. Nežere a polehává, opřená o teploměr. V pátek jsem na radu ve zverimexu zakoupila a aplikovala dezinfekci vody (bohužel si ted nevzpomenu název, je to tmavě modré a šíleně barvi,1ml na 100l).
Minulý týden jedno oko měla jakoby vypouklé, ale to se mi zdá, že dnes již ustoupilo a dala si trošku malinko žrádla. Na tváři se jí však objevila červená skvrna, viz foto.
Mám ji od konce října loňského roku. Když jsem ji kupovala byla menší a měla světlejší barvu.
Žije v 10 litrovém akváriu (9 l vody, když odečtu kamínky a umělou rostlinu). Má teploměr se stabilní teplotou na 26 stupňů. Filtraci pouštím jednou denně na 10 min (bettě se to moc nelíbí, myslím, že proud je na ni moc silný). Ve filtraci je i uhlí. Akvárium přikryté. Akvárium čístím jednou týdně celé a dávam do něj odstátou vodu a přípravek na úpravu vody Tetra betta aqua safe. Krmím dvakrát denně Sera bettagran a někdy Betta bio gold.
Doposud každé ráno připlavala pro žrádlo, ale nyní se bojím, že bude brzy po ní.
Na posledním fotu je celé akvárium v říjnu, jak rybka vypadala po koupi.

18.6.2018 12:09
Honza1991

XXX.XXX.31.30

Dobrý den. Tohle je z toho v jakých podminkach ta betta žije. Filtr musí jet nonstop, pokud má moc velký průtok, tak pořiďte vhodnější nebo si udělejte rozstrikovací rampu. Dále to chce živé rostliny v hojném počtu.10 litrů není nic moc i pro bettu. Doporučil bych alespoň 20 l čistého objem. Píšete, že čistíte akvárko celé a podle toho to taky vypadá. Měla by jste měnit pouze část vody jinak se v nádrži nikdy nevytvoří stabilní prostředí.

Nemá smysl tam lít nějaké léčivo dokud nevylepšíš podmínky. Notabene to aktivní uhlí to léčivo z vody stejně odbourá a mine se to účinkem.

Vyzkoušel bych částečnou výměnu vody a zvednout teplotu na 28 stupňů. Ale moc nadějí tomu nedávám. Začal bych znovu a lépe.

18.6.2018 13:03
Alena126

XXX.XXX.14.219

Dobrý den, mnohokrát děkuji za radu. Zkusím tedy větší akvárium a vodu měnit jen částečně a oteplit. Aktivní uhlí jsem před aplikací dezinfekce vyndala. Samozřejmě jsem si udělala průzkum a vím, že je potřeba mnohé změnit, akorát se bojím, aby náhlé změny nemocné rybce spíše neublížily.

Stále je mi však záhadou ona rudá skvrna.

Je to moje první rybička. Přiznávám, že jsem udělala chybu při nákupu a poradila se v akvaristice - rybku tam měli v nádrži 1,2 litru, bez filtrace, topítka, rostlin...
Paní v pet center tvrdila, že to stačí. Tak jsem koupila 10 litrové akvárium s filtrací, topítkem a myslela si, že rybka bude tak mít lepší podmínky. Takže chápu, že zkušený akvarista si myslí, že jsem blbec. Akvárium bylo set i s filtrem, takže je hrozné, že filtr je úplně nevhodný na velikost akvária - vytváří velký proud.

Mnohokrát ještě jednou děkuji za rady, v jiných skupinách mi lidé převážně nadávají.

28.6.2018 13:55
honzapm

XXX.XXX.182.25

Rudá skvrna může být z čekoholiv, nejčastěji je z čerstvé vody (popálení žaber).
Sice píšete, že dáváte vodu odstátou, ale třeba tam někdy bylo prostě chloru moc.

Jinak pokud ji v takových podmínkách máte už od října, tak si myslím,
že to i tak není nic neobvyklého. Vydržela už docela dlouho.
Ony betty nemají nějakou extrémně dlouhou životnost.
Jako třeba neonky - ty vydrží maximálně 2-3 roky, jestli mi rozumíte.
Ale je to jen tip náhodného kolemjdoucí, tak od boku.

22.7.2018 07:51
linduš

XXX.XXX.79.14

není ta ryba pohledem zeshora naježená?
nemohla se třeba o něco odřít? jaké má výkaly?
do dvacítky jsem si před lety upravila závěsný filtr atman hf-0100 a odchovávala tam potěr, takže s proudem problém nebyl, slouží dodnes
popis úpravy na vyžádání dodám.

22.7.2018 16:27
Teleskop1

XXX.XXX.43.204

Jednoducha odpoved na to vsetko zla hygiena akvaria ako bolo uz spomenute hore filter musi ist nonstop prave filter vytvara dobre prostredie pre ryby vseobecne utvaraju sa v nom dolezite nitrifikacne bakterie a vytvara tak dobre prostredie pre uzavrety zivot v akvariu fatalna chyba a neodvratitelna pravdepodobne moze ist o parazita plesne atd bohuzial nepomozu vam uz ani tie zazracne chemikalie ktore predavaju ostatane uz necakajte uzdravenie predtym ako zalozite akvariu poradte sa minimalne so skusenym akvaristom nie v obchode to su predavaci nie akvaristi ty vam toho narozpravaju hodne a dokopy nic zial to je cele zalozte odznova akvarium a filter nonstop! nezabudniteeee.

Přidejte reakci

Přidat smajlík