Zdravím, mám akvárium 160l - 100x40x50cm.
Kolik v něm můžu mít rybek?
Zatím mám 13 pancéřníčků panda,10 molly a jednu bettu.
Mám v plánu přidat pár čichavců modrých a 7-10 parmiček purpurových. Celkem to bude tedy 33 ryb, můžou k nim potom ještě nějaké další? Je možné mít čichavce ve spol. akva? Díky.
Ještě chci dodat, jestli by k tomu všemu šly přidat i krevetky.
čichavci a parmičky by šly. myslete ale na to, že většina vámi zvolených ryb jsou čuňata (hodně výkalů), musíte dbát na hygienu nádrže.
není dobré míchat spoustu druhů a vytvářet takzvanou rybí polévku lepší je větší hejno jednoho druhu.
krevetky v tomhle případě jako spestření jídelníčku ryb.
samozřejmostí je dobře zaběhlá a hustě osázená nádrž.
Naprostý souhlas s Linduš. Jen dodám, že třeba Japoniky by měly v konkurenci těchto ryb hravě obstát. https://rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska.
Díky moc. Vím, že je jeden druh lepší, ale mám hrozné nutkání si konečně pořídit něco barevného. :(
Honzo, šly by pořídit tedy japoniky a k nim davidi na zkoušku? Probírala jsem to s pár lidmi, a někteří je mají i u čichavců - nevadilo by tedy smíchat dva druhy krevetek? Myslela jsem si, že k čichavcům úplně nepůjdou a mám založené ještě rostlinné akva, ale na substrátu mám říční písek, je vhodné kdyžtak krevetky umístit sem? Díky
Ty krevetky si navzájem vadit nebudou. Ale davidi budou akorát za potravu. Nevěřím, že by je parmičky, čichavci, mollyny nebo i betta nechali být. Jestli bydou přežívat, tak někde zalezlé a stejně z toho nebude té nic mít protože je neuvidíte.
Jinak, chápu že ke lákavé chovat hodně druhů ryb, ale čím méně druhů ryb, tím méně potenciálních problémům. Ve výsledku pokud tam budete mít například 8 druhů ryb, tak nevynikne ani jeden. Zato pořádně hejno jedné čistotné ryby, pár „dominantní“ ryby (čichavec) a pancerničci. To je ideální osádka.
Máte tam živorodky, ty dělají hodně bordelu ale chcete čichavce kteří vyžadují naprosto čistou vodu. Na to bych si dal velký pozor. Navíc u živorodek člověk nikdy nezůstane na původním počtu ryb. Taky bacha na vysoké teploty, co vyžadují betty, to nemusí dělat dobře pancéřníčkům. Tím neříkám, že to nejde je mít dohromady ale jsou tu jistá úskalí.
Tak zase na osm druhů to míchat určitě nechci. Plán byly pandy, čichavci a parmičky. Ale nakonec jsem přestěhovala z rostlinného bettu a molly byly v plánu jen na pořádné zajetí, ale nakonec jsem dokoupila ještě pár dalších, neměla jsem srdce je dát pryč. :D
Stálou teplotu mám 25, pandy vypadají spokojeně. Ve čtvrtek si mám jít pro čichavce a parmičky jsem u nás zatím nenašla, tak snad to nějak dopadne..