Umírají mi paví očka

Paví očko
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2018 09:27
hoho

XXX.XXX.64.158

Dobrý den,

mám akvárko 25l a v něm 6 mini neonek, a měl jsem 4 paví očka (+2 šneky).

Paví očka mi začala umírat. Buď jsou ráno zcela apatická u dna nebo na boku na hladině.
Během týdne mi takto odešla 2, týden před tím jedno.
Vždycky je dám do sklenice a čekám jestli se neproberou - a neproberou.

Je možné, že je neonky v hejnu v noci nahánějí a uštvou? Umřel mi taky malý šnek, byl ráno vytažený z ulity. Jsem začátečník a paní v akvaristice mi řekla, že neonky (mini typ) s pavími očky půjdou dohromady.

Dík, Honza.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2018 10:31

Dobrý den,

jak dlouho máte to akvárko, asi moc dlouho ne, že?

Děláte pravděpodobně několik častých začátečnicích chyb. První je ta, že máte akvárko 25 l. V akvaristice neplatí, že menší je jednodušší, právě naopak.25 litrů je hodně malé akvárko. Nepíšete, jak ho máte zařízené - filtrace, rostliny - ale v takovém malém plivátku je velmi těžké udržet nějakou stabilní chemii vody.

Plus,25 litrů je malé akvárko a vy jste tam šoupnul 10 rybek. To je prostě moc moc moc. Tam se vejde max pět rybek, možná i míň, třeba tři. Jde o to, že víc rybek víc kálí a prostě se otráví vlastním smradem. Kor paví očka, to jsou prasátka a v takovém malém akvárku nemají co dělat.

No a nakonec... nešoupl jste rybičky rovnou do nově koupeného akvárka? nezaběhlého? nekrmíte moc?

9.9.2018 10:52
hoho

XXX.XXX.64.158

Mám filtraci a dvě rostliny. Snažím se nepřekrmovat - neboli sypu spíš méně. Akvárko mám asi 4 měsíce a tyhle věci se začaly dít před týdnem.
Měním 2/3 vody každé 2 týdny a odsávám.

9.9.2018 10:58

No, je to prostě malé a navíc přerybněné.

Bych si na hejno neonek a pavích oček koupila tak 60 l a z tohohle udělejte krevetkárium, nebo možná bydlení pro beta samce.

9.9.2018 11:55

hoho napsal(a):
Mám filtraci a dvě rostliny. Snažím se nepřekrmovat - neboli sypu spíš méně. Akvárko mám asi 4 měsíce a tyhle věci se začaly dít před týdnem.
Měním 2/3 vody každé 2 týdny a odsávám.

Na neonky je to malé (nejmenší neonka je neonka modrá, ta je doporučovaná i do menších akvárek, ale myslím, že okolo těch padesáti litrů je minimum, ostatní neonky potřebují víc, navíc kombinace čistotných neonek a živorodek, což jsou prasátka, není šťastná nejlépe by bylo neonky darovat... do takhle malého akvárka pak třeba ty paví oka 1 samec+2 samice nebo jak píše bodlinka samce beťáka...nebo hejníčko razborek borenejských.
Tu výměnu vody určitě každý týden 1/3...teď zkraje, když je problém i častěji, klidně obden.
Mám dočasně 2 paví oka také v 25l + potěr, než ho skrmím skalárům...jsou tam dočasně, protože jejich šedesátilitrovku budu potřebovat jako karanténu...a je tam hodně rostlin...udržet se to dá, ale každá chyba se projeví brutálněji než u větších nádrží. Pokud máte možnost, tak kupte o něco větší akvo...načtěte, jak na to (třeba na www.rybicky.net) a začněte znovu.

A popřemýšlejte, co jste třeba udělal jinak, když to doposud fungovalo a najednou problém.

9.9.2018 23:13
zd50

XXX.XXX.100.214

Zdravím,
teď tu vzbudím asi spoustu nevole, ale s tou velikostí akva to nebude taková katastrofa. Jasně, čím větší tím lepší a méně starostí s udržení klima v akva. Přidal bych tam ještě tak 2-3 rostlinky, dal pryč šneka (bývají dost často zdrojem nákazy) a místo nich si tam dal nějakého sumečka pancéřníčka (corydoras). No a paví očka jsou v dnešní době dost choulostivé ryby. Chvíly drží a pak padnou bez zjevných příčin, jsou přešlechtěné (příbuzenská plemenitba) a potřebují vysokou teplotu, aby chvíli přežila. Zkus si je sehnat jestli můžeš na nějaké akva burze, tam bys mohl mít štěstí na odolnější ryby. Hodně zdaru a nenech se odradit

10.9.2018 05:53
hoho

XXX.XXX.64.158

To si přesně myslím. Jako malý kluk jsem měl v 10l akvárku 4 paví očka a xifoforu a žily věky.

10.9.2018 07:57
Honza1991

XXX.XXX.31.30

Ono je rozdíl žít a přežívat. A ne všechno co člověk kde viděl nebo slyšel je hodné následování. A jestli někdo trápil mečovku dlouhodobě v 10 litrech tak to je přesně ten případ. To že odolnější jedinci nechcípnou ještě neznamená že se to na nech nepodepíše a že jsou tam šťastní.
Paví očka není třeba nějak démonizovat, co se týče náročnosti. Stačí kvalitní zdroj (je dost chovatelů). Od velkoprodejců (Superzoo, Petcenter atd.) je lepší ryby nebrat. Zpravidla mají ryby dost nekvalitní a perzonál tam ví o akvaristice houby. Zároveň tam jsou ti lidi tlačeni k tomu aby vám prodali co nejvíce nesmyslů, které ani nepotřebujete.
Není šnek jako šnek. Ti menší šneci (levatka, okružák nebo levatka) jsou celkem užiteční. Ampuláriím, neritinám a jiným okrasným šnekům bych se vyhnul do tak malého objemu.
25 litrů je opravdu tak na pár endlerek, živorodek sličných, na malé hejno nějakých minirasborek a k tomu na dno malé krevetky.
I na ty nejmenší pancéřníčky je to asi dost malé. Ale u nich záleží spíš na ploše dna než na objemu vody. Navíc není vhodné je držet v jednom kuse.

10.8.2020 12:43
Qwertzuiopasdfghjklyxcvbnm

XXX.XXX.190.3

Dobrý den mám malé akvár s 2 rybkama a jednou rostlinou. Rybky mám 1 měsíc zatím se jim dobře dařilo poté se v akvárku objevilo asi pět šneků a rybky přestali jíst a rostlina začala hnít. Dnes mi jedna rybka umřela. Je to kvůli šnekům ? Co mám udělat aby mi ta druhá přežila? Děkuji.

11.8.2020 07:17
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Qwertzuiopasdfghjklyxcvbnm napsal(a):
Dobrý den mám malé akvár s 2 rybkama a jednou rostlinou. Rybky mám 1 měsíc zatím se jim dobře dařilo poté se v akvárku objevilo asi pět šneků a rybky přestali jíst a rostlina začala hnít. Dnes mi jedna rybka umřela. Je to kvůli šnekům ? Co mám udělat aby mi ta druhá přežila? Děkuji.

Dobrý den, kvůli šnekům to určitě není. To spíš bude problém někde v údržbě, objemu atd.
Takhle bez informací ale těžko věštit. Každopádně 1 rostlina je málo.

13.8.2020 00:12
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Qwertzuiopasdfghjklyxcvbnm napsal(a):

Jaký objem má vaše akvárium? Jak probíhá údržba? Jak je staré, kdy jste ho zakládal? Je akvárium vybaveno nějakou technikou – topítko, filtrace?

13.8.2020 08:36
Fernando

XXX.XXX.105.175

Máme 20l shrimpset, místo krevetek neonky 8ks.. Daří se jim krásně.. Žádný problém nikdy nenastal. Pouštíme každý den to jejich světýlko na min 5h, krmíme 6x v týdnu. Šneka maj taky. Dokonce i dva

13.8.2020 20:22
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Fernando napsal(a):
Máme 20l shrimpset, místo krevetek neonky 8ks.. Daří se jim krásně.. Žádný problém nikdy nenastal. Pouštíme každý den to jejich světýlko na min 5h, krmíme 6x v týdnu. Šneka maj taky. Dokonce i dva

O jakém jejich světýlku to píšete? A jinak máte klasické neonky ve 20 litrech?

13.8.2020 22:30
Fernando

XXX.XXX.105.175

Neonky obecné máme a je s nima i vymazlená beta.. Jo pardon, akvárium je větší.. Stará se o to přítelkyně.. Já je jen nakrmim :-) Led osvětlení místo dlunce pro vývoj ryb, rostlin atd... Přiložim foto.. Zatim je v něm jen písek, rybky a čerstvě protrhané rostlinky..

13.8.2020 23:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Fernando napsal(a):
Neonky obecné máme a je s nima i vymazlená beta.. Jo pardon, akvárium je větší.. Stará se o to přítelkyně.. Já je jen nakrmim :-) Led osvětlení místo dlunce pro vývoj ryb, rostlin atd... Přiložim foto.. Zatim je v něm jen písek, rybky a čerstvě protrhané rostlinky..

Tak pokud má 80 cm délku, tak nemám nic proti. :)

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Mr

6.3.2022 09:02
Mr

XXX.XXX.124.54

Dobrý den já jsem taky začátečník chovám paví očka mám jich 10 jsou to ještě malé rybičky jedna má jeden a půl centimetru a jsou v 10l akváriu a drží už 4 měsíce. Záleží na tom jak moc jsou velká má to být tak 1 ryba (2 Cm)=1l

6.3.2022 09:13

Mr napsal(a):
Dobrý den já jsem taky začátečník chovám paví očka mám jich 10 jsou to ještě malé rybičky jedna má jeden a půl centimetru a jsou v 10l akváriu a drží už 4 měsíce. Záleží na tom jak moc jsou velká má to být tak 1 ryba (2 Cm)=1l

10 pavích oček v 10 l akváriu? Špatně. Snad brzy uhynou a nebudou se dlouho trápit.

6.3.2022 13:28
juhaj

XXX.XXX.164.121

Mr napsal(a):

Tak to je omyl, který se traduje. 1 cm na 1 litr, ale v optimálních podmínkách. Pokud vím, že ryba je hejnková a minimum je 50l, hladce vypočtu, zda se mi do 50l vejde optimální počet kusů. Takhle můžete mít v 10l třeba skaláry, když malé mají třeba 2 cm. Až tam budete mít 10 pavích oček dva roky, pak se můžete pochlubit, ale takhle vám brzy začnou rychle ubívat.

6.3.2022 20:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A paví očka nezůstanou ve velikosti 1 cm, moje samice mají s klidem centimetrů 6.

Přidejte reakci

Přidat smajlík