Potřeboval bych poradit ještě s jednou maličkostí.
Jedná se mi o to, kde vybrat stolek pod akvárium ( moje objem 50 litrů ).
Prodejci, kteří mají tyto stolky ve své nabídce, ale neví, kolik kg unesou aniž by nepraskly.
Vzhledem k tomu, že bydlíme v paneláku, bych nerad někoho vytopil ….
Pokud máte nějakou zkušenost, budu rád za informaci.
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Akvárko 54l mi unesl ten nejlevnější stolek z ikei (udávaná nosnost nosnost 25 kg), dokonce i ta nejlevnější komoda z jysku, akorát jsem navrch dávala lamino desku, protože ta původní by se určo prohla..
Spíš záleží na tom, jak je stolek dělanej...si myslím.
Ale ověř si to. Ta dlouhodobá statická zátěž může způsobit celou řadu závad toho použitého nábytku. Třeba ony "skříňky": časem tam nejdou otvírat dvířka, nebo šuplíky, protože ta horní deska se prohne a stačí i o pár milimetrů a je to znát. A to i pod 50l. To váží většinou i se sklem a dnem okolo šedesáti kilo. I dvacet kilo, postavených na jídelním stole, na jedné straně, tento stůl rozviklá.
Já osobně mám nejlepší zkušenosti s regálama, co maj třeba v OBI. Tam je vypsaná celková nosnost i nosnost na polici, nejsou tam žádné funkční prvky, na které by ta zátěž měla vliv (dvířka, šuplíky), není problém postavit z toho jen výškově poloviční stojan a pokud má působit i estetickým dojmem, tak se dá obložit různejma prefabrikovanejma dřevěnejma lištama. Ty jsem potom navoskoval a vznikl de-lux nábytek.
zkuste si zátěž vlastní vahou, pokud stolek vidíte naživo
stolek jsem nikdy neřešila. konferenční stolek z bazaru pod 240l, televizní darovaný stolek 80l, padesátka mi visela na zdi a ty menší už jsou prakticky kdekoliv zaparkovatelné.
padesátka fakt nic není. jen bych doporučila, pokud vrchní deska není položená na bokách, dát určitě radši ještě jednu na vrch. vnitřek se dá taky vyztužit, aby se skřínka neprohýbala.
a podložku pod akvárko nezapomenout.
to linduš: Také jsem to tak míval, ale člověk stárne a začíná být stále více neurotický a obsedantní, takže se držím těch regálů z OBI, ze kterých už mám dvě stěny. Tu 250 jsem měl tehdá na šatní skříňce, ale trapně se přiznám, že jsem vyrobil kostru z ocelových profilů "L", která tu skříňku do sebe pojala, takže to akvárko vlastně neleželo na té skříňce, ale na té kostře. Ale jak tak čtu váš příspěvek, vidím, že jsem si tu námahu mohl odpustit.