Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.10.2018 15:01
Martin131

XXX.XXX.28.96

Dobrý den
Založil jsem si nově akvárium 112 litru.CHtěl bych se zeptat do jaké výšky umístit filtr.Já se ho snažím umístit co nejvíce k hladině ale zase aby mi nevykukoval z vody potom saje falešný vzduch.Slišel jsem že má čeřit jenom hladinu vody ale nevím co je na tým pravda.Za druhý jde k filtru přidělat hadička která nasáva vzduch a pouští do vody bublinky zda tu hadičku používat nebo né.V akváriu nemám zatím ryby jen rostlinky zabíhá se.Děkuji za rad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2018 17:45

Filtr - vnitřní by měl být určitě pod vodou, vývod filtru...většinou mají nějaký nástavec nebo se dá použít roztřikovací rampa já umísťuju taky pod vodu 1-2 centimetry tak aby směřoval k hladině, čímž čeří hladinu....tu hadičku na přivzdušňování bych tam ani nedávala.....je to dle mého zbytečné, pokud je v akvárku rozumný počet ryb.

Vnitřní filtry mají ve velké většině případů malý objem filtračních hmot, tak eventuelně zvážit, jestli ten váš je dostatečně "objemný"

13.10.2018 19:13
Martin131

XXX.XXX.28.96

Co vy nato podotýkám nejsem zatím zkušený 112 litru,filtr mám pod hladinou aby hlava filtru nevykukovala ven.Přidávam foto a video.

13.10.2018 20:17

čeření hladiny vidím......ten výtok filtru je na dolní části hlavy filtru, filtr vypadá jako CLARO od diversy, který dodávají v klasickém akvarijním setu od diversy (možná se pletu), já k němu měla nástavec s takovou malou roztřikovací rampou. A pokud je to on, tak bych doporučovala koupit jiný...tenhle má .veliký průtok, malý molitan....levná a výborná alternativa je čerpací hlava plus kostka akvacitu.....já jako čerpací hlavu používala fitr aquael fan 3 (sundala jsem tu plastovou nádobu a na trubku nasadila akvacit) a doporučuju výrazně přidat na rostlinstvu...co se vejde nějaký rychle rostoucí plevel Egerie densa, hygrophila polysperma, růžkatec.....

13.10.2018 21:45
Martin131

XXX.XXX.28.96

Ano je to CLARO od diversy,mám celý set 112 litru.Časem pořídím jiný filtr.Ještě se chvi zeptat jak často pridávat bakterie do vody a kolik používám tady ty co jsou na fotce.a jak často měnit vodu 1/3.Akvárium mám založený 11.10.2018.

14.10.2018 08:08
Honza1991

XXX.XXX.31.30

Dobrý den, bakterie by se vám vytvořily ve filtru tak jako tak. Takže tento přípravek je

víceméně zbytečný. Ale když už hodně máte tak jo klidně použité. Pravidelné přidávání nemá moc smysl. Leda po nějakém nešetrném čištění filtru a toho by jste se měl stejnak vyvarovat.
Ale on je tenhle filtr je opravdu víceméně k ničemu. Když se kouknete na objem jiltrační hmoty zjistíte proč. Opravdu bych dal na řadu výše a filtr vyměnil.

Na výměně vody se vám dva akvaristé neschodnou. Já bych měnil třeba 1/3 objemu týdně. Den před tím než tam půjdou ryby, tak bych vyměnil vodu klidně 1/2. A po jejich umístění do nádrže radši taky.

Nádrž je dobré připravit na jistou biologickou zátěž, proto používám malé užitečné šneky, lehátky, okružáky piskořky a asi čtyřikrát během záběhu nakrmím prázdné akvárko malou špetkou sušeného krmení. :-)

14.10.2018 11:50

Souhlas s Honzou....
ty bakterie, když už jsou doma, bych klidně použila....

Na založení akva jsem zaznamenala 2 odlišné názory, ten první - po dobu záběhu...cca 4 týdny, neměnit vodu vůbec, nechat to tzv. "vyhnít" a druhý je měnit vodu co nejčastěji a co nejvíc jako prevence proti řasám. Teď v srpnu jsem zakládala akvárko a zkusila jsem tuhle metodu....no a s akvárkem zatím spokojenost, zatím jsem nemusela řešit "dětské nemoci" čerstvýho akvárka.
Šneky určitě....levatky, okružáky, piskořky, pomůžou se záběhem....

Při běžné údržbě měním 1/3 vody týdně......den před přidáním a den po přidání ryb tu polovinu.....ryby přidávám až po měsíci, kdy akva běží a postupně, ne celou osádku najednou.

Ten filtr vyměnit co nejdřív, filtr je srdce akvária
.....čerpací hlavu použít třeba
Atman čerpadlo JKA-IP201 500 l/h plus kostku biomolitanu 10x10x24cm investice cca 300-350,- korun, která se rozhodně vyplatí....ono to zkraje vypadá jako pěst na oko (kostka má zářivě modrou barvu), ale až se "zanese" bakteriema, tak zhnědne a dá se schovat za rostlinstvo, ten Claro jsem používala jako mechanickou filtraci, naplnila jsem ho filtrační vatou. Myslím, že ten průtok je tak veliký, že snad jako biologická filtrace nemůže fungovat. A nejde regulovat, já měla na začátku rostřikovací rampy strčenej kus molitanu, abych to alespoň trochu utlumila.

A ještě bych snad zmínila, že dno mi přijde hodně hrubé......měla bych strach, že tam bude propadávat hodně deritu a že to půjde blbě odkalovat, taky pro kytky a eventuelní ryby dna-pancéřníčky to asi nebude ideální.

Přidejte reakci

Přidat smajlík