Plánuji Malawi - technické překážky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.10.2018 17:01
mesič

XXX.XXX.129.58

Dobrý den,

již delší dobu si pohrávám s myšlenkou, že bych si chtěla pořídit akvárium s tlamovci. blížící se rekonstrukce obýváku a změna dispozic mi nahrává, vznikl pěkný prostor, kam by se mi akvárium cca 150x50x50 cm vešlo.
Při hledání informací jsem se mj. dočetla, že se má voda měnit cca každých 10 dní 1/4-1/3 nádrže. Když se nad tím zamyslím, tak musím
1) odčerpat toto množství vody - to by problém být neměl, koupelna je cca 4m vzdálená
2) stejné množství však budu muset do akvária vrátit a zde jsem narazila na pár problémů
* kam dám těch cca 100 litrů aby odstály - to máte doma např. v paneláku 10 kanystrů někde na zemi?
* jak je do akvária dostanu, abych nemusela zvedat kanystr "nad hlavu"?
Máte na to nějaké praktické rady?
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2018 20:28

Abych pravdu řekla...také přemýšlím do budoucna o pořízení malawi, jsem majitelkou několika "klasických" akvárií a manželovi by se líbilo spíše akvárium bez rostlin s barevnými rybkami....řeším podobný problém...do současných akvárií leju vodu neodstátou, natočím do kýblů, vypustím třetinu vody a rovnou to tam naleju. Do malawi jsem se dočetla, že by měla být voda odstátá....já teda přemýšlela třeba o dvou
50- litrových barelech, které bych napustila...vodu nechala odstát a následně jí do akva čerpala čerpadlem.......ale nebydlím v paneláku, barely bych mezi výměnama vody šoupla do sklepa...

19.10.2018 20:33
mesič

XXX.XXX.75.165

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Abych pravdu řekla...také přemýšlím do budoucna o pořízení malawi, jsem majitelkou několika "klasických" akvárií a manželovi by se líbilo spíše akvárium bez rostlin s barevnými rybkami....řeším podobný problém...do současných akvárií leju vodu neodstátou, natočím do kýblů, vypustím třetinu vody a rovnou to tam naleju. Do malawi jsem se dočetla, že by měla být voda odstátá....já teda přemýšlela třeba o dvou
50- litrových barelech, které bych napustila...vodu nechala odstát a následně jí do akva čerpala čerpadlem.......ale nebydlím v paneláku, barely bych mezi výměnama vody šoupla do sklepa...

No já se obávám, že Vám ten sklep nic nevyřeší, jelikož ta voda bude studená jako blázen. Četla jsem i, že se dá voda nalít přímo z řadu, když se před tím dá do akvária nějaký "ustalovač", ale za prvé bych to raději bez chemie a za druhé i tady mám strach z teplotních rozdílů, protože to člověk prostě netrefí. Uvidíme, určitě nám někdo poradí jednoduchý způsob, který nás nenapadl

19.10.2018 21:26

mesič napsal(a):
No já se obávám, že Vám ten sklep nic nevyřeší, jelikož ta voda bude studená jako blázen. Četla jsem i, že se dá voda nalít přímo z řadu, když se před tím dá do akvária nějaký "ustalovač", ale za prvé bych to raději bez chemie a za druhé i tady mám strach z teplotních rozdílů, protože to člověk prostě netrefí. Uvidíme, určitě nám někdo poradí jednoduchý způsob, který nás nenapadl

No já jsem myslela do sklepa...když budou barely prázdné, nehodlám tam mít vodu týden.....jinak samozřejmě odstátí vody normálně v bytě při pokojové teplotě....mezi sedačkou a oknem mám prostor, takže když bych jí ještě kousek šoupla, tak by se tam vešly a defakto by nebyly vidět....

19.10.2018 21:39
saola

XXX.XXX.160.90

A jaký je důvod požadavku odstátí vody z vodovodního řadu? Jsem ohledně rybiček jen laik, ale zajímalo by mne, které parametry vody se odstátím z pohledu využití v akvaristice tak zásadně mění.

Napadá mne pouze teplota.

Děkuji za odpověď.

19.10.2018 23:27
Honza1991

XXX.XXX.31.30

To saola: Je to hlavně o chlóru. Dříve ho bylo v řadu tolik, že mohl ohrozit zdraví ryb. Dnes už je nejvyšší přípustná hodnota chlóru ve vodě 0,3 mg/l. A toto množství se vám ještě naředí, pokud měníte například třetinu nádrže, tak jste na max. na 0,1 mg/l. Proto bych se výměny vody "napřímo" nebál, pokud Vám doma voda chlórem přímo nesmrdí :-)

To mesič: Nebyl bych tak striktní. Výměna vody je dost individuální, někdo musí měnit častěji a víc vody někomu stačí málo a méně často. Záleží na spoustě faktorů. Chlóru bych se zas tak moc nebál, je to hlavně takový strašák z minulosti. Znám dost pár lidí co mají automatizovanou výměnu vody právě v Malawi. Záleží ale kde bydlíte. Někde už se voda nechloruje vůbec.
Co se týče teplotních rozdílů, tak já když měním vodu ve své 400 l nádrži, tak dávám skoro úplně studenou a teplotu mi to z 25 stupňů srazí o jeden stupeň dolů a to není nic co by ryby ohrozilo.

20.10.2018 08:07
mesič

XXX.XXX.75.165

Honza1991 napsal(a):
To saola: Je to hlavně o chlóru. Dříve ho bylo v řadu tolik, že mohl ohrozit zdraví ryb. Dnes už je nejvyšší přípustná hodnota chlóru ve vodě 0,3 mg/l. A toto množství se vám ještě naředí, pokud měníte například třetinu nádrže, tak jste na max. na 0,1 mg/l. Proto bych se výměny vody "napřímo" nebál, pokud Vám doma voda chlórem přímo nesmrdí :-)

To mesič: Nebyl bych tak striktní. Výměna vody je dost individuální, někdo musí měnit častěji a víc vody někomu stačí málo a méně často. Záleží na spoustě faktorů. Chlóru bych se zas tak moc nebál, je to hlavně takový strašák z minulosti. Znám dost pár lidí co mají automatizovanou výměnu vody právě v Malawi. Záleží ale kde bydlíte. Někde už se voda nechloruje vůbec.
Co se týče teplotních rozdílů, tak já když měním vodu ve své 400 l nádrži, tak dávám skoro úplně studenou a teplotu mi to z 25 stupňů srazí o jeden stupeň dolů a to není nic co by ryby ohrozilo.

Teda, děkujeme moc za odpověď. Vodu bereme Vírskou. Máme svůj kotel, tzn., že v teplé/vlažné vodě není přidaný dodatečný chlór (jestli se to stále dělá) takže bych mohla zkusit vychytat?

Jdu pročítat další články a až zas narazím na "neřešitelný" problém, ozvu se

Pokud by Vás napadly užitečné odkazy na téma osvětlení, filtrace, topení, bylo by to super

Ještě jednou děkuji!

20.10.2018 09:22
saola

XXX.XXX.160.90

Taky děkuji za odpověď, Honzo1991.
Vámi zmiňovaný volný aktivní chlor jsem neuvažovala, protože jeho mezná hodnota pro pitnou vodu je sice 0,3 mg/l, nicméně z praxe zkušenost naznačuje, že dnes takovou koncentraci u koncového odběratele naměříte velmi výjimečně, obvyklé jsou spíš výsledky pod mezí stanovitelnosti (nejčastější), či max. do cca 0,12 - 0,15 mg/l. Ale záleží samozřejmě na daném dodavateli vody a provozovateli vodovodu. Nicméně obecný odklon od vysokých dávek dezinfekčních činidel při výrobě pitné vody v současnosti prostě je.

20.10.2018 09:50

Z diskuze mi tedy vyplývá, že bych eventuálně nemusela někde nechávat den-dva odstát vodu....stačí pohlídat teplotu a třeba za hodinku po natočení už jí ládovat do akva - což by bylo super. Tak teď ještě dostudovat parametry vody...případně zjistit, co mi doma teče z kohoutku.

mesič:
Pokud by Vás napadly užitečné odkazy na téma osvětlení, filtrace, topení, bylo by to super

osvětlení jsem přemýšlela chihiros led serie A, ale nenašla jsem ho v délce 150cm (což je plánovaná délka akva), takže přemýšlím i o variantě se zářivkami např.https://abc-zoo.cz/11763-osvetleni-akvaria-az-max-bright-2x58w-t8-trubice-150cm.html, dělá se i ve variantě se čtyřmi zářivkami, ale vzhledem k tomu, že není potřeba do akvárka extra šajnit, když tam nejsou kytky (dle mého názoru), tak by to možná stačilo.......na druhou stranu se dají vždycky některé zářivky vypnout a pokud by se člověk rozhodnul předělat na klasiku, tak by se nemuselo osvětlení nadále řešit....
Co se týká filtrace, tak já se přikláním k variantě se dvěma menšími externími filtry místo jednoho velkého, už se mi jednou stalo, že jsem filtr musela posílat na reklamaci a v tu chvíli by zůstalo akva bez filtru...takhle když se jeden "podělá", tak pořád běží druhej (snad se nestane, že by se porouchaly oba najednou) a i eventuální čištění se pak dá dělat na střídačku.....buď JBL e902 nebo eheim professionel 4+ 350 2273
A topítko jednoznačně jager od eheimu....používám už ve svém akváriu a po kalibraci topí naprosto přesně a spolehlivě.
Naštěstí je akvárko plánováno nejdříve za rok...možná 2, takže na přemýšlení dost času..

21.10.2018 06:07
Dája6

XXX.XXX.236.105

Dobrý den,
taky jsme zakládaly akvárko pro Tlamovce. Předtim jsme měly 5let takové to všeho chuť, ale výpadkem elektřiny po dobu dovolené nám celé komplet se uvařilo a pomřelo. Manžel se rozhodl pro tlamovce, na radu jednoho pána jsme založily a už jede tak půl rok.
Ohledně vody vždy před a teď dávame přímo s kohoutku, natáhnem hadici, našroubujeme , pohlídame teplotu a pustíme. Pak přidáme modrou vodu na úpravu vody s kohoutku a baktérie a hotovo.
Chlór je to co teče bíle a když napustite vydíte jak během chvíle se voda vyčistí. Prý je toho chlóru tak málo, že sprchou vyprchá hned. Ohledně vody, že by nebyla odstáta jsme neměly žáden úhyn po celou dobu co máme rybyčky.
Dája

21.10.2018 06:55
saola

XXX.XXX.160.90

Dájo, popsaná interpretace zakalení vody je bohužel častý laický omyl. Když si natočíte sklenici vody z kohoutku, někdy se v ní objeví bílý zákal, který po chvíli mizí. Voda se začně ode dna sklenice vyčeřovat a průhlednět, zakalená oblast jakoby stoupá vzhůru a po chvíli je celý objem vody ve sklenici průzračný.
To ale není v žádném případě chlor, ale bublinky vzduchu, který byl původně ve vodě rozpuštěn (v potrubí je voda pod větším tlakem než ve sklenici). Při přechodu do prostředí s nižším tlakem se tento vzduch z vody uvolní.
S chlorem to nemá vůbec nic společného

21.10.2018 09:35
Dája6

XXX.XXX.236.105

Saola děkují za vysvětlení:-) To co jsem popisovala ohledně chlóru jsem se dočetla na stránkach chovatelů akvarijních ryb. Děkují.
Dája

21.10.2018 10:15

Dája6 napsal(a):
Saola děkují za vysvětlení:-) To co jsem popisovala ohledně chlóru jsem se dočetla na stránkach chovatelů akvarijních ryb. Děkují.
Dája

No ano, prý napouštěním přes "sprchu" se chlor eliminuje, nenapouštím přímo do akva, ale nejdřív přes sprchu do kýble a někdy to tam leju hned bez odstátí.
U těch tlamovců jsem se někde dočetla, že voda by odstátá být měla....ale teď co jsem zase pročítala fóra, tak to spousta lidí dělá jako vy, dokonce ani nepřidává tu vodičku na úpravu vody.....takže to je asi v poho. Tak snad to nebude s těma tlamovcema tak složitý, jak jsem si původně představovala.

21.10.2018 14:12
Dája6

XXX.XXX.40.42

sardullah

Dobrý den,
ještě jedna rada co jsem dostala tak posílám dál. Do akvárka pro Tlamovce přidávat sůl a prášek do pečiva. při výměně dávám což je tak kolem 30 až 4Olitrů dvě lžíce polévkové soli a na tohle množství vody jedna lžička kávová prášku do pečiva. Při zavádění akvárka 130l jsem dávala 6lžič soli a 2lžičky prášku.
Dája

21.10.2018 18:57

Dája6 napsal(a):
sardullah

Dobrý den,
ještě jedna rada co jsem dostala tak posílám dál. Do akvárka pro Tlamovce přidávat sůl a prášek do pečiva. při výměně dávám což je tak kolem 30 až 4Olitrů dvě lžíce polévkové soli a na tohle množství vody jedna lžička kávová prášku do pečiva. Při zavádění akvárka 130l jsem dávala 6lžič soli a 2lžičky prášku.
Dája

Sůl jsem používala kdysi, když black molly dostaly krupičku a doma žádný léčivo a zvýšila jsem teplotu v akva......buď to zabralo nebo se z toho dostaly sami....ryby jsou po ní prý víc slizké (když to řeknu laicky) a snad by měly mít tím pádem větší odolnost proti infekci, eventuelně proti plísni, možná i něco dalšího ale nevim, já to do akvárka normálně nepřidávám, nevím co by na to řekly rostliny, u tlamovců tenhle problém odpadá..........ale o tom prášku do pečiva slyším prvně....ale myslím, že bude obsahovat jedlou sodu a ta snad, pokud si dobře pamatuju zvyšuje PH vody, pak je otázka, jakou máme PH v akvárku a jestli je tedy potřeba ho upravovat a jestli nahoru nebo dolu...........přiznám se, že ani sama nevím jaké PH v akvárkách mám, vše funguje, takže to ani neměřím.........ale jak říkám, na tlamovce zatím spíš tak sonduju internet co a jak.....

21.10.2018 23:42
Honza1991

XXX.XXX.31.30

Dobrý den co se týče ty soli, tak na to není jednoznačný názor. Já jsem celkem proti jejímu užívání. Protože pokud nechováte vyloženě ryby brakických vod (a i pro ty jsou vhodnější způsoby úpravy vody) a nepotřebujete urychleně podpořit tvorbu kožního slizu, tak vystavujete ryby podmínkám které pro ně nejsou moc přirozené. A co se týče soli jako léčivu... Tak zastáván názor, že žijeme v 21. st. a dnes jsou na trhu skutečná léčiva. Ale chápu že mi bude někdo oponovat.
Jinak jedlá soda se používá hlavně k zvedání uhličitanové tvrdosti. :-) Dávkování Vám takhle nemůže nikdo říct. Nebo si to dotyčný vycucal z prstu. Musíte vycházet z vody kterou máte v akváriu.
1 čajová lžička, což je zhruba 6 g, na 50 l vody Vam zvedne alkalitu asi o 4 dKH.
http://www.sweb.cz/maniakva/chemie4.htm
Ale důrazně doporučuji. Nikdy si do akvárka nesypte a nelijte nic o čem naprosto přesně nevíte proč, jak a v jakém množství to dodávat. Jinak to nemusí skončit vůbec dobře.

22.10.2018 00:38
Mirek3011

XXX.XXX.130.164

Jedlá soda se přidává do nádrže protože nejenže zvedne ph ,ale hlavně ho udrží stabilní po určitou dobu cca 7-10dní podle velikosti ryb a zarybnění nádrže což je nezbytně nutné pokud se člověk chce vyhnout nějakým problémům.Jinak dneska se voda ve větších městech upravuje ozónem a ne chlórem.

22.10.2018 18:20
Dája6

XXX.XXX.40.42

Dobrý den,
děkují za poučení. Každý co kdo sem napsal má vždy v něčem pravdu a je třeba si vybrat.
Dája

23.10.2018 11:16
amiš

XXX.XXX.11.169

Já jsem se chemie nikdy nebála a ať jsem mněla malou elementku s pavíma očkama a xifama, nebo pak 160l s malýma cichlidami, čichavci a spol. nebo pak 220l, vždy jsem používala starý dobrý Sanil, když jeden čas nebyl, pak přípravek přímo s názvem Regulátor akvarijní vody. A to i při zakládání nového akvária nebo při kompletní výměně vody, při částečné jsem většinou trochu přilila a nebo nedala nic. Sanil upravuje PH vody, působí jako mírní desinfekce a za tu řadu let (panebože, ne let, ale desetiletí) jsem kromě jedné zavlečené krupičky od prodejce neměla sebemenší problém. Ryby do nového akvária s příměsí přípravku jsem dávala tak do půl hodiny.

30.10.2018 17:13
mesič

XXX.XXX.75.165

Zdravím, stále hledám na internetu různé informace a jdu za Vámi pro další radu. Původně jsem si chtěla celé akva sestavit sama, ale našla jsem i zajímavý set, šli byste do něj? díky tomu, že je akva užší jsem se rozhodla oželet 3D pozadí, abych neubírala další litry. Tento set vyjde na 8.400 Kč https://www.sklorex-akvarium.cz/p2746-akvarium-juwel-rio-led-240-bila.html při rozměrech 120x40x55
Kdybych chtěla to 150x50x50, tak jsem to počítala akvárium 5400 kryt 4000 filtr 1500-2000 topení 500 to jsem na minimálně 12.000. Což je 3.500 Kč rozdíl. A to počítám s dalšími výdaji na vybavení kolem - nějaké hadičky, náčiní. Kameny, písek, ryby nepočítám. Jaký je Váš názor? Mám to brát, že v té záplavě dalších nákladů je ten rozdíl v prvotních nákladech de facto zanedbatelný nebo jít do toho menšího? Jde mi nejen o cenu, ale i o to, aby v akvárku ryby prosperovaly.
+ počítám, že koupím ještě jeden menší venkovní filtr buď na podporu, kdyby ten v setu byl slabý (s čímž tak nějak počítám) nebo jako pojistku, kdyby ten samostatně koupený - silnější - vypověděl službu.
Děkuji moc

30.10.2018 21:13

sety od juwelu má mraky lidí....designově vypadají pěkně (viděla jsem "na živo u mojí sestřenky a fakt hezký)....já osobně bych na malawi opravdu zvažovala větší filtr, nemám teda s tímto biotopem zkušenost, ale selský rozum mi říká, že když mi nebudou "pomáhat" rostliny, tak to musím dohnat na filtraci......takže další filtr bych opravdu zvážila.....
Když jsem teď zařizovala akvárium 240 litrů...tak akvárko mi vyšlo cca 2700,-, osvětlovací rampa (zvolila jsem nakonec zářivky, protože s nima mám prostě zkušenost) 2000,- filtr bych na malawi zvolila větší než mám teď, třeba JBL e1502...cca 4300,-. (nebo třeba sunsun hw-704A o tisícovku levnější)...což je celkem bratru za 7000,-....pokud bych zvolila led osvětlení...třeba toto Chihiros LED A serie 120-140cm 65W...tak by to bylo o 1000,- korun víc....topítko mam od eheimu 150W cca 500,-....takže jsem 8500,- (akvárium, filtr, osvětlení, topítko), ještě nechám uříznout krycí skla, cenu nevím, ale předpokládám, že to nebude za raketu, pokud bych chtěla větší akvo (150x50x50), tak předpokládám, že by to bylo ještě o 2000,- víc (ale takovou litráž ten set od juwelu taky nemá).......ale bylo by to bez krytu
Vy máte 8500,- za set plus počítám ještě cca 2000,- až 2500,- za menší kanystrový filtr (pokud by to měl být eheim tak možná i víc) a jsme na jedenácti tisících.

Ale nákup setu je samozřejmě jednodušší..

V každém případě přeju šťastnou ruku

19.11.2018 21:07
mesič

XXX.XXX.75.165

Dobrý večer, jsem tu s dalším dotazem, tentokrát je to spíš drobnost, ale když si koupím takový ten zvon, kterým budu čistit dno, tak se nabere písek do např. 1/2 toho zvonu a gravitací zas spadne? Jde mi o to, ať nemám za půl roku septik plný písku. děkuji!

19.11.2018 21:33
Mirek3011

XXX.XXX.94.121

Písku se hlavně na dno nesmí dávat velká vrstva,max.2cm.Pak stačí odkalit jen z vrchu a nemusí se prohrabávat a tudíž odsávat i písek.

20.11.2018 04:55
mesič

XXX.XXX.75.165

Mirek3011 napsal(a):
Písku se hlavně na dno nesmí dávat velká vrstva,max.2cm.Pak stačí odkalit jen z vrchu a nemusí se prohrabávat a tudíž odsávat i písek.

Děkuji za reakci, ano s těmi 2 cm počítám, aby nezahnívala potrava a výkaly, ale i tak , když se ke dnu přiblížím moc, tak se písek nabere, ne? Jde mi o to, jestli ho ten podtlak (nebo co to je:-) odsaje do odpadu nebo vlastní vahou zase klesne? Navíc si nemyslím, že by bylo na škodu písek trochu prokypřit a odstranit i to, co bude i pod těmi 2 cm.

20.11.2018 05:04
mesič

XXX.XXX.75.165

A ještě jedna věc :-) vlastníte někdo filtr jbl e1502? Potřebuji udělat skříňku cca 50 cm vysokou, jen nevím, jak jsou vedeny hadičky a kabel, má totiž výšku 475 mm a mám strach, že se mi do skříňky nevejde. Děkuji :-)

20.11.2018 10:20

Mám JBL e702 a e902....hadice nejsou o moc výš než ventil.... vedou do strany a ne nahoru, takže celkovou výšku filtru to defakto nezvyšuje.....
Jeden z filtrů je pod akvárkem dost na těsno (na výšku), takže jsem nechala hadice tak dlouhý, že jde filtr vytáhnout před stojan i s hadicema a část s ventily v případě potřeby - třeba čištění filtru, prostě odpojím až když je filtr venku....

20.11.2018 17:38
Mirek3011

XXX.XXX.94.121

Ty dva centimetry prokopou ryby,proto je dobrá ta nižší vrstva,a veškerý bordel se vesměs dá odsát tak aniž bych musel kopat v písku a bude hlavně kolem kamenů a v blízkosti nasáváni filtru.

22.11.2018 14:49
mesič

XXX.XXX.129.58

Mirek3011 napsal(a):
Ty dva centimetry prokopou ryby,proto je dobrá ta nižší vrstva,a veškerý bordel se vesměs dá odsát tak aniž bych musel kopat v písku a bude hlavně kolem kamenů a v blízkosti nasáváni filtru.

Aha, děkuji, je mi jasné, že některé mé dotazy asi zní jako hlouposti, ale akvárium jsem měla před 15ti lety -na dožití rybek a snažím se načerpat co nejvíce informací, i když je mi jasné, že praxe ukáže nejvíce, ale nechci pořídit akvárium a zjistit, že je nějaký problém, který by mohl být velkou překážkou. Děkuji moc!

23.11.2018 01:54
Mirek3011

XXX.XXX.193.60

Každá nádrž má své mouchy,a problémy se vyskytnou určitě.

23.11.2018 07:32
mesič

XXX.XXX.129.58

To máte pravdu, je mi jasné, že problémy budou, jen se snažím jich co nejvíce eliminovat
Ráda bych tuto diskuzi rozšířila o tipy na nákupy. Rozhlížím se po internetu a nejsem si úplně jistá, co kde koupit, zatím to mám rozvrženo takto:

* akvárium 150x50x50 cm
a) sklorex.cz - 5.200 Kč
b) zekia.cz - 3.600 Kč
Máte někdo se Zekia.cz zkušenosti?

* kryt
a) sklorex.cz - 4.300 kč + příplatek za bílou barvu - 1.000 Kč
Tady ocením jakýkoliv tip, vůbec se nevyznám v tom, kolik wattů je potřeba, jak vyřešit stmívání, navíc ta cena
+ jsou potřeba krycí skla?

* filtr:
tam jsem si jistá, dle tady od sardullah - jbl e 1502 - 4.300 kč

* topítko a vzduchovadlo jsem ještě nezačla řešit :-)

děkuji

23.11.2018 08:24
Mirek3011

XXX.XXX.193.60

Za ty peníze pořídím dvě nádrže:-)pokud bych dělal takovou nádrž tak šířka min 60cm,výška 50 je akorát.Co se týče filtru tak nejdůležitější bude co si do něj dáte za náplňě a taky záleží na zarybnění.

23.11.2018 14:23
mesič

XXX.XXX.129.58

Mirek3011 napsal(a):
Za ty peníze pořídím dvě nádrže:-)pokud bych dělal takovou nádrž tak šířka min 60cm,výška 50 je akorát.Co se týče filtru tak nejdůležitější bude co si do něj dáte za náplňě a taky záleží na zarybnění.

A máte konkrétně tip na čem ušetřit nebo co čím nahradit? Takto Vám můžu jen tiše závidět

23.11.2018 14:39
Mirek3011

XXX.XXX.193.60

Tak já bych se netrápil nějakým krytem,dneska se to řeší led páskama.Za ten kryt druhá nádrž:-)

24.11.2018 09:15
mesič

XXX.XXX.75.165

To jo, ten kryt je nehorázně drahej, ale mám strach, že to nebude vypadat hezky, jelikož budu mít akvárium jen cca 50 cm nad zemí. Takže člověk uvidí vršek ve výšce 1m a nevím, zda se chci dívat na skla. Ale zkusím to pohledat, jediné co jsem letmo zahlédla jsou rampy a ty stojí taky moc

24.11.2018 13:57

mesič napsal(a):
To jo, ten kryt je nehorázně drahej, ale mám strach, že to nebude vypadat hezky, jelikož budu mít akvárium jen cca 50 cm nad zemí. Takže člověk uvidí vršek ve výšce 1m a nevím, zda se chci dívat na skla. Ale zkusím to pohledat, jediné co jsem letmo zahlédla jsou rampy a ty stojí taky moc

Mám v ložnici akvárko taky ve výšce 50cm, což je pro mě ideální výška - když ležím, tak se na něj dobře kouká, vzhledem k tomu, že akvárko není úplný prcek, tak si myslím, že to ničemu nevadí ani při pohledu ze stoje.....mám osvětlovací rampu, bez krycích skel....i když po nehodě mojí skaláří holky, která vyskočila, o nich uvažuju....ale neposoudím, jak bude vypadat akvo ve stylu malawi....
Ale čistě můj osobní dojem....když stojím u akvárka bez krytu, tak vidím do akvárka zezhora, vidím jak tam plavou rybičky atd atd.....když stojím u akvárka s krytem, tak vidím kryt.....
Další věc je, že na mě akvárko bez krytu působí takovým "odlehčenějším" dojmem....s krytem je to takový krabicoidní.......
Ještě snad jedna technická.....v létě mám problém akvárko s krytem uchladit, letos mi teplota letěla až ke 30-ti stupňům.....což by možná v malawi takový problém nebyl......
V obýváku mám akvárko na skříňce s výškou 70cm, což mi přijde ideální....když člověk sedí, tak je ve výšce očí.......a asi bych níž nešla, ale myslím, že to se spíš odvíjí od toho, kde je akvárko v místnosti umístěné a celkově jak je místnost zařízená a na velikosti-výšce akvárka......

24.11.2018 17:36
mesič

XXX.XXX.75.165

Mám v ložnici akvárko taky ve výšce 50cm, což je pro mě ideální výška - když ležím, tak se na něj dobře kouká, vzhledem k tomu, že akvárko není úplný prcek, tak si myslím, že to ničemu nevadí ani při pohledu ze stoje.....mám osvětlovací rampu, bez krycích skel....i když po nehodě mojí skaláří holky, která vyskočila, o nich uvažuju....ale neposoudím, jak bude vypadat akvo ve stylu malawi....
Ale čistě můj osobní dojem....když stojím u akvárka bez krytu, tak vidím do akvárka zezhora, vidím jak tam plavou rybičky atd atd.....když stojím u akvárka s krytem, tak vidím kryt.....
Další věc je, že na mě akvárko bez krytu působí takovým "odlehčenějším" dojmem....s krytem je to takový krabicoidní.......
Ještě snad jedna technická.....v létě mám problém akvárko s krytem uchladit, letos mi teplota letěla až ke 30-ti stupňům.....což by možná v malawi takový problém nebyl......
V obýváku mám akvárko na skříňce s výškou 70cm, což mi přijde ideální....když člověk sedí, tak je ve výšce očí.......a asi bych níž nešla, ale myslím, že to se spíš odvíjí od toho, kde je akvárko v místnosti umístěné a celkově jak je místnost zařízená a na velikosti-výšce akvárka......

Děkuji moc! Nemáte odkaz na tu rampu nebo podobnou? Jediné co jsem našla v té délce (nakonec jsem musela doma ustoupit příteli o 10 cm na délku, ale vybojovala jsem si 10 cm na šířku bude teda 140x60x50 nebo 40 to zatím nevím) stojí taky kolem 3.000Kč :-(
Pokud bych sehnala nějakou levnější variantu rampy, tak bych mohla mít akvárium dříve a na kry případně došetřit peníze, ale nemusela bych investovat hned a to by bylo super

24.11.2018 17:36
mesič

XXX.XXX.75.165

mesič napsal(a):
A máte konkrétně tip na čem ušetřit nebo co čím nahradit? Takto Vám můžu jen tiše závidět

Mohu poprosit o tip na ten filtr a poradit s náplněmi? Děkuji

24.11.2018 17:54
Mirek3011

XXX.XXX.180.41

Jako 10cm udělá celkem dost jak na délce tak i šířce-plocha dna je pro afriku hodně podstatná!výška 40 se používá tak do pěstíren,protože se vleze více nádrží nad sebe,proto 50cm bych domů dal jako minimum.Nádrž 150x60x50bude v pohodě,co se týče filtru ten je okej,a náplně určitě mix válečku siporax je to drahé,ale kvalitní a všechny atributy se projeví časem.

24.11.2018 18:12
mesič

XXX.XXX.75.165

On se mě přítel snaží krotit, podle něj by na ozdobu stačilo akvárko 1m, tak o ten rozměr trochu bojujeme, ale vyhrávám A právě kvůli té ploše dna jsem ustoupila na délce, ale prosadila si hloubku. A i proto, že si chci dělat 3d pozadí, které těch 10cm de facto vezme.
Na filtru šetřit nechci, vím, že je zásadní. Chci cca do roka koupit ještě jeden, třeba i použitý, abych měla nějaký v zásobě, kdyby ten jbl vypověděl službu.
A ještě jedna věc mi vrtá hlavou. Co jsem četla, tak filtr musí jet pořád, aby neuhynuly bakterie, ale loni, když byl vítr, tak nám vypadla elektřina na víc než 24 h. Co se musí udělat v takovém případě? Vím, že to už hooodně předbíhám, ale nechci nic podcenit a tohle mi vrtá hodně hlavou.
Děkuji

24.11.2018 19:04

mesič napsal(a):
Děkuji moc! Nemáte odkaz na tu rampu nebo podobnou? Jediné co jsem našla v té délce (nakonec jsem musela doma ustoupit příteli o 10 cm na délku, ale vybojovala jsem si 10 cm na šířku bude teda 140x60x50 nebo 40 to zatím nevím) stojí taky kolem 3.000Kč :-(
Pokud bych sehnala nějakou levnější variantu rampy, tak bych mohla mít akvárium dříve a na kry případně došetřit peníze, ale nemusela bych investovat hned a to by bylo super

Mám rampu se zářivkama, nemám absolutně žádnou zkušenost s malawi, selskej rozum mi říká, že tam není defakto čemu svítit, když tam nejsou kytky, takže si myslím, že teoreticky by stačilo tohle https://abc-zoo.cz/11763-osvetleni-akvaria-az-max-bright-2x58w-t8-trubice-150cm.html to je nejlevnější.....nebo varianta se zářivkama T5 -stejný rozměr víc watů https://abc-zoo.cz/11648-aquazonic-super-bright-t5-150cm-2-x-80w-black.html.... nevýhoda je, že tam není stmívač, jediná regulace osvětlení je možná vypnutím jedné ze zářivek (každá má svůj vypínač), ale to se musí dělat ručně, rampa je včetně zářivek, mě to přišlo s nějakýma no name zářivkama aqua sun,ty jsem vyměnila za klasický třípásmovky od philipse může být i osram apo 865, což je studená bílá....
Ale jak říkám v kurzu je spíš led osvětlení, to by se možná levněji dalo pořídit na nějakém čínském e-shopu, ale nevím, jak by to fungovalo s případnou reklamací, jestli pár ušetřených stokorun za nějaké problémy stojí....
Jinak ve filtrech mám jako filtrační médium molitan a pak ty "nadupaný" https://abc-zoo.cz/11648-aquazonic-super-bright-t5-150cm-2-x-80w-black.html a https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/eheim-substrat-pro-1-litr

Co se týká velikosti akvária, tak alespoň u mě platí "poučka", že je jedno, jak velký akvárko si člověk pořídí, stejně zjistí, že je to malý, takže za mě, akvárko tak velký, jaký se max vejde.......

24.11.2018 19:09

mesič napsal(a):
On se mě přítel snaží krotit, podle něj by na ozdobu stačilo akvárko 1m, tak o ten rozměr trochu bojujeme, ale vyhrávám A právě kvůli té ploše dna jsem ustoupila na délce, ale prosadila si hloubku. A i proto, že si chci dělat 3d pozadí, které těch 10cm de facto vezme.
Na filtru šetřit nechci, vím, že je zásadní. Chci cca do roka koupit ještě jeden, třeba i použitý, abych měla nějaký v zásobě, kdyby ten jbl vypověděl službu.
A ještě jedna věc mi vrtá hlavou. Co jsem četla, tak filtr musí jet pořád, aby neuhynuly bakterie, ale loni, když byl vítr, tak nám vypadla elektřina na víc než 24 h. Co se musí udělat v takovém případě? Vím, že to už hooodně předbíhám, ale nechci nic podcenit a tohle mi vrtá hodně hlavou.
Děkuji

24 hodin už je na kanystrák docela dost....pokud je to plánovaná odstávka, tak před a po vyměnit část vody.....pokud neplánovaně.při takhle dlouhým výpadku bych já osobně filtr otevřela a lehce propláchla náplně v odpuštěný akvarijní vodě, vyměnila polovinu vody.....popř. bych to třeba první týden podpořila častější výměnou vody a někdo pak ještě přidá bakterie a měří hodnoty, ale ještě se mi to nestalo, takže čistě teorie, mám vyzkoušeno, bez proudu 13 hodin....akvárium i filtr to zvládly bez úhony.....

26.11.2018 12:30
mesič

XXX.XXX.129.58

sardullah: Děkuji moc za reakci
Mirek3011: Těmi led pásky jste mě celkem nadchnul. Našla jsem i zajímavý návod a nevypadá to zas až tak složitě. S přítelovou pomocí by to mělo klapnout, ještě bych do toho ale chtěla zakomponovat stmívač.
http://radekkrizka.blogspot.com/2014/01/vyroba-led-osvetleni-pro-akvarium-ii.html

28.12.2018 16:18
mesič

XXX.XXX.75.165

Zdravím, tak jsem tady s další prosbou. Nakonec bude :
*akvárium 160x60x50 cm ze zekia.cz
* filtr jbl e1501 nebo e1502 (ví někdo jaký je v nich rozdíl?)
* na stránkách T-Led bych si chtěla nechat poradit kolik koupit jakých led pásků, trafo a stmívač, ale nevím jakou barvu? Studenou bílou nebo to namixovat bílá + modrá + červená? Jde mi o to, aby vynikly barvy ryb, viděla jsem, že se dá díky osvětlení docílit, aby modré ryby působily fialově, což se mi líbilo, ale chci aby to bylo hlavně pro ryby ok. Plus nevím, kolik by měly mít pásky na také akva výkon.
* UV pásek na svícení v noci. Máte někdo zkušenost?
* kryt nahradím buď profilem KLUS MULTI B a nebo uvažuji nad nějakou alternativou. Uvažuji, že bych i pořídila úzké hliníkové profily a ty nalepila na... něco. Ale nevím nač? Plastová deska, dřevěná deska? Neviděl jste někdo něco zajímavého?
Děkuji

28.12.2018 23:21

mesič napsal(a):
Zdravím, tak jsem tady s další prosbou. Nakonec bude :
*akvárium 160x60x50 cm ze zekia.cz
* filtr jbl e1501 nebo e1502 (ví někdo jaký je v nich rozdíl?)
* na stránkách T-Led bych si chtěla nechat poradit kolik koupit jakých led pásků, trafo a stmívač, ale nevím jakou barvu? Studenou bílou nebo to namixovat bílá + modrá + červená? Jde mi o to, aby vynikly barvy ryb, viděla jsem, že se dá díky osvětlení docílit, aby modré ryby působily fialově, což se mi líbilo, ale chci aby to bylo hlavně pro ryby ok. Plus nevím, kolik by měly mít pásky na také akva výkon.
* UV pásek na svícení v noci. Máte někdo zkušenost?
* kryt nahradím buď profilem KLUS MULTI B a nebo uvažuji nad nějakou alternativou. Uvažuji, že bych i pořídila úzké hliníkové profily a ty nalepila na... něco. Ale nevím nač? Plastová deska, dřevěná deska? Neviděl jste někdo něco zajímavého?
Děkuji

Hezky objem...tichá závist. JBL 1501 a 1502 jsou prakticky stejné filtry rozdíl je pouze v jednom koši.
.kombi koš sloužící jako predfiltr, 1501 je levnější a kombi koš se dá dokoupit, ale nevim, zda ještě 1501 seženete.....já letos kupovala jbl 902 a 702 jednickovy už jsem nesehnala

29.12.2018 00:05

Ještě taková technická...jbl 1501 popř 1502 má průtok 1400 l/h po zabehnuti a zaneseni filtracnich médií klesne průtok na polovic nebo i méně....bude to na ten objem stačit?? Bude to stačit na biotop malawi?? Nejsem malawista ...nevim..

29.12.2018 18:27
mesič

XXX.XXX.75.165

Ještě taková technická...jbl 1501 popř 1502 má průtok 1400 l/h po zabehnuti a zaneseni filtracnich médií klesne průtok na polovic nebo i méně....bude to na ten objem stačit?? Bude to stačit na biotop malawi?? Nejsem malawista ...nevim..

Zdravím :-) a věříte, že jsem se přesně tohoto bála? Četla jsem podobný názor u, o trochu většího akvária, a když jsem si spočítala, kolik se mi podařilo u přítele prosadit litrů, tak jsem byla nadšená, ale napadlo mě přesně toto. Ten jbl se mi vyloženě líbil, ale Fluval XF-4 si myslím, že bude asi vhodnější. On ten finanční skok z toho jbl není tak hrozný, ale průtok za hodinu je skoro 2x takový. Do jbl jsem na radu Mirek3011 chtěla stejně koupit ty keramické kroužky a tady už ve 2 patrech jsou, takže budu finanačně na svém a už by to mělo snad stačit
Dnes jsme koupily desky na skříňku pod akva, tak přítel ulisolvně pracuje. v Zekii ode mě už mají požadavek na kalkulaci ceny s dopravou, tak jak začnou po Novém roce pracovat, tak objednám akva. Filtr by byl taky jasný a teď už "jen" 3D pozadí a osvětlení, to si s přítelem zobneme... no u pozadí budu asi jen navigovat, protože já se k polystyrenu nepřiblížím na 5m a jen představa, jak se ty desky sebe dotknou mě zabíjí, takže to bude s velkým sebezapřením

29.12.2018 18:46

S tím průtokem u fluvalu je to pravda, ale zase oproti JBL bych řekla, že se do něj vejde míň filtračních médií........takže bych ho asi nacpala keramikou třeba substrat pro od Eheimu.....

No jinak se teda těším až bude hotovo a dáte nějaké fotečky...

PS: s polystyrenem to mám stejně

30.12.2018 19:58
M.stehno

XXX.XXX.241.241

Přeji krásný zbytek večera.
Osobně bych volil spíše
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/sunsun-hw-703b-vnejsi-filtr-s-uv-lampou

Máte v něm UV lampu, je o 1000 Kč levnější, a máte k němu zdarma de ´Nitrate

17.1.2019 11:01
mesič

XXX.XXX.129.58

Dobrý den,
za tip na filtr děkuji, ale myslím, že by byl potřeba ten o 1 třídu vyšší.

Nechala jsem si udělat cenovou nabídku na led pásky, trafo, stmívač a difuzery od T-Led, ale vyšlo to na 3.500 bez nočního UV pásku :-(
Spíš bych to chtěla řešit, že bych koupila U profil - šíře 6 cm a do něj usadila pásky v bužírce, máte s tím někdo zkušenost? Našla jsem za super cenu např. toto: https://www.ledky-svitidla.cz/sady/berge-led-pasek-2-5m-rgb-5050--30-led-m--36w--ip65--sada/

+ myslíte, že tyto kameny by do akvária byly vhodné? Když se s ním o sebe třískne, tak se štípe v ruce mám mokrý kámen a na hraně, kde se rozlomil je suchý. Snad to pomůže kvůli barvám
děkuji!

23.1.2019 10:37
mesič

XXX.XXX.129.58

Tak mám ještě jeden nápad co koupit hliníkový U profil něco jako 2x4x2 cm (jako ozdobu) a do něj osadit toto:

https://www.vyprodeje24.cz/akvarijni-led-osvetleni-glass/65301-led-osvetleni-do-akvaria-glass-marine-36w-130-cm-10000k-aquastel.html

k tomu bych dokoupila stmívač a bylo by. Co myslíte?

23.1.2019 11:21

mesič napsal(a):
Tak mám ještě jeden nápad co koupit hliníkový U profil něco jako 2x4x2 cm (jako ozdobu) a do něj osadit toto:

https://www.vyprodeje24.cz/akvarijni-led-osvetleni-glass/65301-led-osvetleni-do-akvaria-glass-marine-36w-130-cm-10000k-aquastel.html

k tomu bych dokoupila stmívač a bylo by. Co myslíte?

Tak asi všechno jde, když se chce....když se to dá osadit do plastovýho krytu (na malym akvárku mám LED diversa kryt a svítí mi tam něco podobnýho, možná to samý), tak proč by to nešlo do hliníku, kterej navíc funguje jako chladič.......
Správnou intenzitu osvětlení teda nejsem schopná posoudit, za prvé nemám zkušenost s malawi a za druhé, jsem ještě stará škola a jde mi to líp odhadnout se zářivkama.......mám 4 akvária a jediné, kde mám problém s řasou je právě to s LED osvětlením....možná náhoda....

23.1.2019 13:01
mesič

XXX.XXX.129.58

Tak asi všechno jde, když se chce....když se to dá osadit do plastovýho krytu (na malym akvárku mám LED diversa kryt a svítí mi tam něco podobnýho, možná to samý), tak proč by to nešlo do hliníku, kterej navíc funguje jako chladič.......
Správnou intenzitu osvětlení teda nejsem schopná posoudit, za prvé nemám zkušenost s malawi a za druhé, jsem ještě stará škola a jde mi to líp odhadnout se zářivkama.......mám 4 akvária a jediné, kde mám problém s řasou je právě to s LED osvětlením....možná náhoda....

Právě mě láká to, že je to na mořská akvária, že by ty barvy ryb mohly být výrazné i za cenu, že nebudou 100% realistické. Pokud by to pro ryby nebyl problém, nevadí mi, když budou barvy výraznější než v reálu.

Je to boj, skříňka už je hotová a já jsem zaseklá, nedokážu se pro nic rozhodnout, ale určitě koupím 3D pozadí na umeleskaly.cz, to je krása a oproti ostatním i za slušnou cenu - chci jít do pozadí tanganyika, vypadá suprově!

23.1.2019 13:10

mesič napsal(a):
Právě mě láká to, že je to na mořská akvária, že by ty barvy ryb mohly být výrazné i za cenu, že nebudou 100% realistické. Pokud by to pro ryby nebyl problém, nevadí mi, když budou barvy výraznější než v reálu.

Je to boj, skříňka už je hotová a já jsem zaseklá, nedokážu se pro nic rozhodnout, ale určitě koupím 3D pozadí na umeleskaly.cz, to je krása a oproti ostatním i za slušnou cenu - chci jít do pozadí tanganyika, vypadá suprově!

Koukla jsem na to pozadí....fááákt je supééér, já o 3D pozadí taky uvažovala, ale vzhledem k tomu, že to pak mám skoro celý zarostlý kytkama, tak by to byly jen vyhozené peníze.
Co se světla týče, tak já osobně si myslím, že rybám je to asi jedno, respektive jsem neslyšela, že by jim nějaký spektrum světla vysloveně škodilo...jak já říkám - svítim kytkám a abych viděla do akvárka a ne rybám ty by byly spokojené i bez umělého osvětlení....

Přidejte reakci

Přidat smajlík