Dobrý den. Rád bych se pobavil o závojnatkách. Mám 250ti litrové akvárium a mám tam 7 závojnatek. Chtěl bych ještě aspoň 5 ale potřebuji dokoupit místo mého filtru EHEIM čerpadlo s biomolitanem. Nyní mám "problém" s růstem. Některé z nich rostou fakt jako dobře ale některé jsou malincí už takových 5 měsíců. Krmím vločkovým a granulovým krmivem + přihazuji dvě spiruliny. Někdy hodím i špenát. Teplota akvária je často 23. Nechci nechávat celý den zapnutý chladič se čtyřmi ventilátory kvůli spotřebě atd... Poradí mi někdo, jak zajistit rychlý růst závojnatek? Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

No nevím jestli tolik závojnatek nebude na takový akva moc, já bych dala max 6, ale spíš 4, měla jsem 2 přes zimu doma v malym objemu a musela jsem se dost starat, závojnatky jsou pěkný čuňata a ani kytky se stabilizací prostředí moc nepomůžou, protože je ty potvory většinou zlikvidujou
........jinak moje závojnatky vždycky povyrostly nejvíc přes léto, když byly venku a taky měly podstatně hezčí barvy než pak přes zimu doma....myslím, že to bylo stravou....sloužily jako likvidátoři komářích larev v sudech na dešťovku, tak myslím, že prostě živý krmení je znát na každý rybě.......ale nemám srovnání...doma jsem žádné nenechávala, abych pak mohla říct, že skupina z venku vyrostla víc než skupina doma
Já taky nejsem nějak nadšený z toho, že mám 7 závojnatek ve 250 litrovém akváriu. Z těch 7 jsou 3 veliký ale ostatní jsou maličcí. Chci jich tam více protože to akvárium je strašně prázdné a když se koukám na YTB, jak mají třeba jenom 100 litrové akvárium a mají tam 12 závojnatek všechny dospělé, tak proč ne já. Na 100% si myslím, že tyto lidi dělají každodenní výměnu vody a mají velkou filtraci.

KlukCoPecujeORyby
napsal(a):
Já taky nejsem nějak nadšený z toho, že mám 7 závojnatek ve 250 litrovém akváriu. Z těch 7 jsou 3 veliký ale ostatní jsou maličcí. Chci jich tam více protože to akvárium je strašně prázdné a když se koukám na YTB, jak mají třeba jenom 100 litrové akvárium a mají tam 12 závojnatek všechny dospělé, tak proč ne já. Na 100% si myslím, že tyto lidi dělají každodenní výměnu vody a mají velkou filtraci.
ale klidně plný akvárko závojnatek .....jsou to krásný rybičky a hezky se na ně kouká.......nejsem ta pravá, kdo by měl ohledně závojnatek radit, měla jsem je opravdu jako "pracovní" ryby......velikostně cca 15cm....dožily se 7-8 let......a další už jsem nepořizovala....já bych vzhledem k stísněným podmínkám v zimovišti naopak uvítala "nerostoucí" kusy
Plný asi ne. Respektuji nějaký počet jelikož produkují ty špatné látky, které znečišťují vodu. Určitě nechci vyměňovat denně vodu. Na to opravdu nemám čas ale jednou týdně to je úplně v pohodě. A myslím si, že aspoň těch 10 ve 250 litrové nádrži, se silným vzduchováním a filtraci a samozřejmě týdenní výměnou vody, to přežijí, ne? Jinak díky. :-)

No já osobně bych při takovém množství velkých producentů odpadu pořídila velkej vnější filtr a nacpala ho alespoň z půlky keramikou.....ale je to čistě můj názor.
Když jsem teď koukla do atlasu, tak píšou, že závojnatky rostou rychleji při vyšší teplotě, ale potom dřív umírají, což by možná vysvětlovalo, proč ty moje narůstaly přes léto....v teplejší vodě....