Dobrý den,
Omlouvám se, že obtěžuji s otázkou, která, už tu asi mnohokrát byla, ale musím.
Jsem úplný začátečník v akvaristice, koupil jsem si set akvárium, filtr, topitko, a vlockove jídlo od firmy diversa a jídlo bylo Tropical - supervit, koupil jsem k tomu od firmy Dajana ještě přípravky Start Plus, Biofiltr, clear Aqua, dovnitř jsem pořídil překrásné ryby, jednoho pancernicka, pak smečka, neonynky 8x, paví očka 3x, a pak takové pruhované 5x, zcistajasna se objevila Krupička, zašel jsem zpět do krámu, první rada byla vyčistit akvárium a nalít přípravek, který funguje jako desinfekce od firmy Dajana - Bioicht. Zjistil jsem, že filtr je na nic a topitko se samo nevypina, naopak pořád hřeje jak blázen. Takže jsem přikoupit ještě nový filtr a topitko. Nepomáhá nic, dnes jsem našel samce Paviho očka už mrtvého, byl zasazený až moc, a ostatní na tom nejsou o moc líp a aby toho ještě nebylo málo, tak jedna samička Očka je těhotná před prasknutím. Když jsem viděl, že nepomáhá nic, tak jsem vypustil celé akvárium a komplet vše v přál, včetně kamenů. Dříve jsem krmil 2x denně, a to prý možná spustilo celý problém. Tudíž krmim 1x za den s tím, že mám při krmení vypínat filtr. Moc prosím o radu a děkuji za jakoukoli snahu..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Našla jsem si set na internetu....25 litrů hrubého ???....to je tak na jednoho beťáka a nebo třeba 3 paví očka nebo krevetárium.....ta osádka co tam je je za prvé nevhodná, za druhé je jich tam strašně moc
Nevím jestli se z ryb dá vůbec něco zachránit, respektive jestli má vůbec cenu něco zachraňovat....na krupičku bych volila osvědčenou Esha exit.......
Ale celkově mi to připadá jako průšvih....dno mi přijde moc hrubé.....určitě bych použila víc kytek, minimálně nějaké plovoučky, protože ryby jseou defakto v nezaběhlém akva....takže nějakou egerii nebo růžkatec....a měnila bych třetinu vody první týden klidně denně potom třeba obden....
Jestli jsou ryby už hodně zasažené, tak bych možná raději utratila (nejlépe v minerálce), něco načetla a začala pěkně v klidu znovu....dno, rostlinstvo,nechat akvárko pořádně zaběhnout a po měsíci tam dát rybičky (rybičku).........jako dekoraci vidím hrad, tak předpokládám, že akvárko bylo "pro děti"......ideálně na jednoho pěknýho samce bojovnice..
V těch "zázračných" vodičkách se moc nevyznám, nepoužívám je...
Nebo set prodat a koupit něco většího....ono v malém se rovnováha udržuje hůř než ve větším a vlastně si tam člověk ani nemůže dát ryby co by třeba chtěl......
Dobrý den, nevím co přesně máte za sumečka ale jestli to je ancistrus, tak toho bych v takovém objemu netrápil.
Menší skupinka pancéřníčků (určitě ne jen jednoho) a malá skupinka pavích oček to zní celkem udržitelně. Ale za předpokladu pravidelné údržby. A hlavně nedělejte žádné hurá akce typu všechno vyčistím nebo sterilizuji. Tím akorát zničíte veškerou biologickou rovnováhu v akváriu. A ryby akorát vystavíte jedovatému prostředí. Stačí pravidelně měnit část vody, občas odkalit a filtr nechat co nejvíce na pokoji aby mohl pracovat. Jinak vše podstatné máte ve skvělém komentáři od sardullah.
Držím palce ať se akvarku daří :-)
V obchodě jsou závislí na tom kolik toho utratíte. Obchodník k tomu přistupuje tak když neprodám teď a co nejvíce tak pak už třeba nebudu mít příležitost. Tak Vám odkývá, že všechny kombinace ryb jsou vhodné a navrch Vám prodá 4 vodičky na úpravu vody, které vlastně ani nepotřebujete.
Anebo, obzvláště pokud nakupujete v řetězcích (PetCenter, SuperZoo atd), jsou znalosti perzonálu dost tristní. Každopádně je ideální přijít do obchodu již s jistou představou co a proč chci.
Jinak opatrně s těma tabletkami od Dajany. Ony se strašně rychle ve vodě rozpadají a pak to může dělat bordel. Takže je lepší dávat je po menších částech aby to ryby stihly sežrat. Nebo na dno položit misku a tabletu dát do ní. Teda to je spíš rada do budoucna, teď to opravdu chce nekrmit nebo krmit minimálně.
No a ještě mě tak napadá. Já nejsem moc velký zastánce těchhle spodniček. Lepší je podle mě nechat rybu v klidu mezi ostatníma rybama a nestresovat jí. Ono stejně většinou něco z vrhu přežije a to bohatě stačí. Pokud budete odchovávat všechno, tak si velmi brzo přerybníte akvárko a budete tam kde teď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V obchodě jsou závislí na tom kolik toho utratíte. Obchodník k tomu přistupuje tak když neprodám teď a co nejvíce tak pak už třeba nebudu mít příležitost.
Přesně tak, v životě se mi v akvaristice nestalo, že by se mě třeba zeptali do jakého akvárka ryby chci....co jsem si naporoučela, to mi prodali.......
Přesně dle pravidla..."čím dřív a čím víc ryb do akvárka dáme, tak tím dřív uhynou a půjdeme koupit nové"....
Takže jak psal Honza....co nejvíc toho načíst a do obchodu s jasnou pžedstavou, co chci koupit......jinak se vám taky může stát, že jdete z obchodu se skleněnou koulí, barevnými skleněnými kamínky na dno, umělou rostlinou a 2-4 závojnatkama...a samozřejmě s kouzelnou vodičkou.....
A opravdu všechno pořádně rozmyslet......taky jsem se párkrát unáhlila a štvalo mě to docela dlouho........
Hlavně neflákat tu údržbu....ve stejném objemu jsem měla svého času přes zimu
2 mladé závojnatky, než šly do venkovní nádrže.....akvárko bez rostlin s malým filtrem (bublifuk) a na to jaký jsou závojnatky prasátka jsme to dali úplně s přehledem.....
A to rozmnožování pavích oček bych taky nechala na volno.....čím víc toho ostatní ryby požerou tím líp....za prvé super kvalitní živá strava (sama si takhle pěstuju živé krmení pro skaláry) a za druhé právě kvůli tomu přerybnění.....vypipláte klidně 30-40 prcků a kam s nima potom???...budete je nabízet zadarmo na zkrmení.......?? To ať se raději nadlábnou vaše rybky.
Ty pruhované rybky budou asi parmičky čtyřpruhé....zkuste je podarovat na ně je to fakty hodně malý.........