Dobrý den,
Téměř 3 týdny mám v 20l nove zalozenem akváriu samecka bojovnice pestré, 4 nenonky , 2 pancernicky. Vzdy menim 1/3 Vody jednou za týden (pridam pripravek na odstranění chloru). Vodu jsem naposledy měnila v sobotu . Teplota vody je 26 stupňů. V akváriu je filtrace, topitko , 2 zive rostliny. Včera vecer jsem zjistila, ze betta má slepeno spodni ploutev. Ted uz ma slepene všechny :(( Kdyz ji dam zrcatko, nemuze je roztahnout. Rano jedla normálně (krmim 2× denně) . Nevite co to můze být? Dá se bojovnici ještě pomoct? Predem děkuji za všechny rady.
Ps: do vcera Betta normálně plavala , byla aktivní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle nebude fungovat.
Ryby nepatří do nově založeného akvárka
20 litrů je prďavé akvárko, čím menší, tím těžší je udržet chemii vody aby to bylo k žití
Máte tam moc ryb.
Prostě všechno špatně.
Bohužel to vše co napsala bodlinka je pravda. Můžete se pokusit rybu zachránit ale nic nezaručuju. Neonky a pancéřníčky dejte pryč, nasaďte nějaké rychlerostoucí rostliny, přitopte na 28 stupňů, vodu měňte klidně denně 1/3 a krmte minimálně, teď několik dní vůbec. Na přidávání bazmeku proti chloru se můžete vyprdnout.
Někdo ještě přidává v podobných situacích kuchyňskou sůl. Ale vzhledem ke kondici nádrže bych to nedoporučil.
PS: zkusil bych pár kamínků že dna do sklenice s octem. Jestli bude šumět, tak obsahuje vápník a vyměnil bych ho.
rybnickar
napsal(a):
Dobrý den,
Téměř 3 týdny mám v 20l nove zalozenem akváriu samecka bojovnice pestré, 4 nenonky , 2 pancernicky. Vzdy menim 1/3 Vody jednou za týden (pridam pripravek na odstranění chloru). Vodu jsem naposledy měnila v sobotu . Teplota vody je 26 stupňů. V akváriu je filtrace, topitko , 2 zive rostliny. Včera vecer jsem zjistila, ze betta má slepeno spodni ploutev. Ted uz ma slepene všechny :(( Kdyz ji dam zrcatko, nemuze je roztahnout. Rano jedla normálně (krmim 2× denně) . Nevite co to můze být? Dá se bojovnici ještě pomoct? Predem děkuji za všechny rady.
Ps: do vcera Betta normálně plavala , byla aktivní.
zkusil bych dát sůl (bez jódu !!! je to velmi důležité) Zvýšit teplotu, více rostlin méně ryb, nedávat přípravek, myslím se že na tuhle "nemoc" fungoval costapur od sery....
Nedával bych k němu zrdcátko je to stresujíci.. Navíc neonky s bettou není moc dobrá kombinace myslím si že si do neonek občas zobne (aspoň u mne). Costapur na to fungoval určitě to vím možná by bylo dobré si koupit PREVENTIN je to dobrá věc vždy když se něco vyskytne dá se pár kapek.
Hlavně je na neonky akvárko moc mrňavé, ostatně na ty pancéřníčky taky. Ono je malé i pro tu betu, ale ta se s tím vyrovná nejlíp. Pokud chcete dávat ryby do nového akvárka, musíte použít Sanil, nebo jiný regulátor akvarijní vody, upraví PH a váže kovy. Mám s tím ty nejlepší zkušenosti (taky jsem byla v mládí netrpělivá a chtěla všechno hned, ale tohle funguje opravdu dobře)
Děkuji za rady, zkusim koupit preventin. Jsem začínajicí akvarista a řídila jsem se podle rad ve zverimexu, tam mi rekli ze pocet ryb je v pořádku a bettu mohu pridat do 3 dny stareho akvaria 🤷♂️. Někteří chovatelé maji betty v 2l bettariu
:(. Betta je zatim porad horší, ale zatim plave a jí normálně.
To amiš: Promiňte ale to je blbost. Proč by někdo musel používat regulátor? Není vždy přirozenější škodliviny prostě naředit čerstvou vodou? Ryby v čerstvé nádrži nezabíjí těžké kovy ale dusitany a amonné látky (takže sanil moc nepomůže). Píšete že ten přípravek na úpravu vody váže těžké kovy. Kolik myslíte že jich v pitné vodě je, že je potřebujete vázat? A i kdyby, tak je naváže klesne to do dna a po čase se znova uvolní. To jsou marketingové báchorky, stejně tak jak s tím chlórem, co to odstraňuje.
pH vám to sice zreguluje ale voda bude mít vždy tendenci vrátit se do původního přirozeného stavu. Navíc běžné vodovodní pH zmíněným rybám nevadí, pokud je nechcete rozmnožovat.
Když už něco na zmínění následků předčasného nasazení ryb, tak třeba nitrivec ale to je celkem slabota, toxivec je lepší.
Konec konců nejlepší je ryby do čerstvé nádrže nedávat vůbec, takovýmto peripetiím a používání různých zázračných vodiček se, pokud možno i krátkodobě natož dlouhodobě, vyhnout. Jinak samozřejmě souhlas.
Ať se daří a ať to plave
To rybnickar: Tu rybu teď nekrmte! Jinak vám poletí dusíkaté látky nahoru a prostředí ve kterém je ryba je se zhorší = těžko pak zlepšovat stav ryby.
No to nejste první ani poslední, ve zverimexu vám nekukají cokoli jen aby prodali. A vychází jim to. Teď tam budete chodit pro léčiva, regulátory a nakonec pro novou bettu, takže vydělají o dost více než, kdyby vám poradili pořádně. Objem máte na jednu bettu dobrý. Ale tím že někdo týrá rybu ve 2 litrech bych se moc nechlácholil. Ta dvoulitrová „bettárka" jsou totiž pěkný aušus. Je to taková past na začátečníky. Ne náhodou je betta asi nejčastěji probíraný druh ve fórech o nemocech a úmrtích.
Hlavně pořiďte rychle rostoucí rostliny, ty vám pomohou snížit obsah dusíkatých látek. A ty výměny vody to chce

rybnickar
napsal(a):
Děkuji za rady, zkusim koupit preventin. Jsem začínajicí akvarista a řídila jsem se podle rad ve zverimexu, tam mi rekli ze pocet ryb je v pořádku a bettu mohu pridat do 3 dny stareho akvaria 🤷♂️. Někteří chovatelé maji betty v 2l bettariu
:(. Betta je zatim porad horší, ale zatim plave a jí normálně.
Jo akvaristik, kde vám opravdu dobře poradí nebo dokonce "bláznivá přání" zákazníkům rozmluví je jak šafránu. Důležité je prodat a čím dřív vám ryby umřou, tak tím dřív budete kupovat nové. Není vzácností, že zákazník odchází z nákupu s akvarijním setem, s nějakými rostlinami (v lepším případě živými, v horším umělými), vybaven zázračnýma vodičkama, aby mohl ihned po napuštění vypustit ryby a samozřejmě s pytlíkama rybiček, často nevhodných do objemu akvárka, které si pořídil........
Protože jinak by se vás museli zeptat jaké ryby chcete mít a podle toho doporučit objem akvárka, které založíte a za měsíc, když všechno půjde dobře, tak si můžete koupit rybičky a to ne všechny najednou, ale tak třetinu plánované osádky.........
Chudák betta ve dvou litrech, ale 20 litrů na jednoho samce?? proč ne, ale opravdu do zajetýho, fungujícího akva, oni beťáci často už nejsou v dobré kondici při prodeji a špatné podmínky v akvárku je pak dorazí...
dobré se podívat sice s těmi rybami to přehnala ale budiž
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10658625776-polopate/214562220400004/obsah/308970-vyber-rybicek
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10658625776-polopate/214562220400004/obsah/308967-zakladame-akvarium
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10658625776-polopate/214562220400004/obsah/308973-udrzba-akvaria
Hlavně jde o to, že voda není OK, musíte ji mít nezávadnou - t.j. filtrace a dostatek nitrifikačních bakterií, rychle rostoucí rostliny, snížit osádku jen na jednu bettu, ostatní musí ven.
Z léčiv bych dala Eshu 2000, ale základem je léčit rybu v nezávadných podmínkách. Zvednout teplotu, co topítko dovolí, k tomu samozřejmě kryt.
Přidejte se do nějaké FB akvaristické skupiny a požádejte o přebytky rostlin, lidi je rádi darují a určitě najdete domov i těm ostatním rybkám.
K těm dusíkatým látkám zjednodušeně zde:
http://snehovyobcasnik.blogspot.cz/2016/05/dusik-v-akvariu-pro-zacatecniky.html
http://snehovyobcasnik.blogspot.cz/2016/12/akvarium-pro-bettu-splendens-v-otazkach.html
To vám nepomůže. Rybu „dezinfikujete“ v roztoku sava mimo nádrž, ale po návratu do nádrže se jí to rozjede znova. Nebo v ještě horším případě se pokusíte dezinfikovat celou nádrž a tím si odpálíte nitrifikaci, čímž vystavte rybu ještě horším podmínkám.
Pokud se rapidně nezlepšily podmínky v nádrži (viz. příspěvky výše), tak je léčba chemií, léčivem nebo dezinfekcí zbytečná. A i když se už třeba zlepšily nejde se spolehnout na to, že se ryba uzdraví. Uz to může mít sečtený. Za sebou má dlouhou cestu z Asie, pobyt v nevhodných podmínkách zverimexu a tyhle podmínky už ji jen dorážejí.
Dobrý den, přidávám do akvária malachitovou zeleň, na doporučení akvaristy ve zverimexu a rybce se začaly trochu ploutve roztřepovat . Pořád je aktivní ( včera zabila 2 neonky : ( . Všimla jsem si , že dřevo v akváriu má plíseň a objevila jsem na něm plže, tak jsem ho hned vyhodila. Rybka je pod tlamickou bíle zbarvena. Myslíte si , že se ještě vyléčí?
rybnickar
napsal(a):
Dobrý den, přidávám do akvária malachitovou zeleň, na doporučení akvaristy ve zverimexu a rybce se začaly trochu ploutve roztřepovat . Pořád je aktivní ( včera zabila 2 neonky : ( . Všimla jsem si , že dřevo v akváriu má plíseň a objevila jsem na něm plže, tak jsem ho hned vyhodila. Rybka je pod tlamickou bíle zbarvena. Myslíte si , že se ještě vyléčí?
Ten kořen vyhodit. Ještě mě napadlo jestli ta " plíseň" není takový průhledný povlak to pak není plíseň.. bílá tlamička je asi zaplísnění. Řekl bych že se už asi nevyléčí ale šance tam je. Je to hodně rozjetý stejně si budete muset koupit eshu 2000 na tu tlamou.
Vyhodila jste šneka? To je chyba. On by vám s tou „plísní“ na kořeni pomohl.
Kořen samozřejmě nevyhazujte, jestli to je to co myslím (mikroskopické houby), tak to po čase přejde. Je to neškodný. Ale jestli chcete tak to pro pocit dejte na pár dní odmočit do nějaké nádoby. Ty houby dříve či později spotřebují živiny vyplavované z kořenu, nebudou mít co žrát a odejdou.
Horší to je stou léčbou ryby... Malachitova zeleň je prevít, do jisté míry jed.... Tím jste akvarku moc neposloužila. Jinak už bych se opakoval. Stále si myslíte že situaci zvrátí léčivo nebo desinfekce. To si ale nemyslím :-)
Jediné co může trochu pomoct je přidání podpůrného přípravku jako je eSHa 2000. Ale samo o sobě to zdaleka nestačí.

A vy tam pořád máte ty další rybky?
Já si myslím, že se vám je prostě podaří utýrat všechny a budete muset začít jinak a lépe.

rybnickar
napsal(a):
Mam tam 1 bettu , 2 neonky a 2 malé pancernicky
Ano, v akvárku, o kterém vám tady už všichni řekli, že je VELKÉ MAXIMÁLNĚ NA JEDNU BETTU.
Si děláte legraci, že?

Já nevim.....ty neonky v takovým objemu to je prostě masakr.....jenže ono se to lehko řekne všechno podarovat-zredukovat posádku...navíc z nádrže, kde je jedna ryba evidentně nemocná....kdopak si ty ryby vezme....?
Já bych začala s "vodoléčbou"....každý den výměna 1/3 vody, teplotu bych zvedla někam ke 30 stupňům (otázkou je, co je tam za pancéřníčky a jestli by takovou teplotu ustály...většina není na tak vysoké teploty stavěná) a vidělo by se......
Jestli to nepomůže, tak bych betu prostě utratila a ostatní osazenstvo po nějaké "karanténní" době podarovala přes inzerci a začala pěkně znova v klidu, pořádně osázet, pořádně zaběhnout, načíst si něco o bojovnici pestré a pak koupit novou rybu........
Za mě jen bettu. U těch pavích oček hrozí okusování ploutví. Chcete-li víc ryb, pořiďte si větší akvárko.
Kdyby tam nebyla betta tak:
https://rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova
https://rybicky.net/atlasryb/novoheterandrie_slicna
https://rybicky.net/atlasryb/razbora_skvrnoocasa
https://rybicky.net/atlasryb/razborka_trpaslici
Ale předpokládám že 20 l bude hrubý objem. Reálný objem vody bude ještě menší. S tím je třeba počítat.
rybnickar
napsal(a):
Dobrý den, betta už je bohužel dost špatná, nereaguje už moc ani na zrcátko a vcera jak snažila rozrahovat ,,škraně" tal se mi zdálo ze jsou takové krvavé :( . Tak že už asi bettu nezachránim:(
A co úpravu, mimo léčiva, jste s akváriem dělal? Jaké máte parametry vody?
Pancéřníčky je lepší mít ve skupině. Tohle je na ně malé. Paví očka můžou být samostatně, ničemu to nevadí. Problém s pavíma očkama, že jsou to prasátka, snadno se namnoží a pak je průšvih nasnadě. Musela by jste být důsledná v redukci potěru. Být vám jdu do menších živorodek. Viz můj příspěvek výše. Ty se sice taky namnoží ale jsou o poznání menší a tak nešpiní tolik vodu.

rybnickar
napsal(a):
Parametry vody nevím, ale menim co 4 dny 1/3 vody a pridávám léčivo podle návodu. Paví očka mohou být sami ? Nebo třeba s dvěma pancernickama?
Jestli nemáte kde udávat potěr, tak pořiďte 4 samečky......pancíky určo nee...
Nicméně bych zvážila nákup většího akva...třeba 60x30x30...je to 54 litrů hrubého, není to žádná hitparáda, ale dá se z toho udělat pěkný akvíško.....
No co na to říct. Co vám bylo doporučeno jste neudělala.
Nevhodných ryb jste se nezbavila. Místo každodenní výměny vody jste měnila jednou za čtyři dny. Místo podpůrných latek jste dodala malachitku. Nastavovala jste zrcátko ačkoliv vám bylo doporučeno ho nedávat.... To pak těžký :-( Teď už bych trápení ryby ukončil.
Mimo téma. Vůbec se mi nezdá to dno. Přijde mi, že má moc velkou zrnitost. V tomhle kamenolomu se těžko poroste kytkám a chudáci pancéřníči si na tomhle taky užijou svoje.

rybnickar
napsal(a):
Posílám aktuální foto 😭😢
Utratit ihned....buď do minerálky nebo do studený vody s ledem a ještě pro jistotu strčit do mrazáku!!!!!
Edit:
načíst informace o zakládání a fungování akvária, nároky jednotlivých ryb a začít znovu
Honza1991
napsal(a):
To amiš: Promiňte ale to je blbost. Proč by někdo musel používat regulátor? Není vždy přirozenější škodliviny prostě naředit čerstvou vodou? Ryby v čerstvé nádrži nezabíjí těžké kovy ale dusitany a amonné látky (takže sanil moc nepomůže). Píšete že ten přípravek na úpravu vody váže těžké kovy. Kolik myslíte že jich v pitné vodě je, že je potřebujete vázat? A i kdyby, tak je naváže klesne to do dna a po čase se znova uvolní. To jsou marketingové báchorky, stejně tak jak s tím chlórem, co to odstraňuje.
pH vám to sice zreguluje ale voda bude mít vždy tendenci vrátit se do původního přirozeného stavu. Navíc běžné vodovodní pH zmíněným rybám nevadí, pokud je nechcete rozmnožovat.
Když už něco na zmínění následků předčasného nasazení ryb, tak třeba nitrivec ale to je celkem slabota, toxivec je lepší.
Konec konců nejlepší je ryby do čerstvé nádrže nedávat vůbec, takovýmto peripetiím a používání různých zázračných vodiček se, pokud možno i krátkodobě natož dlouhodobě, vyhnout. Jinak samozřejmě souhlas.
Ať se daří a ať to plave
To rybnickar: Tu rybu teď nekrmte! Jinak vám poletí dusíkaté látky nahoru a prostředí ve kterém je ryba je se zhorší = těžko pak zlepšovat stav ryby.
No to nejste první ani poslední, ve zverimexu vám nekukají cokoli jen aby prodali. A vychází jim to. Teď tam budete chodit pro léčiva, regulátory a nakonec pro novou bettu, takže vydělají o dost více než, kdyby vám poradili pořádně. Objem máte na jednu bettu dobrý. Ale tím že někdo týrá rybu ve 2 litrech bych se moc nechlácholil. Ta dvoulitrová „bettárka" jsou totiž pěkný aušus. Je to taková past na začátečníky. Ne náhodou je betta asi nejčastěji probíraný druh ve fórech o nemocech a úmrtích.
Hlavně pořiďte rychle rostoucí rostliny, ty vám pomohou snížit obsah dusíkatých látek. A ty výměny vody to chce
Tak já vím, že chemie je chemie, ale za Sanil budu bojovat. Nebyla jsem vždycky pečlivka a protože působí i jako mírná desinfekce, vždy jsem ho trošku při výměně vody přikápla. A v doporučeném poměru jsem ho lila při úplné výměně vody, kdy ryby plavali v kbelíku, písek byl vybrán a akvárko se drhlo celé. Prostě jsem to tak občas udělala (občas je 1x za rok až rok a půl). A měla jsem v 200l skaláry, čichavce, sekavce,jiné cichlidy, atd. vše více méně zašlo stářím a kromě jedné choroby přivlečené při koupi ryb z akvaristiky (asi krupička), nevím co je nemoc u ryb
To samé, když nebyl Sanil v prodeji, udělal Regulátor. Ale nechci se hádat, každý ať dělá po svém, ale na Sanil mi nesahejte (vtip, samozřejmě, vše v dobrém)
rybnickar
napsal(a):
Posílám aktuální foto 😭😢
Bojovničky chovám, jsou to dost citlivé rybky, choulostivé na ploutve. A ve zverimexu vybrat zdravou dokáže jen oko zkušeného, který si rybku pak doma stejně musí pohlídat. Příště berte od chovatele. A neonky tak do 80l akvaria.
Savo ano, musíte tam nechat rybku jen 10 minut a pouštět hadičkou vzduch, aby se voda pořád hýbala. Pak do pořádně čistého provizorního akva. Klidně velkou zavařovačku a měnit každý den vodu.
Ale obávám se, že této rybě už nebude pomoci. Pokud to rozchodí, bude to na dlouhé snažení, třeba dva měsíce. A pak bude stejně velice náchylná.

Přesně. A lidem to připadá, já nevím, snad ještě vtipný. Že prostě utýrali obratlovce. Z hlediska zákona i morálky jsou úplně stejní stejný jako ten člověk, třeba, co utýral krávy tím, že je bez žrádla nechal stát v metrech hnoje.

napsal(a):
Přesně. A lidem to připadá, já nevím, snad ještě vtipný. Že prostě utýrali obratlovce. Z hlediska zákona i morálky jsou úplně stejní stejný jako ten člověk, třeba, co utýral krávy tím, že je bez žrádla nechal stát v metrech hnoje.
No zrovna samci bojovnic mi přijdou, že jsou bráni jako spotřební zboží, možná víc než ostatní akvarijní ryby.......už to, jak je některé akvaristiky prodávají, zrovna nedávno jsem je viděla namačkané v malých plastových krabičkách, pak je lidi nacpou do "sklenice od okurek"........ta ryba už musí být notně načatá z obchodu, možná by se v odpovídajících podmínkách, při dobré péči vzpamatovala, ale......já třeba nejsem vůbec žádnej odborník na betty, ale ty ryby mi nepřijdou moc OK, pochybuju, že si jí koupí někdo, kdo tomu rozumí, tak možná samaritán, co jí chce zachránit........takže si jí koupí totální neinformovaný začátečník, v akvaristice mu k tomu prodají "betárium", nějakou techniku, umělou rostlinku, krmení a hlavně "zázračnou vodičku", kterou když přidáte do vody, tak tam ryba může jít okamžitě. No a jak dlouho nám v tom betta vydrží...týden..měsíc, ty odolnější třeba i 3 měsíce. No asi smůla na "slabý kus", takže hurá zpátky do akvaristiky pro novou bettu.......když je dotyčný vytrvalý, tak to několik beťáků do roka bude..........
Abych pravdu řekla, už i já jsem byla v pokušení nějakou bettu zachránit...mám nevyužitý akvárko 25 litrů, mám i techniku, co by se dala použít, písek rostlinstvo, stačilo by založit, nechat zajet a tradá pro nějakýho chudáka.......ale ten jeden beťák by byl jak kapka v moři.
No mě to vytáčí o to víc, že je chovám. To jsou tak nádherný rybky a jak jsou kontaktní, když se o ně člověk stará. Mě lezou i do dlaně, když krmím.
A lidi se k nim chovaj jak hovada.

napsal(a):
No zrovna samci bojovnic mi přijdou, že jsou bráni jako spotřební zboží, možná víc než ostatní akvarijní ryby.......už to, jak je některé akvaristiky prodávají, zrovna nedávno jsem je viděla namačkané v malých plastových krabičkách, pak je lidi nacpou do "sklenice od okurek"........ta ryba už musí být notně načatá z obchodu, možná by se v odpovídajících podmínkách, při dobré péči vzpamatovala, ale......já třeba nejsem vůbec žádnej odborník na betty, ale ty ryby mi nepřijdou moc OK, pochybuju, že si jí koupí někdo, kdo tomu rozumí, tak možná samaritán, co jí chce zachránit........takže si jí koupí totální neinformovaný začátečník, v akvaristice mu k tomu prodají "betárium", nějakou techniku, umělou rostlinku, krmení a hlavně "zázračnou vodičku", kterou když přidáte do vody, tak tam ryba může jít okamžitě. No a jak dlouho nám v tom betta vydrží...týden..měsíc, ty odolnější třeba i 3 měsíce. No asi smůla na "slabý kus", takže hurá zpátky do akvaristiky pro novou bettu.......když je dotyčný vytrvalý, tak to několik beťáků do roka bude..........
Abych pravdu řekla, už i já jsem byla v pokušení nějakou bettu zachránit...mám nevyužitý akvárko 25 litrů, mám i techniku, co by se dala použít, písek rostlinstvo, stačilo by založit, nechat zajet a tradá pro nějakýho chudáka.......ale ten jeden beťák by byl jak kapka v moři.
Tak zrovna já jsem tenhle měsíc ve zverimexu beťáka kupovala. A ne ze samaritánství, ale manžel, když jsem mu ukázala moje nové živorodky prohlásil, že on chce bettu. A upřímně pokud nechci něco extra, je jednodušší jen zajít do obchoda a něco vybrat, než se shánět po chovatelích. Naštěstí jsou i obchody kde se dá vybrat. Jo, půllitrové plastové kelímky, ale já to i docela chápu, není to společenská rybka, a když jim denně mění vodu tak to vydrží. Tam kde jsem kupovala mají dva šťastlivce pro inspiraci v již zařízeném betáriu - 15l, přírodní křemičitý písek, živé kytky, kryt, světlo, topítko, filtr, žádná antichlor vodička, modrá vodička a pestrobarevné plastové hrůzy. Teda, věřím že to není jen pro blaho těch ryb, plastové dvoulitrové plivátko vyjde na pětistovku, tenhle set určitě přes dva tísíce. Nicméně aspoň se tam dá koupit zdravá ryba.
Druhá akvaristika, kde jde vybrat živá betta, má pro ně kaskádu z 1-2l krychlí, ale to jsou cvoci, uličky úzké, že se tam člověk sotva vyhne, hlavně aby bylo místo na několik obřích akvárií (sladkovodní i mořské) s nápisem neprodejné. No a zbytek obchodů radši no comment, tam kupují asi jen ti co kupují pravidelně každé dva tři měsíce. Úplně nejhorší je mít takového člověka v rodině, švagrová má na chodbě tři ve vázách 10cm v průměru a 40cm na výšku. A že jich kupuje 15-20 ročně, v tom nevidí problém, vždyť je to jen zvíře.

napsal(a):
Tak zrovna já jsem tenhle měsíc ve zverimexu beťáka kupovala. A ne ze samaritánství, ale manžel, když jsem mu ukázala moje nové živorodky prohlásil, že on chce bettu. A upřímně pokud nechci něco extra, je jednodušší jen zajít do obchoda a něco vybrat, než se shánět po chovatelích. Naštěstí jsou i obchody kde se dá vybrat. Jo, půllitrové plastové kelímky, ale já to i docela chápu, není to společenská rybka, a když jim denně mění vodu tak to vydrží. Tam kde jsem kupovala mají dva šťastlivce pro inspiraci v již zařízeném betáriu - 15l, přírodní křemičitý písek, živé kytky, kryt, světlo, topítko, filtr, žádná antichlor vodička, modrá vodička a pestrobarevné plastové hrůzy. Teda, věřím že to není jen pro blaho těch ryb, plastové dvoulitrové plivátko vyjde na pětistovku, tenhle set určitě přes dva tísíce. Nicméně aspoň se tam dá koupit zdravá ryba.
Druhá akvaristika, kde jde vybrat živá betta, má pro ně kaskádu z 1-2l krychlí, ale to jsou cvoci, uličky úzké, že se tam člověk sotva vyhne, hlavně aby bylo místo na několik obřích akvárií (sladkovodní i mořské) s nápisem neprodejné. No a zbytek obchodů radši no comment, tam kupují asi jen ti co kupují pravidelně každé dva tři měsíce. Úplně nejhorší je mít takového člověka v rodině, švagrová má na chodbě tři ve vázách 10cm v průměru a 40cm na výšku. A že jich kupuje 15-20 ročně, v tom nevidí problém, vždyť je to jen zvíře.
No viděla jsem betty i v jiné akvaristice...měli je v takových pidi"akvárečkách" odhadem kolem 1/2 litru objem...určitě víc místa než v těch krabičkách, navíc jak na sebe beťáci viděli, takže krásně roztažené ploutve....člověk si mohl prohlédnout jak vypadají, jestli ok...jestli už tam není nějaký na první pohled viditelný zádrhel.....zatímco ty krabičky byly tak prťavý, že ani ty ploutve snad roztáhnout ani nemohli.
napsal(a):
No viděla jsem betty i v jiné akvaristice...měli je v takových pidi"akvárečkách" odhadem kolem 1/2 litru objem...určitě víc místa než v těch krabičkách, navíc jak na sebe beťáci viděli, takže krásně roztažené ploutve....člověk si mohl prohlédnout jak vypadají, jestli ok...jestli už tam není nějaký na první pohled viditelný zádrhel.....zatímco ty krabičky byly tak prťavý, že ani ty ploutve snad roztáhnout ani nemohli.
JJ. Co já vidím v našich akvaristikách, všichni mají tyhle nesmyslné krabičky. A ti kluci ani ploutvičky neroztahují. Kolikrát totiž už žádné nemají, úplně rozpadlé. Popřípadě se válí na zemi ve vlastní špíně. A samice sice v klasickém akva, ale všechny šedý povlak a jedny hlavou dolů
Vevee

XXX.XXX.32.141
Já hlavně nechápu, jak je může někdo v tak malých akvárkách chovat. Bojovnice se mi strašně zalíbily, hned jsem vyrazila do zverimexu a koupila si samečka a na "doporučení" prodejce, (jo, byla jsem blbá) 7 litrové akvárko, barevný písek, nějakou tu chemickou sračičku, umělý kytky, přijela domů a chudáka do té hrůzy vypustila. A když jsem tak seděla a koukala na něj, řekla jsem, to teda ne. Hned jsem sedla k počítači a objednala 37 litrové akvo, živé rostlinky, přírodní dekorace, nebarevný písek, a tak dál. Další chyba, že hned jak druhý den přišlo, rybku (je to můj Frank) jsem tam vypustila, aby už netrpěl v tom malém. Naštěstí se nic nestalo. Pak jsem mu pořídila dvě samičky a vypadali spokojeně, ale jak jsem tak seděla a koukala, řekla jsem si že jsem blbá, když už akvárko, tak akvárko. Tak jsme pořídili 200 litrové a samozřejmě spoustu dalších rybek. Jedna věc je, že ryby mají aspoň nějakou tu "svobodu" na plavání, vleze se tam toho spoustu takže člověk jim to může udělat krásné, se spoustou úkrytů, aby se cítily bezpečně a má hned lepší pocit.
Vevee

XXX.XXX.32.141
impact
napsal(a):
No mě to vytáčí o to víc, že je chovám. To jsou tak nádherný rybky a jak jsou kontaktní, když se o ně člověk stará. Mě lezou i do dlaně, když krmím.
A lidi se k nim chovaj jak hovada.
A máte je nádherné já si vybrala takového obyčejného oranžového prďulku, taková závojnatka v menším provedení Ale stejně ho miluju

Vevee
napsal(a):
Já hlavně nechápu, jak je může někdo v tak malých akvárkách chovat. Bojovnice se mi strašně zalíbily, hned jsem vyrazila do zverimexu a koupila si samečka a na "doporučení" prodejce, (jo, byla jsem blbá) 7 litrové akvárko, barevný písek, nějakou tu chemickou sračičku, umělý kytky, přijela domů a chudáka do té hrůzy vypustila. A když jsem tak seděla a koukala na něj, řekla jsem, to teda ne. Hned jsem sedla k počítači a objednala 37 litrové akvo, živé rostlinky, přírodní dekorace, nebarevný písek, a tak dál. Další chyba, že hned jak druhý den přišlo, rybku (je to můj Frank) jsem tam vypustila, aby už netrpěl v tom malém. Naštěstí se nic nestalo. Pak jsem mu pořídila dvě samičky a vypadali spokojeně, ale jak jsem tak seděla a koukala, řekla jsem si že jsem blbá, když už akvárko, tak akvárko. Tak jsme pořídili 200 litrové a samozřejmě spoustu dalších rybek. Jedna věc je, že ryby mají aspoň nějakou tu "svobodu" na plavání, vleze se tam toho spoustu takže člověk jim to může udělat krásné, se spoustou úkrytů, aby se cítily bezpečně a má hned lepší pocit.
Tady si dovolím citovat jeden z Horácových zákonů " I to největší akvárium, které si pořídíte ... vám časem bude připadat malé." a potvrzuji, je to pravda....v létě jsem si pořídila zatím svoje největší akvárko...240 litrů....a už chvíli po založení mi to připadlo malý, takže se stále nevzdávám plánů na 375 litránků....ale to bude na dýl, na to se musí překopat komplet obývák, takže se na to manžela snažím šetrně psychicky připravit........ale opravdu opatrně, protože momentálně provozuju 3 akvárka (72, 112 a 240 litrů) a už je mi nadáváno, že to u nás vypadá jak v akvaristice
Vevee

XXX.XXX.183.59
napsal(a):
Tady si dovolím citovat jeden z Horácových zákonů " I to největší akvárium, které si pořídíte ... vám časem bude připadat malé." a potvrzuji, je to pravda....v létě jsem si pořídila zatím svoje největší akvárko...240 litrů....a už chvíli po založení mi to připadlo malý, takže se stále nevzdávám plánů na 375 litránků....ale to bude na dýl, na to se musí překopat komplet obývák, takže se na to manžela snažím šetrně psychicky připravit........ale opravdu opatrně, protože momentálně provozuju 3 akvárka (72, 112 a 240 litrů) a už je mi nadáváno, že to u nás vypadá jak v akvaristice
Je to tak my už zase taky pokukujeme pomalu ale jistě po větším a to máme tohle v podstatě chvíli ale budeme se stěhovat tak to necháme až na potom, neboť s takovou bychom se stěhovali s deseti akvárky 😂

Vevee
napsal(a):
Je to tak my už zase taky pokukujeme pomalu ale jistě po větším a to máme tohle v podstatě chvíli ale budeme se stěhovat tak to necháme až na potom, neboť s takovou bychom se stěhovali s deseti akvárky 😂
Jo tak ta představa stěhování s akvárkama mě pobavila
No ale člověk fakty začne bejt maximalista......už teď když koukám na svoje parmičky čtyřpruhý ve 112-ti litrech, tak si říkám jak by jim to slušelo v tý 240-cítce v ložnici, jako jednodruhovka třeba 30-40 kousků....no a skalárům by určitě slušelo to větčatější.......
Jinak ta 240-ti litrovka mi začala připadat malá hned jak jsem jí zprovoznila, vždycky do toho čumim a říkám si..."holka měla si vzít 300 litrů, to by se vešlo", ale pak když dělám údržbu a lítám s kýblema nahoru dolu (akvo mám v patře), navíc ty moje záda ...tak jsem ráda, že je takhle "malý"...
Ale velký v obýváku by byla brnkačka...voda i odpad v dosahu, odpadlo by to kýblování...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!