Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2019 08:45
KlukCoPecujeORyby

XXX.XXX.164.142

Dobrý den všem,
určitě jsem už psal o tom, jestli nejde urychlit růst závojnatek. Teď bych potřeboval Vaše rady na rostliny. Nádrž jsem již smazal, ale vypísnu sem nějaké věci, které byste měli vědět:
Nádrž má objem 250 litrů. Čistý možná 200. Na dno jsem dal štěrk. Do akvária jsem dal nějaké ty kameny, aby mi rostliny držely. Technika je čerpadlo a biomolitan 10x10x30 + filtr EHEIM pro 200 litrová akvária. Vzduchování 75l/h. Ryby tam mám 9 závojnatek, 3 parmičky a jeden ancistrus. Ano vím, je to moc. Dělám týdně výměnu vody 40%. No a teď to hlavní - mám zde 4 anubiasů gigantea, ještě jiné anubiasy a cryptocoryne ve předu. Všechny závojnatky jsou skoro velikánské. Jedna už je dospělá a nevadí jí žrát anubiasy gigantea. V obchodě mi řekli, že by to nemělik ousat, že by to mělo být dost tvrdé, ale asi ne. Ta jedna si klidně zobla do středně velkého listu. Mám tam jedny cca 15cm dlouhé listy a ty mi nežerou ale ty 5 - 8 cm mi žerou a vypadá to potom hnusně. Dávám jim tam 2x denně tabletky pro ancistruse + baby špenát, když jim dojde. Jediný čeho se nedotknou, jsou ty cryptocorynky. Jiné anubiasy mi žloutnou, taky nevím proč. Mají na sobě černou barvu, pravděpodobně řasa. Velké gigantea anubiasy nemohu růst, jelikož když jim roste novej list, tak ho hned snědí... Nevím si rady. Mám ty anubiasy dát pryč a nechat na dně jen ty cryptocorynky? Nejsem si zcela jist, že by filtry poté stačily. Má někdo zkušenosti s rostlinami v akvárium se závojnatkami? Byl bych moc rád, kdybyste mi nějak pomohli, co mám dělat.

Díky moc.

Ještě jedna věc. Jde nějak dát pryč tu řasu černou? Parmi to nečistí, tak abych to mohl udělat za ně. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2019 15:07

Mě teda anubiasy nežraly...občas jsem jim dala list salátu.....pokud teda nechcete variantu bez rostlin, tak bych jim zkusila "nabídnout" jinou rostlinu, co roste jako plevel třeba egerii densa nebo třeba růžkatec-nechat plavat na hladině, ať si holky klidně ukousnou.....nebo bych možná zkusila vallisnerii giganterku nebo rubra....rostou taky hodně rychle, tak by je třeba závojnatky nestíhaly úplně likvidovat.......

Ještě mě napadá...anubiasy by neměly být zasazeny v substrátu, ale přichycené k dekoraci-kořen, kámen...bohužel na videu nejsem schopná identifikovat, jak to máte vy....a mají raději přítmí, jak jsem je měla pod světlem, tak se na nich taky rozjížděla řasa.....když jsem je šoupla do stínu jiných rostlin, tak se samy vyčistily

12.1.2019 15:13
KlukCoPecujeORyby

XXX.XXX.164.142

Mě je okusují no... Říkal jsem si, že mám vyhráno, ale asi ne. Dávám tam ten baby špenát. Tu egerii a růžkatce mám taky. Mohl bych je rozdělit na několik kousků, dát do různých akvárek a vždycky když je zkrátím, ten kousek co nebudu potřebovat dát závojnatkám. Díky za nápad! :) Vallisnerii mám taky jednu u skalár, ale prvně mi rostla ve štěrku a celá uhnila. Vyměnil jsem celé dno a dal tam písek. Nyní už se rozrůstá. Co limnophila sesiliflora? Taky vyhazuji. Mám tuhle rostlinu v 5 akvárií a když vyroste na hladinu, zkracuji a spodek vyhazuji. Bude jim vadit kořen nebo mám kořen dávat radši pryč?

Díky moc.

Já mám všechny anubiasy zasazený. :( Bylo mi řečeno, že tyto velké se sázet nemají a nebo spíš nemusí. Se stínem bude trochu problém. Akvárium je dost malé na tak velké rostliny. Jedině to naklonit do zadu, ale aby měly cryptocorynky světlo. Potřebují cryptocorynky velké světlo nebo taky mírné?

Díky

12.1.2019 15:35

Nejsem zrovna odborník na rostlinstvo a se závojnatkama bohužel bývá problém, dno máte dost kamenolom....což u závojnatek docela chápu, ohužel pro rostlinstvo to moc dobrý nebude...
Já měla jiné anubiasy...tyto: https://rybicky.net/atlasrostlin/anubias_afzeli ...nejsou tak obří, mají tuhé listy a když se dá do akvárka pěkný kořen a na něj se navážou vlascem, tak to vypadá moc hezky....hladina se nad nimi dá zastínit právě těma plovoučkama.........s cryptocorynama nevím, nemám osobní zkušenost, ale to rostlinstvo, co tam máte a v tom počtu co ho máte, je spíš na okrasu, než že by pomáhalo udržet rovnováhu v akvárku..........obzvlášť u závojnatek, tam to opravdu musí spíš odmakat filtrace a opravdu pravidelná údržba s výměnami vody....

12.1.2019 15:50
KlukCoPecujeORyby

XXX.XXX.164.142

Jojo, tenhle anubias mám u skalár přichycený přímo na kořenu. Dále tam mám i microsorium pteropus narrow. Vypadá to fakt hezky. K těm závojnatkám s vámi absolutně souhlasím. Chtěl jsem aby to rostlinstvo pomáhalo, ale kdybych tam dal hezké limnophily sesiliflory, brzo by z toho byly jen ty stonky a to jsem zrovna nechtěl. O té vallisneria gigantea jsem také uvažoval. Četl jsem, že se jí ve štěrku nedaří a taky se mi to osvědčilo u skalár, kde jsem měl zrovna také štěrk. Dal jsem tam anubiasy a cryptocorynky. Ty cryptocorynky tam hezky rostou. Nedávno jsem je z jedné rozmnožil a už je skoro mám přes celou přední část akvária. Filtraci tam naštěstí mám podle mě dobrou. Jeden pán mi napsal, že měl taktéž závojnatku a když mu jednu rostlinu začala okusovat, nepřestala dokavaď tam ta rostlina byla. Budu jim tam dávat co nejvíce zeleného (v rozumné míře) a snad zařídím i ty rostlinky na hladinu.

12.1.2019 16:10

Tak ty vallisnerkyzkuste klidně zasaďte do misky s pískem a tu "zahrabte" do štěrku, někdy se to tak dělá i v "klasickém" akvárku, aby se moc nerozlejzala...

Přidejte reakci

Přidat smajlík