Stále jste nenapsal jaká filtr máte... A taky dost záleží jestli v tom filtru máte nějaké náplně. To se pak blbě radí. Takže pouze obecně.
Vývod filtru mám pod hladinou, tak aby vlnil hladinu, tím se zajistí okysličování vody.
Filtr čistěte až mu hodně poklesne průtok. Častou chybou je příliš časté čištění. Já ho čistím tak jednou za 4 - 6 měsíců ve vodě odpuštěné z akvária. Filtr musí mít na práci klid.
Honza1991
napsal(a):
Stále jste nenapsal jaká filtr máte... A taky dost záleží jestli v tom filtru máte nějaké náplně. To se pak blbě radí. Takže pouze obecně.
Vývod filtru mám pod hladinou, tak aby vlnil hladinu, tím se zajistí okysličování vody.
Filtr čistěte až mu hodně poklesne průtok. Častou chybou je příliš časté čištění. Já ho čistím tak jednou za 4 - 6 měsíců ve vodě odpuštěné z akvária. Filtr musí mít na práci klid.
Filtr mám připravený Aquael FAN 3 plus, max.700 litrů za hodinu,nápln je jenom molitan
Honza1991
napsal(a):
Tak to se obávám, že budete muset čistit často. Má sice velký průtok (to ale není moc podstatné) ale má malý objem (to je na filtru to podstatné) filtrační hmoty a tak se snadno zanese. K čistotným rybám by snad měl stíhat.
Ať se dílo podaří
Díky moc,kdyby něco zase se zeptám
Uživatel s deaktivovaným účtem

stewe5
napsal(a):
Filtr mám připravený Aquael FAN 3 plus, max.700 litrů za hodinu,nápln je jenom molitan
Nejlepší je koupit kostku akvacitu, sundat z filtru ten plastovej spodek a na tu nasávací tyčku co filtr má, jí nasadit...je potřeba jí kvůli tvaru hlavy filtru trochu přiříznout....kostku třeba 10x10x20cm a je to krásných 2 litry filtrační hmoty, až se filtr zaběhne, tak akvacit nebude tak zářivě modrý, ale hnědý a pak následně čistit až klesne průtok filtru, prostě trochu pomačkat v kýblu s odpuštěnou vodou z akvárka.....s nějakou rozumnou rybí osádkou to stačí tak 2x do roka, dá se dobře schovat za kytky. Shodou okolností jsem měla tenhle filtr ve svojí 112-ti litrovce právě s tím akvacitem. Vyhrabala jsem fotku, kde už je kostka hnědá, ale kytky ještě nejsou dorostlé, tak je na filtr vidět (ten v pozadí, ten vpředu byl jen na mechanickou filtraci, takovej honič vody)....

stewe5
napsal(a):
ješte bych se zeptal když jste ochotný poradit kolik hodin svítit?ted to mám na spínač nastavený na 7 hodin denně a chci každý týden přidat hodinu až asi na 10 hodin....mam 2 zařivky T8 18W ale časem bych asi chtěl přejít na LED osvětlení..díky
já začínám tak na šesti hodinách a po těch 4 týdnech záběhu se postupně dostanu přidáváním hodiny každý týden na těch 9-10 hodin denně.....podle toho jak jdou kytky....
Edit:...tak mi připadá, že máte taky set od Diversy....já na ty zářivky přidávala reflektory, protože se mi dělala na kytkách hnědá řasa....tak uvidíte, jak vám to půjde. Ono to světlo je nic moc, ale na nenáročný kytky úplně stačí
Já si myslím, že svícení máte nastaveno dobře. Akorát teď se prodlužuje den, tak pokud máte akvárko v nějaké prosvětlené místnosti, tak bych tu hodinu přidával až po dvou týdnech. Přidávat světlo bych začal po měsíci od založení. Ale to je jen můj názor. Někdo jiný může mít jiné názory a zkušenosti. :-)
napsal(a):
já začínám tak na šesti hodinách a po těch 4 týdnech záběhu se postupně dostanu přidáváním hodiny každý týden na těch 9-10 hodin denně.....podle toho jak jdou kytky....
Edit:...tak mi připadá, že máte taky set od Diversy....já na ty zářivky přidávala reflektory, protože se mi dělala na kytkách hnědá řasa....tak uvidíte, jak vám to půjde. Ono to světlo je nic moc, ale na nenáročný kytky úplně stačí
díky všem za odpovědi...a ty reflektory jsou dost znát?stojí to za to je pořídit?

stewe5
napsal(a):
díky všem za odpovědi...a ty reflektory jsou dost znát?stojí to za to je pořídit?
No pohledově, když člověk čučí do akvárka tak ne....alespoň dle mého názoru, možná trochu, ale ne nějak extrémě, já je opravdu kupovala kvůli hnědý řase, protože jako první mě napadlo přidat světlo...tím, že zářivka svítí do všech stran a reflektor to světlo odrazí do akva, tak si myslím že se intenzita o něco zvýší....někde se sice tvrdí, že o 100%, to si nemyslím, ale o těch 50% by to mohlo být..........někdo třeba vylepuje kryt alobalem nebo zrcadlovou fólií, což vyjde určitě levněji, já na takový crcání nemám nervy...reflektory mám tyto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria/juwel-reflektor-590-mm-t5-28w-t8-18w ale neříkám, že je nutné je kupovat, to spíš podle toho, jestli to skutečně bude potřeba. Já teď mám v akvárku vlastně jen valissnerie, anubiasy, 2 malý echináče a egerii...a myslím, že kdybych tam momentálně reflektory neměla, tak by to možná kytkám bude stačit taky.......ale když už tam jsou, tak nehodlám riskovat odstranění a případnou invazi řasy....prostě když akvárko funguje a je "vyladěné" tak není záhodno se v tom moc vrtat
napsal(a):
No pohledově, když člověk čučí do akvárka tak ne....alespoň dle mého názoru, možná trochu, ale ne nějak extrémě, já je opravdu kupovala kvůli hnědý řase, protože jako první mě napadlo přidat světlo...tím, že zářivka svítí do všech stran a reflektor to světlo odrazí do akva, tak si myslím že se intenzita o něco zvýší....někde se sice tvrdí, že o 100%, to si nemyslím, ale o těch 50% by to mohlo být..........někdo třeba vylepuje kryt alobalem nebo zrcadlovou fólií, což vyjde určitě levněji, já na takový crcání nemám nervy...reflektory mám tyto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria/juwel-reflektor-590-mm-t5-28w-t8-18w ale neříkám, že je nutné je kupovat, to spíš podle toho, jestli to skutečně bude potřeba. Já teď mám v akvárku vlastně jen valissnerie, anubiasy, 2 malý echináče a egerii...a myslím, že kdybych tam momentálně reflektory neměla, tak by to možná kytkám bude stačit taky.......ale když už tam jsou, tak nehodlám riskovat odstranění a případnou invazi řasy....prostě když akvárko funguje a je "vyladěné" tak není záhodno se v tom moc vrtat
Díky za odpověd a dá se ten reflektor dobře přidělat na set od diversy?díky

stewe5
napsal(a):
Díky za odpověd a dá se ten reflektor dobře přidělat na set od diversy?díky
Jo dá, mám taky diversu 2x T8 18W ....jsou k tomu úchyty ...2 na každou zářivku jak na zářivky T5 tak na T8....vejde se to tam bez problémů, akorát za nějaký čas ty úchyty praskaj......já mám ty reflektory cca 2 roky a dva úchyty už mi ruply, takže momentálně mám každý z reflektorů na jednom úchytu (uprostřed) a drží to, až rupnou i ty, tak budu muset koupit nový úchytky. Ono za normálního provozu to nepraskne, ale občas je nutné očistit jak zářivku, tak reflektor a když to člověk párkrát vycvakne a nacvakne, tak úchyt prostě praskne.
Pokud se rozhodnete vyměnit v krytu zářivky za led osvětlení, tak pozor, aby mělo světlo ochranu proti stříkající vodě....třeba značka Chihiros dělá serii A, lze taky nainstalovat do krytu místo zářivek.....ale je určo leší připlatit a koupit serii S, která už tu ochranu má