Uživatel s deaktivovaným účtem

Jakubb
napsal(a):
Zdravím, mám dotaz, jelikož jsem v akvaristice uplný začátečník, tak se chci zeptat, co bych mohl dát do 15l akvária? Uvažoval jsem o Bettě + nějaké ty neonky. Šlo by to? Popřípadě kolik neonek?
šneky....možná pár krevetek

Jakubb
napsal(a):
Chtěl bych pouze rybičky, né krevetky, šneky, ale děkuji.
tak potom větší akvárko....na jednoho beťáka tak 20-25 litrů, někdo je má i v nádržkách kolem 10-ti litrů, ale není pak taková rybka chudák??
Neonky do miniakvárečka vůbec, jsou to plavci ... tam bych viděla to minimum cca 100 litrů a dýlku akvárka 80cm....je to hejnová rybka, tak určitě pod 10 kousků bych nedávala, raději 20 a více. Nebo menší variantu ...neonku modrou, ale i tam to minimum vidím na akvo 60x30x30cm a hejníčko minimálně 15 kousků....

Já se spíš zeptám....jaký má to akvárko rozměry a jakou plánuješ případně techniku....protože i ta betta možná bude potřebovat topítko, možná i kryt, protože se nadechuje na hladině a pokud je rozdíl teplot velký, tak by to nemusela dát.
Já bych tam teda asi nedávala ani ty razborky a když tak možná borenejskou je to taková pidirybka, ale i tam bych šla přes těch 20 litrů a navíc si nejsem jistá, jestli je to úplně ryba pro začátečníka..
napsal(a):
Já se spíš zeptám....jaký má to akvárko rozměry a jakou plánuješ případně techniku....protože i ta betta možná bude potřebovat topítko, možná i kryt, protože se nadechuje na hladině a pokud je rozdíl teplot velký, tak by to nemusela dát.
Já bych tam teda asi nedávala ani ty razborky a když tak možná borenejskou je to taková pidirybka, ale i tam bych šla přes těch 20 litrů a navíc si nejsem jistá, jestli je to úplně ryba pro začátečníka..
Tak asi úplně nejlepší by bylo aby si Jakub něco o těchto rybách přečetl a zjistil co a jak.
Tak nemusí být jen bornejská. Tam lze použít více druhů razborek - skvrnoocasá, trpasličí, kalimantanská...Na podmínky úplně stejně náročné. Pokud je člověk nechce třít, tak nevidím důvod proč by je nemohl mít "začátečník"

Ještě snad taková obecná poznámka.....ono udržet funkční miníčko je už docela vyšší dívčí, u tak titěrného objemu se každá chybička může stát fatální. Abych pravdu řekla, tak pro naprostého začátečníka bych spíš doporučila akvárko nad 80 litrů....ideální 112-ti litrovka. Ono je to trochu paradox, ale čím větší objem, tím akvárko "víc odpustí" a lecos zkousne. Navíc u větších objemů už se dá s akvárkem docela vyhrát a i je na výběr z vícero druhů rybek.
Obávám se, že si do toho akvárečka nakonec možná i toho beťáka pořídíš a možná až budeš kupovat třetího, protože to ti dva předtím nedali, tak s tou "akvaristikou" sekneš.......
No nicméně držím palce, aby se tak nestalo..

fishtown
napsal(a):
Tak asi úplně nejlepší by bylo aby si Jakub něco o těchto rybách přečetl a zjistil co a jak.
Tak nemusí být jen bornejská. Tam lze použít více druhů razborek - skvrnoocasá, trpasličí, kalimantanská...Na podmínky úplně stejně náročné. Pokud je člověk nechce třít, tak nevidím důvod proč by je nemohl mít "začátečník"
Ale jóó ...ať si je klidně pořídí, pro mě za mě....a ať se mu daří....Já jen napsala svůj názor toť vše.
napsal(a):
Ještě snad taková obecná poznámka.....ono udržet funkční miníčko je už docela vyšší dívčí, u tak titěrného objemu se každá chybička může stát fatální. Abych pravdu řekla, tak pro naprostého začátečníka bych spíš doporučila akvárko nad 80 litrů....ideální 112-ti litrovka. Ono je to trochu paradox, ale čím větší objem, tím akvárko "víc odpustí" a lecos zkousne. Navíc u větších objemů už se dá s akvárkem docela vyhrát a i je na výběr z vícero druhů rybek.
Obávám se, že si do toho akvárečka nakonec možná i toho beťáka pořídíš a možná až budeš kupovat třetího, protože to ti dva předtím nedali, tak s tou "akvaristikou" sekneš.......
No nicméně držím palce, aby se tak nestalo..
Tak to naprostý souhlas. Vždy je nejlepší pro začátek akva kolem 100l. Člověk se hlavně více vyblbne a dost mu toho akva odpustí.

Jakubb
napsal(a):
Tak já už mám 70l akvárko se živorodkama a čichavcema, ale našel jsem 15l akvárium, tak proč ho nevyužít
Akvárko mám bez krytu, ale má světlo a filtr, 70l akvárko má teplotu +- 23 stupnů
No tak ono ani těch 70 litrů na čichavce není nic moc...pokud to teda není čichavec zakrslý nebo medový....
Ohledně těch 15 litrů doporučuju pročíst toto? https://rybicky.net/forum/4363 , na stránkách je i atlas ryb, kde jsou popsány jejich nároky a kam se hodí-nehodí

Jakubb
napsal(a):
Juknu, děkuji moc
A klidně se zeptej i tam, ale myslím, že odpovědi budou dost podobné.
Je dobré dát do akva pár plžů kvůli užitečným bakteriím, které budou žít ve filtru.
http://www.horacovoakvarium.cz/clanek_nejcastejsi_chyby_zacatecniku.htm
Takže bych tam dala bojovnici pestrou a nějaké plže (okružáci, piskořky, levatky).
Šneků je hodně druhů. V akváriích jsou užiteční (viz dole).
https://rybicky.wity.cz/sneci-v-akvariu-katastrofa-nebo-pomoc/

Jakubb
napsal(a):
Okružáky mám doma A myslíte, že bych k té bettě už nic dát nemohl?
Mě by spíš zajímalo...proč...proč vermomocí cpát do "plivátka" ještě další ryby....??

Jakubb
napsal(a):
Ano, vím do čeho jdu, nechci aby to akvárko bylo "mrtvý", tak proto tam chci pár rybiček...
No tak si je tam dej.....tady asi opravdu neuslyšíš radu "ano je na beťáka a 5 neonek" 15 litrů (a to předpokládám, že 15 litrů bude hrubého...nějaký písek na dno, nějaký centimetr napuštění hladiny pod okraj, nějaká dekorace, filtr a čistý objem vody je najednou někde úplně jinde) ...... každý svého štěstí strůjce.
Já třeba mám neonky modré, což jsou opradu malé rybky...kolem 2cm v dospělosti....ryby doporučované do miniakvárií (tím je myšlen objem minimálně 40 litrů)...měla jsem je ve 112-ti litrech a když vyrostly, tak to byly takový docela stacionární rybky, co se tak nějak v hejnu šmrdolily na defakto jednom oblíbeném místě......na podzim bylo celé hejno přestěhováno do většího.. 240 litrů, délka 120cm a teď teprve opravdu plavou....je to úžasná podívaná, když se hejno přežene z jedné strany akvárka na druhou - to v 15-ti litrech člověk nezažije a o tom to přeci je, aby vynikla krása ryb, tak na to potřebujou podmínky...