Zakalena voda v akvariu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Martina100

20.2.2019 21:32
Martina100

XXX.XXX.157.61

Moc prosim, potrebovala bych poradit.V pondeli vymenena voda asi 75%, protoze to byl bahnak.Dnes, dva dny po vymene se zase kali.Je to nalevnik?Po tydnu je voda spis do hneda.Nechali jsme tyden hladovet, nesvitilo se,trochu lepsi to bylo , ale behem dvou dni hruza.Jinak celkove jsou ryby OK.Nedavno prelecene na parazity a plisne.A jeste...jake mate zkusenosti s UV lampou?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2019 15:02

Zeptám se...kdy bylo akvo založeno??, připadá mi to jako čerstváček, kdy tam šly ryby??......byl to bahňák-voda do hněda...nemůže tu vodu barvit kořen??
Naberte trochu té vody do sklenice a ve tmě oproti něčemu tmavýmu do ní posviťte baterkou, můžete to klidně zkusit i v akváriu a když tam bude pohyb, je to nálevník.

Martina100

21.2.2019 15:08
Martina100

XXX.XXX.157.61

Aha, moc dekuji.Akvarko mame od kvetna.Myslím, ze tam mame i moc ryb, ale s tim uz nic ted nenadelam.Dneska je zase horsi, zacina byt mlecne bile a kdyz to sleduju, vypada to jako by se tam prevalovala mlha.Je tam plno plovoucích pididrobecku.

Martina100

21.2.2019 15:24
Martina100

XXX.XXX.157.61

Jinak rostliny jsem hodne ostrihala, bylo to uz nadherne zarostle, dokonce kvetly, ale na vetsine byla cerna rasa.V zime sem nejde slunce, je tu dost tma a osvetleni akvarka asi uplne nestaci.Uvazuji jeste o UV lampě.Dokoupili jsme i venkovni filtr, ten vnitrni se nam zdal nevykonny.Hnedy zakal muze delat rozvrtavani dna sumeckama, mame lavovy kamen a ten se víří hodne.Jinak me nic nenapada 🙄

21.2.2019 16:40

No jestli akvárko máte od května a jsou s ním takovéhle problémy, tak je opravdu něco špatně....rozvrtaný dno od sumečků je to nejmenší, to by měla zvládat bez větších problémů filtrace.
Nevím, jak je akvárko veliké 72 litrů??....možná víc 112 litrů?? nebo se pletu?? je to větší?? vidím tam skalára, nějakého čichavce, pancéřníčka kropenatého, pak taky nějaký živorodky, parmičku čtyřpruhou. Nevím v jakých to tam máte počtech, ale přijde mi to trošku nevhodná skladba ryb.
Pokud je to nálevník, tak by mohla uv lampa pomoci, s nálevníkem mám zkušenost jenom u čerstvě založenýho akva, tam stačí prostě počkat, zákal zmizí sám, jestli to nálevník není, jestli je to nějaký zákal, tak bych zkusila třeba denně nebo obden měnit 1/3 vody.
Filtr je ok??....píšete, že ryby byly nedávno přeléčené na parazit. V tom případě bych použila do filtru aktivní uhlí.
A s těmi parazity, vy máte nové ryby??...nebo ty stávající onemocněly??

21.2.2019 16:41
21.2.2019 16:50
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Dobrý den,
Podle mě máte někdo možností.
1) Změnit údržbu akvárka
Nevím jak často a kolik vody měníte. Ale teď bych měnil 2 krát týdně 1/3 objemu. A neprekrmovat.
2) Lepší filtrace
Nevím jaký máte filtr a co v něm. Ale většinou se to dá vyladit aby akvárko lépe fungovalo.
3) Rychlerostoucí rostliny.
Máte tam echinače, ty jsou supr ale doporučil bych nějaký rychlerostoucích plevel na odběr živin.
https://rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
https://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
https://rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_natans
https://rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
4) Omezit rybí osádku. Nevidím důvod proč by to nemohlo jít. Prvně bych se zbavil těch ryb, které dělají největší svinčík = živorodky. Dále bych se zaměřil na velké ryby, zda do takového objemu patří.
PS: je dobře, že vzduchujete. Jestli je to nálevník, tak ten umí spotřebovat hodně kyslíku.
UV lampa vyřeší pouze následek nikoliv příčinu toho zákalu. Pokud to tedy je nálevník, jestli to je neorganické, tak Vám UV lampa nepomůže.
Ať se daří.

Martina100

22.2.2019 12:03
Martina100

XXX.XXX.157.61

Jee, moc Vam dekuju za rady 😘.No zacalo nas to zlobit, je to asi mesic.Menime 1x tydne 1-2/3 vody.Mame tam 2x skalary, 6x cichavec, 2 x pancernicek, 4x ancistrus, pak 2x velky sumec co vypada jako ancistrus, ale nevzpomenu si na nazev.Parmicky, neonky...no je jich fakt hodne, ale problem nebyl, az ted.Akvo ma 130 l a novy filtr je Eheim ecco pro.Uhlikovy filtr v nem taky nepomohl.Lecilo se, protoze nam ze stareho filtru obcas vyplavaly po jeho znovu zapnuti takovy jako hadata, i kdyz se uplne rozebral a vycistil, tak to bylo za chvili zase.A neonky a cichlidy mely na sobe jako plisen, takovy boule.Lecila jsem nejdriv eSHa 2000 a pak na radu rybaru i Entizolem.Ryby jsou krasny a hadata nejsou nikde vidět, tak to zabralo.Ted vypada voda tak, nejde mi to bohuzel lip vyfotit.Na ty rostliny mrknu moc dekuju 👍

22.2.2019 12:16
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Tak ty háďata byly asi roupice? Neškodná záležitost. Podle mě s onemocněním ryb nijak nesouvisí.
Nevím co to je uhlíkový filtr (respektive vím ale to se používá do digestoře). Ale jestli je to aktivní uhlí, tak to se jednak musí pravidelně měnit a druhak odstraňuje z vody např. léčiva ale né živiny ze kterých zákal vzniká. Na odstranění živin jsou jiná média..
Podle toho co píšete mi přijde redukce osádky jako nejschůdnější řešení.
To co se ve zverimexu často prodává jako běžný ancistrus bývá bohužel toto: https://rybicky.net/atlasryb/glyptoper_velkoploutvy což není pro běžné akvarium vůbec vhodná ryba.
Edit: Koukejte na to takhle. Když ty ryby přinesete, tak jsou malé ale jak rostou, tak představují pro akvárko čím dál větší zátěž (a lepší to už nebude). Koupíte si ryby, jsou malé, proto jste možná do teď neměla problémy ale teď už se to zlomilo.. Pak z toho vznikají takové situace jako zákaly onemocnění atd. Proto je opravdu dobré brát v potaz doporučené velikosti nádrží pro chov a vždy brát v potaz to jaké má ta ryba nároky v dospělosti.

Martina100

22.2.2019 12:37
Martina100

XXX.XXX.157.61

Jooo, to je on a mame fesaka velikyho.Nojo aktivni uhli jsem myslela, motam pojmy a dojmy 😀.No ted to mame bez uhli, preventivne jsem opakovala lecbu, pak vratila uhli, aby se to vycistilo a v akvaristice nam rekli, nechat dva tydny a vyndat.Takze ted to mame bez.Skladbu ryb me vubec nenapadlo resit vsechny se snasi a nepoziraji se, tak se nam to zdalo v poradku.Ach jo, kdyz se novacek do neceho pusti, tak to pak takhke vypada.Jsem Vam vsem fakt moc vdecna za rady 😊

22.2.2019 12:46
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Každý musel nějak začít a učený z nebe nespadl

Martina100

22.2.2019 12:54
Martina100

XXX.XXX.157.61

Asi se budu ptát uplne hloupe, ale rekla bych, ze dokud tam bylo to uhli, bylo to jakž takž OK.Ma tam byt porad, nebo ne?V avaristice tvrdi, ze ne.A mate pravdu, porád to byly pidiryby, nakonec to desne narostlo, i kdyz k moji radosti ... a taky starosti 😊.

22.2.2019 13:32
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Nemusí tam nutně být. Já ho používám jenom po léčbě na odbourávání léčiva z vody. Ale když už tam je, tak se musí zhruba jednou za dva týdny vyměnit. Pokud ho máte, tak není důvod jej nepoužívat. Nic tím nezkazíte.
Rozhodně je to prospěšná věc ale nevěřím, že pomůže na Váš zákal.

Martina100

22.2.2019 13:45
Martina100

XXX.XXX.157.61

Moc moc dekuju, za rady 😉

22.2.2019 13:57

Teda teď čistě teoreticky....s nálevníkem mám zkušenost jen v čerstvým akvárku, tam stačí počkat a ono se to vyřeší samo, pokud bych měla nálevníka ve fungujícím akvárku, tak bych vodu neměnila, zatemnila a rybám začala vzduchovat.

Pokud by to nálevník nebyl, tak bych jako prvotní počin začala měnit 1/3 vody denně a pokud by to nepomohlo, tak bych možná do filtru přidala Purigen, jestli by vodu nevyčistil....nevím jak na "mléčný zákal"-to se mi ještě nestalo, ale když jsem dala do akvárka nový kořen, tak jsem měla vodu v barvě silnějšího čaje a tohle teda vyčistil dokonale.

22.2.2019 14:19
Honza1991

XXX.XXX.31.167

To Sardulah: Tohle nálevník nebude. Je to prostě zelená voda. Jako když "kvete" rybník. Je to prostě eurofizovaná voda.
Když už, tak místo purigenu bych dal něco jiného (zeolit). Purigen je nesmyslně předražený. Za pět kg zeolitu dáte 60 Kč, za 100 ml purigenu ale zaplatíte kolem 300 Kč. Netvrdím, že je to stejná věc ale výdledek bude velmi podobný. Seachem je v tomhle přeborník. Vezme obyč. věc, hezky jí zabalí a pak prodá za neuvěřitelný peníze.

22.2.2019 15:04

Honza1991 napsal(a):
To Sardulah: Tohle nálevník nebude. Je to prostě zelená voda. Jako když "kvete" rybník. Je to prostě eurofizovaná voda.
Když už, tak místo purigenu bych dal něco jiného (zeolit). Purigen je nesmyslně předražený. Za pět kg zeolitu dáte 60 Kč, za 100 ml purigenu ale zaplatíte kolem 300 Kč. Netvrdím, že je to stejná věc ale výdledek bude velmi podobný. Seachem je v tomhle přeborník. Vezme obyč. věc, hezky jí zabalí a pak prodá za neuvěřitelný peníze.

No tak to s tím Purigenem je asi pravda....hodně lidí používá zeolit, já s ním osobní zkušenost nemám.

Martina100

23.2.2019 16:32
Martina100

XXX.XXX.157.61

Tak s tim nalevnikem mate pravdu, neni to asi on.Vcera jsem odebirala vic jak tretinu vody, vylejvala jsem to zamerne do vany a bylo to zelene.Brcalnik se zhorsuje pred ocima.Takze je to rasa ve vode? Zeolit se dava do filtru?Porad uvazuji nad tou UV lampou, ale taky to neni zrovna levna vec.

23.2.2019 17:48

Martina100 napsal(a):
Tak s tim nalevnikem mate pravdu, neni to asi on.Vcera jsem odebirala vic jak tretinu vody, vylejvala jsem to zamerne do vany a bylo to zelene.Brcalnik se zhorsuje pred ocima.Takze je to rasa ve vode? Zeolit se dava do filtru?Porad uvazuji nad tou UV lampou, ale taky to neni zrovna levna vec.

No tak to mění situaci....já osobně bych v tomhle případě snížila osvětlení klidně na 6 hodin, pokud to jde, tak bych ubrala i na intenzitě, krmila bych minimálně a sehnala hromadu růžkatce nebo egerie nebo obojí, prostě rychlerostoucí plovoucí rostlinstvo, co bude pomáhat odebírat živiny. Navíc přistíněnou hladinu ocení i ryby.
Nicméně je otázkou proč se vytvořil??....málo rostlin-moc ryb-špatně fungující filtrace???

Momentálně bych kašlala na nějakou estetiku a akvárko bych narvala jakýmkoliv rychlerostoucím plevelem, co bych kde sehnala.....stačí kouknout do inzerátů, hodně akvaristů takové rostliny daruje.........třeba i nějaký vallisnerky - to by myslím ocenily i skaláry.
Na můj vkus je vaše akvárko takovej holobyt a ten jeden echináč to tam asi nevytrhne, navíc určitě levnější řešení než UV lampa. Mluvím z vlastní zkušenosti, taky jsem měla problémy s akvárkem i když jiné, to co jsem si myslela, že je hodně kytek, bylo hodně málo kytek a opravdu pomohlo až dodání nenáročného rostlinstva.

Martina100

23.2.2019 18:46
Martina100

XXX.XXX.157.61

No prave, chlap mi rikal, je to boubin, ryby nejsou videt, pak se to kazi...a blabla.Ani jeden tomu nerozumime.Tak jsem to ostrihala, byla tam cerna rasa, spoustu rostlin sumci zlikvidovali, tak jsem nechala jen to co vydrzelo.Super, dosazim, budu menit vodu , malo svitit, malo krmit a uvidim.A jak je to ted s CO2 pro rostliny?Davat, nebo zatim ne?To je asi blbost ze?

23.2.2019 19:09

Martina100 napsal(a):
No prave, chlap mi rikal, je to boubin, ryby nejsou videt, pak se to kazi...a blabla.Ani jeden tomu nerozumime.Tak jsem to ostrihala, byla tam cerna rasa, spoustu rostlin sumci zlikvidovali, tak jsem nechala jen to co vydrzelo.Super, dosazim, budu menit vodu , malo svitit, malo krmit a uvidim.A jak je to ted s CO2 pro rostliny?Davat, nebo zatim ne?To je asi blbost ze?

CO2 bych bublala pouze v případě, že bych chtěla náročnější rostliny, které to vyžadují. Nenáročné to zvládnou bez toho. Ono až situaci v akvárku stabilizujete, až si akvárko "sedne" tak pak můžete rostlinstvo pomaloučku polehoučku měnit za druhy, které tam skutečně chcete a pak v návaznosti na výběru druhů zvážit CO2, ale s tím nemám zkušenost, takové ambice já nemám.
Ono se provozují akvárka i více méně bez kytek, třeba při chovu závojnatek nebo např. malawi, ale většina ryb se v zarostlém akvárku bude cítit o poznání lépe a o to by přeci mělo jít.

Nejsem žádnej akvaristickej guru, spíš pokročilý začátečník, ale pro představu přikládám foto svýho novýho akvárka, co jsem zakládala loni v srpnu...fotka cca měsíc po založení - mám pocit, že tam ještě nebyly žádný ryby a fotku z letošního ledna a to ještě není úplně hotovo, nějaký menší úpravy to ještě bude chtít....z fotek asi pochopíte, proč mi vaše akvárko připadá jako holobyt a druhá fotka jasně dokazuje, že i s rostlinstvem jsou ty ryby vidět

Martina100

24.2.2019 14:11
Martina100

XXX.XXX.157.61

No to je nádhera, ja doufám, ze se mi povede mít taky takovou krasu 😍.Hned jak se nekam dostanu nakoupim rostliny, aby se to srovnalo.Zatim budu menit a menit vodu 😆.Moc děkuju za rady, sice spousty informaci najdu na netu, ale osobni zkusenosti jsou nej.😉

24.2.2019 15:24

Martina100 napsal(a):
No to je nádhera, ja doufám, ze se mi povede mít taky takovou krasu 😍.Hned jak se nekam dostanu nakoupim rostliny, aby se to srovnalo.Zatim budu menit a menit vodu 😆.Moc děkuju za rady, sice spousty informaci najdu na netu, ale osobni zkusenosti jsou nej.😉

Díky za pochvalu....no aquascaper ze mě nebude, jsou podstatně hezčí nádrže, já mám spíš takovou džungli, kterou držím na uzdě, ale ryby jsou dle mého naprosto spokojený.

Hlavně trpělivost....když jsem zakládala 112-ti litrový akvárko, tak to nebyla taková švanda....kytky...i ty nejméně náročné...odcházely nebo se brutálně řasily, byl to hnusanec, ani se mi nechtělo do toho koukat...dokonce jsem taky uvažovala o hnojení, o CO2 o změně světla, dokonce o nákupu chichiros doctor........trvalo mi to přes půl roku a docela mě to vyškolilo......a opravdu se mi potvrdilo, že pokud opravdu člověk nechce nějakej speciální biotop nebo se nechce zaměřit na aquascaping, případně na pěstování náročných rostlin, tak opravdu nevymyslíte nic lepšího než plný akvárko kytek, nepřerybnit a neflákat údržbu.....

Martina100

25.2.2019 14:52
Martina100

XXX.XXX.157.61

No zkusim, jestli ty zivorodky nebude chtit sestrenka.Oni maji boubin, vodu meni snad jednou za rok a akvo vypada dobre.Dokonce se jim paradne mnozi ancistrus.Ty nase potvory co porodi, okamzite zabiji a ten zbytek ciha a hned to sezerou.I kdyz byly oddelene , tak je ta macecha potloukla, nez dorodila.Vyhoda vody z akvarka je, ze domaci kytky krasne rostou 😆

25.2.2019 17:05

Martina100 napsal(a):
No zkusim, jestli ty zivorodky nebude chtit sestrenka.Oni maji boubin, vodu meni snad jednou za rok a akvo vypada dobre.Dokonce se jim paradne mnozi ancistrus.Ty nase potvory co porodi, okamzite zabiji a ten zbytek ciha a hned to sezerou.I kdyz byly oddelene , tak je ta macecha potloukla, nez dorodila.Vyhoda vody z akvarka je, ze domaci kytky krasne rostou 😆

Jo...taky zalejvám vodou s akvárek....

Martina100

25.2.2019 19:56
Martina100

XXX.XXX.157.61

Děkuju za rady i trpělivost...oběma.Dám vědět, jak pokračujem a opravdu velké díky 😘

Martina100

18.3.2019 19:51
Martina100

XXX.XXX.157.61

Tak jak jsem slibila...akvo ma super vodu.Nacpala jsem vsude zeolit +bakterie a novy rostlinky.Protoze to nemelo extra ucinek a behem chvilky sviceni byla voda zase uplne zelena, tak jsem to nechala zhasnuty 4 dny, voda se vycistila, vymenila jsem tretinu vody a svitila postupne nocnim svicenim, pak dennim od 2 hodin a postupne zvysovala.Rostlinky teda chradnou, ale ted uz ti snad dozenou.Moc diky za rady 😘.

19.3.2019 10:59

Martina100 napsal(a):
Tak jak jsem slibila...akvo ma super vodu.Nacpala jsem vsude zeolit +bakterie a novy rostlinky.Protoze to nemelo extra ucinek a behem chvilky sviceni byla voda zase uplne zelena, tak jsem to nechala zhasnuty 4 dny, voda se vycistila, vymenila jsem tretinu vody a svitila postupne nocnim svicenim, pak dennim od 2 hodin a postupne zvysovala.Rostlinky teda chradnou, ale ted uz ti snad dozenou.Moc diky za rady 😘.

No tak bingo...akvárko začíná vypadat k světu....já bych teda ještě přistínila hladinu nějakou plovoučkou.....alespoň částečně, třeba z poloviny, myslím, že by to rybky ocenily.

Martina100

19.3.2019 18:18
Martina100

XXX.XXX.157.61

Určitě tam ještě přidám další.V pidiakvu uz ty rostlinky lezou ven a tady zatim zivori.Ale ted uz to dozenou, ono potme nic neroste, nastesti ani sinice .Ta zelena voda byla husta, jak zkazena rybnicni.Moc dekuju za pomoc, uz jsrm z toho byla zoufala, ted se budu snazit, mit to pekny, jako to mate vy.Ani ryby bordelářky jsem pryc nedavala.😉👍

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík