Dobrý deň prosím vás vedeli by ste mi poradiť čo je to za riasu a ako sa jej zbaviť.
připadá mi to jako černá štětičková - ruducha.
V dotazu nejsou prakticky žádné informace o nádrži, údržbě, filtraci atd atd, takže těžko radit.
Pokud se dělá jenom na tom skle....je možné, že je tam nasměrovaný proud z filtru???....v tom případě by mohla pomoci změna proudění a mechanické odstraňování, ale je to jen taková rada na slepo.
Třeba vám to pomůže najít, kde máte ten spouštěč. http://www.horacovoakvarium.cz/clanek_ruducha.htm
Při tomhle mizerném (o deklarovaném průtoku to fakt není) filtru to chce často měnit vodu. Jednou za 3 týdny opravdu stačit nebude. Uvažoval bych o lepším filtru.
Ještě významnou roli hraje svícení a krmení. Čím svítíte a jak dlouho? Čím krmíte?
Důležité je taky jestli nemáte prerybněno, respektive moc velké druhy na tak malý objem.
Celková fotka nádrže by mohla napovědět víc.
Máte možnost změřit NO3?
V každým případě....psala jsem, že nemám zkušenost s akvárkem bez rostlin....vlastně mám, ale bylo to jen přezimování venkovních závojnatek...takže z nějaké řasy jsem se neskládala, zelená řasa byla naopak spíše vítaná.......nádrž menší než by bylo pro ryby optimální, jako filtrace bublifuk, světlo žádné.
Tu nedostatečnou filtraci, malý objem a ryby-prasátka...jsem doháněla intenzivními výměnami vody s odkalením a to i 2x týdně minimálně 1/3 vody nebo spíše menší polovinu. Nevím, zda by tenhle režim byl dlouhodobě udržitelný, ale těch pár zimních měsíců, co byly ryby doma, to fungovalo a dále použití plovoucích rostlin - egerie a růžkatec.
Řekl bych že na tohle množství takto velkých ryb (oskaři, gibbouš a ryby made in Taiwan, to už je fakt zátěž) je ta nádrž už dost malá... Budete muset vylepšit filtraci, zintenzivnit výměny vody. Ale tyhle ryby jsou dlouhověké a množství bordelu co budou produkovat klesat nebude ale poroste. Takže si myslím že větší akvárko nebo výměna osádky. Nic jiného vám ve výsledku nezbyde.