Je to Krunýřovec adonis?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2019 17:46
Cherie20

XXX.XXX.28.145

Zdravím,
chtěla bych se prosím zeptat, poznáte jestli je to na fotce krunýřovec adonis?
Pán mi ho prodal na akvateře s tím, že je to naprosto mírumilovná, řasožravá ryba,která může být úpně v pohodě v měnším akváriu spolu s krevetami a že narozeným krevetkám taky nic neudělá.Teď ale na internetu čtu, že pokud je to adonis, tak je to jeden z největších krunýřovců vůbec, je silně teritoriální, agresivní a potřebuje hodně velké nádrže. Já ho mám s krevetami ve 30 ti litrovém akváriu ...
Tak maličko doufám, že je to třeba jen nějaká okrasná menší verze krunýřovce :D
Nebo máte popřípadě zkušenosti, jak se chová a jak může narůst v malém akváriu?
Nerada bych aby se trápil, nebo mi pak vybil akvárko ...
Děkuji :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2019 20:35

Nechci vás strašit, ale vypadá tak...

12.3.2019 12:04
TyVed

XXX.XXX.53.231

Fakt to vypadá jako Acanthicus adonis, ale i kdyby to byl jen nějaký podobný druh, i dost menší v dospělosti, tak tam nemůže být. V tomhle objemu nemůže žít žádný druh krunýřovce, ani nejmenší druhy rodu Otocinclus, které jsou sice malé, ale potřebují žít ve skupině a jsou náročné na kvalitu vody. Ve 30 litrech nedoroste do normální velikosti ani obyčejný ancistrus, který je na rozdíl od jiných druhů adaptovaný na akvarijní podmínky. Krunýřovec bude trpět a z akvária bude během pár dní chlívek. Do akvária tohohle objemu ke krevetkám si můžete dát tak nějaké trpasličí druhy rasborek, to může při střídmém krmení a častých výměnách vody slušně fungovat, pokud je nádrž hodně zarostlá, jinak ty ryby budou hrozně plaché. Cokoliv jiného většinou bude žrát ty krevetky.

12.3.2019 12:39
Cherie20

XXX.XXX.28.145

Já budu zakládat ještě jedno akvárium o objemu 350 l, ale spíš jsem to chtěla jako krevetárium. Krunyřovce jsem chtěla, aby v akváriu pomohl od řasy. Jednou jsem si takhle půjčila ancistruse od kamarádky a s řasami se vypořádal do 2 týdnů. Ale i tak si myslím, že ani ve větším akvárium by s krevetami být neměl ne? Zatím na ně neútočí, krevety se ho nebojí a množí se jak jaté. Ale když by pak vyrostl, tak se bojím, aby krevety nerasoval.

12.3.2019 12:52
TyVed

XXX.XXX.53.231

Cherie20 napsal(a):
Já budu zakládat ještě jedno akvárium o objemu 350 l, ale spíš jsem to chtěla jako krevetárium. Krunyřovce jsem chtěla, aby v akváriu pomohl od řasy. Jednou jsem si takhle půjčila ancistruse od kamarádky a s řasami se vypořádal do 2 týdnů. Ale i tak si myslím, že ani ve větším akvárium by s krevetami být neměl ne? Zatím na ně neútočí, krevety se ho nebojí a množí se jak jaté. Ale když by pak vyrostl, tak se bojím, aby krevety nerasoval.

No hlavně prostě velký krunýřovec neustále něco strouhá a dělá strašný nepořádek. Ožerem řas a zbytků se rozhodně v 350 litrové nádrži neuživí a budete ho muset krmit a měnit vodu. Teoreticky je možné, že se při nedostatku potravy naučí krevetky nějak zalehnout a sežrat a i pokud ne, tak je bude svým pohybem po nádrži dost pravděpodobně stresovat. Zařízení nádrže pro krevetky a pro velké krunýřovce se dost liší, potřebuje velké úkryty a kořeny, hloubí i díry ve dně, když se rozhodnou, že pod něco zalezou. Myslím, že ve 350 litrové nádrži můžete mít třeba ty otíky, nějaké hejno a budou čistit řasy a nezdemolují zbytek, můžete mít krásné akvárium.

12.3.2019 14:11
Cherie20

XXX.XXX.28.145

Děkuji za radu, teď jde o to co s ním že :/ Jen mě tedy zaráží, že už je to třetí ryba, kterou mi na akvateře prodali, do úplně jiných podmínek, než jsem potřebovala. Doufala jsem, že aspoň tam trošku poradí, ne jen všechno odkývou ...
Na internetu píši, že je celkem náročný na vodu, mám ještě velké paludárium s 2 čolky, kde je ale teplota vody 20 - 22 °C. Ale kořeny tam jsou a prostor by měl, jen nevím jestli by tam přežil.

12.3.2019 19:48

https://rybicky.net/fotogalerie.php?sekce=atlasryb&c=1294 no žádnej mrňous to teda není....dopuročovaný minimální objem nádrže 1500 litrů....dorůstá 60-100cm

Když jsem toto téma rozklikla, tak jsem teda sama netušila, že to je až takový obřík

12.3.2019 20:03
TyVed

XXX.XXX.53.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
https://rybicky.net/fotogalerie.php?sekce=atlasryb&c=1294 no žádnej mrňous to teda není....dopuročovaný minimální objem nádrže 1500 litrů....dorůstá 60-100cm

Když jsem toto téma rozklikla, tak jsem teda sama netušila, že to je až takový obřík

No on i když Vám vyroste 25-30 cm tak z normální nádrže udělá po pár otočkách kůlničku na dříví. Nejlepší by bylo vrátit do obchodu s tím, že prodali něco co se pro běžného smrtelníka nehodí. Ono se bohužel takhle prodává dost druhů ryb. Namátkou mě napadají sumečci žraločí, potom jejich příbuzný P. sanitwongsei, různé Pseudoplatystomy, a vůbec s těmi sumci hodně opatrně, i většina krásných "menších" krunýřovců potřebuje prostor, teplo a čistou vodu, nehledě na specifika krmení. Některé druhy preferují rostlinnou stravu a hodně balastních látek, jiné zase mnohem víc stravu masitou. Rozhodně se nenadlábnou jen řas na skle a ještě často bývají v dost špatném zdravotním stavu, pozor na propadlá břicha a kupovat pokud možno ryby, které vidíte žrát, protože někdy se ty importy už rozkrmit nedají. Určitě je pro ně lepší druhová nádrž, navíc nejsou v dospělosti moc vidět, často se hodně ukrývají a člověk si je moc neužije.
U mnoha druhů ryb ten byznys těží z toho, že mláďata jsou atraktivně zbarvená a tvarově zajímavá, někdy velmi hezká a pak z toho vyroste metrovej řezník.Viz dál třeba některé druhy hadohlavců a pod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík