Novozaložení akvária

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2019 18:29
Levoslav

XXX.XXX.255.164

Ahojte, v práci jsem zdědil akvárium 30L s bojovnicí. Rok jsem se snažil, to dát nějak dokupy, ale nedaří se mi a budu muset to akvárium udělat nanovo. Aktuálně tam má na dne šterk, topítko a malý filtr. V akváriu se stále dělají řasy, kytky nevydrží a podobně. Bojovnice kupodivu prospívá – je hezká, má hezkou ploutev a nemá žádné viditelné problémy.
Chci se zeptat jaký mám použit substrát na dno, aby kytky přežili. Chci jich tam nasadit hodně, protože čtu že to pomáhá i proti řasám a podobně.
Taky se chci zeptat, jestli ji tam můžu dát ancitrusa a šneky. (Samozřejmě až po tom, co se to akvárium uchytí).
Když mi budete radit, prosím tak opravdu jak pro debila – pročítám mnoho vláken tady, ale někdy mám pocit, že to v jiném jazyku, protože se nevyznám opravdu ani v základní terminologii.
Tak děkuji za rady.

5.7.2019 19:57
jj1

XXX.XXX.23.158

Levoslav napsal(a):
Ahojte, v práci jsem zdědil akvárium 30L s bojovnicí. Rok jsem se snažil, to dát nějak dokupy, ale nedaří se mi a budu muset to akvárium udělat nanovo. Aktuálně tam má na dne šterk, topítko a malý filtr. V akváriu se stále dělají řasy, kytky nevydrží a podobně. Bojovnice kupodivu prospívá – je hezká, má hezkou ploutev a nemá žádné viditelné problémy.
Chci se zeptat jaký mám použit substrát na dno, aby kytky přežili. Chci jich tam nasadit hodně, protože čtu že to pomáhá i proti řasám a podobně.
Taky se chci zeptat, jestli ji tam můžu dát ancitrusa a šneky. (Samozřejmě až po tom, co se to akvárium uchytí).
Když mi budete radit, prosím tak opravdu jak pro debila – pročítám mnoho vláken tady, ale někdy mám pocit, že to v jiném jazyku, protože se nevyznám opravdu ani v základní terminologii.
Tak děkuji za rady.

Tak nejlépe když nejprve něco načtete , máte jen 30l !!!! A chcete tam šoupnou ancitrusa .Co takhle si přečíst jaké potřebuje podmínky a pod. Je to na Betu ta v tom pohodě bude žít .A jiné rybky už tam nedavejte a šneci se objeví časem samy .Ty nevadí když se nepřemnoží. Chce to hodně číst odborné knihy než se spoléhat že to za mě udělá jinej a bude radit .

8.7.2019 09:58
Levoslav

XXX.XXX.11.46

jj1 napsal(a):
Tak nejlépe když nejprve něco načtete , máte jen 30l !!!! A chcete tam šoupnou ancitrusa .Co takhle si přečíst jaké potřebuje podmínky a pod. Je to na Betu ta v tom pohodě bude žít .A jiné rybky už tam nedavejte a šneci se objeví časem samy .Ty nevadí když se nepřemnoží. Chce to hodně číst odborné knihy než se spoléhat že to za mě udělá jinej a bude radit .

Ano proto se ptám. Bohužel akvaristika opravdu není moja vášen a nebudu kvůli akváriu v práci číst hodně odborné knihy. Když se ptáte na něco čemu nerozumíte, taky vám odpoveď "prečtite si hodně odborné literatury" moc nepomůže.

Když se v tom někdo vyzná tak mu odpoveď na to že tam nemám cpát ancitrusa a jaký substrát použit zabere 3 minuty.

Mne by to zabralo ovela víc času a beztak bych to udělal špatně, lebo jak jsem říkal nerozumím opravdu ani základné terminologii.

Tak snáď od toho forum je, abychom si pomáhali.

Takže prosím, mohl by jste mi ještě poradit jaký typ substrátu tam dát, aby se mi chytli kytky a rybka byla v pohodě?

Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2019 23:15

Dejte fotku akvária, třeba to nebudete muset zakládat znova.
Nepíšete jaké má akvárium osvětlení, to hodně ovlivňuje růst rostlin i řas. Další věc je údržba - jak často a jak provádíte?
Substrát ideálně křemičitý písek, 2-4mm by nemělo nic zkazit.
Rostliny vybírejte nenáročné - podívejte se do atlasu na rybičky.net, v diskuzi je i vlákno darování přebytků, možná máte někoho blízko. Druhy jako ceratophyllum, egeria, anubias nekoření v substrátu, stačí přichytit na kámen/kořen. Vhodné jsou i plovoucí např pistia.
Šneky určitě přidat můžete, pomůžou s řasou, nejspíš si je donesete s rostlinami. Pokud se přemnoží, znamená to že mají moc potravy - buď překrmujete nebo se moc daří řasám.
Ancistrus ne, na toho je to malé.

18.7.2019 16:27
Levoslav

XXX.XXX.11.46

Dobrý den,
osvětlení akvárium nemá - je potřeba?

Už jsem ho znovu založil - na doporučení prodejcu jsem použil substrát Platinum Soil a nakoupil hromadu nenáročných kytek :
Limnophila sesiliflora
Sagittaria subulata
Eleocharis parvulus
Hygrophila angustifolia
Echinodorus cordifolius red
Salvinia natans box

Mám ale pocit, že už dnes vidím na kytkách řasu, kterou jsem na nich předtým nevidel. Ryba je zatím vedlě v původní vodě.

19.7.2019 22:45

Levoslav napsal(a):
Dobrý den,
osvětlení akvárium nemá - je potřeba?

Už jsem ho znovu založil - na doporučení prodejcu jsem použil substrát Platinum Soil a nakoupil hromadu nenáročných kytek :
Limnophila sesiliflora
Sagittaria subulata
Eleocharis parvulus
Hygrophila angustifolia
Echinodorus cordifolius red
Salvinia natans box

Mám ale pocit, že už dnes vidím na kytkách řasu, kterou jsem na nich předtým nevidel. Ryba je zatím vedlě v původní vodě.

Platinum Soil.....takovej mistr světa nejsem a se substráty to neumím, vždycky mi stačil křemičitý písek nejlépe frakce 2-4mm.
Akvárko je čerstváček, často trvá poměrně dlouho i měsíce než se všechno usadí, než to začne fungovat jak má a řasy jsou právě "dětskou nemocí" čerstvě založených akvárií, taky chvíli trvá než se rostliny tzv. chytí a začnou pořádně růst.

Jak říkám, zkušenost s výše zmiňovaným substrátem nemám...ale nejvíc se mi osvědčilo zasadit kytky.....hódně kytek, co se tam vejde a nekoukat na estetiku, nehnojit, svítit zkraje tak 4-6 hodin denně a já teda teď v posledním založeným akvárku měnila 1/3 vody denně (jako protiřasovou prevenci)třeba týden-14 dní, pak obden třeba další týden, pak jednou za 3 dny...a pak postupně najedu na běžnou týdenní údržbu....taky každý týden prodlužuju dobu svícení o hoďku, až na 8-10 hodin denně...........no a časem postupně odstraním rostlinstvo co nechci, eventuelně něco dosadím.....

Pro ilustraci fotky zmíněného akva 1.fotka den po založení, 2.fotka týden po založení, 3.fotka měsíc po založení a 4. fotka současnost-rok po založení

28.7.2019 00:59
Dotaz

XXX.XXX.235.225

No, pro kytky je dostatek světla docela zásadní. Mám nad jedním obyč. lampičku, 11W úsporku a kytky fungují. Aspoň nějaký zdroj světla by to chtělo.

31.12.2019 16:19
začátek

XXX.XXX.4.22

Taky jsem v červnu založil nové akvárko 150d,80v,50š cm.moc to nerostlo,po měsíci jsem přidal 10gupek které se záhy namnožili asi na 100ks,ale po dvou měsících jsem dodal rybky přímo z odchovny malé špunty,4ancitruse,30skalár,30teter,60neonek a gupky se poztráceli a od té doby ani žádné nepřibyli.Fotky jsou po založení,třetí měsíc,pátý a šestý.Trápí mne ale řasa na listech rostlin a ne a ne se jí zbavit,pořídil jsem i doktora 3 in,ale zatím funguje krátce tak těžko hodnotit a mám ho nastaveného na prosperitu rostlin,jinak ho lze nastavit pro ryby nebo krevety ve všech modech by měl působit proti řasám.jinak každá rada dobrá,chemie se mi nechce moc používat,ale pokud to jinak nepůjde.

31.12.2019 16:44

začátek napsal(a):
Taky jsem v červnu založil nové akvárko 150d,80v,50š cm.moc to nerostlo,po měsíci jsem přidal 10gupek které se záhy namnožili asi na 100ks,ale po dvou měsících jsem dodal rybky přímo z odchovny malé špunty,4ancitruse,30skalár,30teter,60neonek a gupky se poztráceli a od té doby ani žádné nepřibyli.Fotky jsou po založení,třetí měsíc,pátý a šestý.Trápí mne ale řasa na listech rostlin a ne a ne se jí zbavit,pořídil jsem i doktora 3 in,ale zatím funguje krátce tak těžko hodnotit a mám ho nastaveného na prosperitu rostlin,jinak ho lze nastavit pro ryby nebo krevety ve všech modech by měl působit proti řasám.jinak každá rada dobrá,chemie se mi nechce moc používat,ale pokud to jinak nepůjde.

Krásný akva ...a ten objem...tak to vám závidím, akorát na tu výšku bych potřebovala já asi potápěčskou výstroj hlavně, že se vám do toho vejde takhle početný hejno skalár, já se doma furt snažím prosadit pořízení cca štyřistalitrovky, ale zatím se mi to nepodařilo, prý už jsme jak v akvaristice doma nám jedou 3 někdy i 4 akvária, tak prý na co další

Jinak z mých zkušeností řasa většinou zmizí sama, jakmile si akvárko pořádně sedne a začne "fungovat" a samozřejmě akvárium není sterilní prostředí, nějaká ta řasa tam bude vždycky, jde jen o to kolik, aby to nebylo nad únosnou mez.

1.1.2020 17:43
začátek

XXX.XXX.4.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krásný akva ...a ten objem...tak to vám závidím, akorát na tu výšku bych potřebovala já asi potápěčskou výstroj hlavně, že se vám do toho vejde takhle početný hejno skalár, já se doma furt snažím prosadit pořízení cca štyřistalitrovky, ale zatím se mi to nepodařilo, prý už jsme jak v akvaristice doma nám jedou 3 někdy i 4 akvária, tak prý na co další

Jinak z mých zkušeností řasa většinou zmizí sama, jakmile si akvárko pořádně sedne a začne "fungovat" a samozřejmě akvárium není sterilní prostředí, nějaká ta řasa tam bude vždycky, jde jen o to kolik, aby to nebylo nad únosnou mez.

Plánuju ještě jedno menší 112l-125l https://www.vyprodeje24.cz/akvaristika/

1.1.2020 21:56

začátek napsal(a):
Plánuju ještě jedno menší 112l-125l https://www.vyprodeje24.cz/akvaristika/

No otázkou je, co do něj. Já mám 112 litrů a čím dýl na něj koukám, tak mi přijde, že je to tak max na živorodky např. paví očka nebo platy, co nejsou takový plavci a spíš se tak šmrdolej........třeba rozdíl v chování u ryby doporučované do miniakvárií - neonka modrá.........ve 112l vlastně stacionární rybka, když jsem přestěhovala hejno do 240l tak "normálně" plavou, lítaj s tetrama červenohlavýma....nebe a dudy.

2.1.2020 20:47
začátek

XXX.XXX.4.22

Ano počítám,že to bude na paví očka pro přilepšení skalárům.

11.1.2020 19:23
MiP

XXX.XXX.215.94

Dobrý večer, akvárium vypadá pěkně, ale je vidět, že rostliny stagnují, po 6ti měsících by rostliny měly nadzvedávat krycí sklo Ono pořádně nasvítit 80cm už nejde jen tak. Jaký výkon mají reflektory? Tipuji, že to jsou multičipové LEDky od číňana Zapomeňte na nějaké prostředky na řasy, musíte docílit rovnováhu. Pokud Vám roste řasa, je to dobré znamení. Jaké máte hodnoty forsforu a NO3? Paradoxně, v našem akvárku rostliny dokáží NO3 srazit na cca 10mg/l.
Doma používáme ale dopink pro rostliny - CO2 a PMDD Pro porovnání, naše akva má 450l, 60cm výšku, výkon osvětlení je cca 18000lm, barva světla 6500K (studená bílá). A tento výkon není pro "koberečky", na to bych potřeboval ještě vyšší výkon. Zkuste napsat něco více o tom Vašem, ať se to dá porovnat.

12.1.2020 00:31
začátek

XXX.XXX.4.22

Mám 2 x 50w led stavební reflektor a rostliny se zbláznily,místo 30-50cm maj 80-100cm a musel jsem to ustříhat,jinak by to sklo nazvedli.Svítil jsem 11 h a snížil jsem to na 2 x 4 a zdá se,že to pomohlo.Vodu používám pitnou ze studny.

13.1.2020 07:46
MiP

XXX.XXX.215.94

Když jsme zakládali naše akvárko, tak jsme si prošli řasami také. Po založení začala růst dlouhé vláknitá řasa přímo před očima. Také jsme zkrátili dobu svícení, ale bylo to stále málo. Tak jsme na dva dny vypnuli světlo úplně, řasa se úplně rozpadla. Po těchto dvou dnech jsme začali svítit na nižší výkon a méně hodin denně a postupně asi během 14ti dnů se výkon a délka svitu zvyšovala. Nastal zlom, rostliny se chytly a řasa zmizela. Také jsme si pořídili 4 parmičky SAE, ale to spíš jen jako doplněk, nicméně po listech šmejdí neustále. Ve Vašem případě mi přijde, že máte splněno osvětlení, ale rostlinám stále chybí prvky na rychlý růst, ve vodě je nadbytek živin a z toho jsou živeny řasy. Jenom svítit nestačí. Co ten fosfor a NO3?
Také může být problém s těmi reflektory, je to hodně bodový zdroj světla a tipuji, že řasa poroste nejvíce přímo pod těmi světly, kde je nejvíce světla, dále že už to nebude tak hrozné. Osvětlení je hodně nerovnoměrné, to je vidět už z fotek.
Ještě rybám, je to celé slušně přerybněné, 30 skalár je moc, když jsou malí, je to ok, ale jak vyrostou, tak to nebude dělat dobrotu.

15.1.2020 22:26
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdar,tak řasa mizí,ale listy jsou poškozené tak jsem to trochu probral a dnes jsem založil 120l pro krevetky a paví očka,tak uvidím co to bude dělat.Použil jsem vodu ze staršího a většího .Jinak počítám,že později si nechám jen 3 páry skalárů,podle toho jak a jestli se popárujou.

8.4.2020 08:20

začátek napsal(a):
Po čase.

Osobně bych něčím přistínila hladinu, buď nějakou plovoučkou a nebo na bok zasadit třeba vallisnérii, listy potom vzplývají, myslím, že jak skaláry, tak neonky by to ocenily

8.4.2020 21:27
začátek

XXX.XXX.4.22

Dík za radu to 150d-50h-90v je akorát protrhané menší 80d,35h,45v roste samo,dno je lávová drť a pod ní complete supstráte,vše je částečně přikryté štěrkem.S rostlinkama jsem tam nasadil bohužel i šneky,(okřehek) mech,to nebylo v plánu,ale vyrostlo to tam,pustil jsem tam 2 skaláry a pár neonek,snad se jim podaří šneky požrat.

9.4.2020 07:30

začátek napsal(a):
Dík za radu to 150d-50h-90v je akorát protrhané menší 80d,35h,45v roste samo,dno je lávová drť a pod ní complete supstráte,vše je částečně přikryté štěrkem.S rostlinkama jsem tam nasadil bohužel i šneky,(okřehek) mech,to nebylo v plánu,ale vyrostlo to tam,pustil jsem tam 2 skaláry a pár neonek,snad se jim podaří šneky požrat.

S rostlinkama jsem tam nasadil bohužel i šneky

Proč bohužel, naopak bych řekla bohudík. Předpokládám, že zavlečení šneci budou levatky, možná okružáci, je to armáda dělníků, která pomáhá s údržbou akvária. Vím, že se lidi bojí přemnožení, dokonce se je snaží likvidovat. Mám "malé šneky ve všech svých akváriích a pokud vidím, že se mi to nějak rozmnožilo nad rámec, tak je to neklamné znamení, že překrmuju, stačí se s krmením trochu uklidnit a populace se drží v rozumných mezích. Já dokonce každého šneka, co odsaju při výměně vody házím zpátky do akvárka, když protrhávám kytky, tak z rostlin oberu šneky než je vyhodím.
Jinak skaláry a neonky mám taky a neřekla bych, že šneky žerou.
Šneci jsou také neocenitelnými pomocníky při zakládání akvárka...založím, nasázím rostliny, přihodím hrst levatek...pohodička.

Přidejte reakci

Přidat smajlík