Rada pro začátečníka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2019 18:05
Mattyy

XXX.XXX.140.73

Zdravím,
Pokud by mi někdo mohl odpovědět na pár otázek byl bych moc rád. Jsem naprostý začátečník tak se předem omlouvám jestli se budu blbě ptát :)

Dostal jsem akvárko 96l 80x30x40 které přítelkyně koupila od paní která ho měla cca 10 let. Akvárko jsem dostal komplet se vším všudy od štěrku až po rybičky. ( paví očka, nějaké molly a ancistrus) Teď k těm otázkám.

1) Filtr který jsem dostal je už starší podle vzhledu a i zvuku celkem dost hučí. Zatím filtruje snad dobře ale raději bych předešel tomu než se rozbije.Takže bych raději pořídil nové jen si uplně nejsem jistý které ?

2) Světlo jak silné ? zářivka která tam je nyní bude už taky starší protože nápis není k přečtení a tak ani netuším jak silná je.

3) Vzduchování, již jsem koupil nový vzduchový kamen ten starý byl už fakt hrozný, ale jde mi o to jestli je potřeba vzduchovat nonstop ?

4) Kytky a štěrk. V akva byl pouze jeden druh kytky ( neznám jméno ale přidám foto ) Je tato kytka vhodná k našim rybkám Nám se vzhledově moc nelibí a chtěli by jsme ji vyhodit a zasázet nové. Dále tu mám štěrk nebo menší kamínky namíchané s mušlemi. Vzhledově nic moc ale jde mi to jestli je to vůbec vhodné pro ryby a kytky ?

Přikládám foto akvárka.

Předem děkuji zda mi někdo poradí. Něco málo jsem načetl z internetu ale v některých věcech se ty názory liší a tak jsi prostě nejsem jistý co je nejlepší :)

Ještě jednou díky !!

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.8.2019 18:29

Asi začnu dnem....kamínky s mušlema mi fakty úplně vhodný nepřijdou. Já za nejlepší považuju křemičitý písek frakce 2-4 mm. U pavích oček mám frakci ještě menší 1-2 mm, protože živorodky jsou docela prasátka a líp se mi to odkaluje, ale zase ten sajrajt zůstává na povrchu písku, což může být nevzhledné.

Rostlina na fotce mi přijde jako hnědovka...vidím správně, že není zasazená, ale jen přichycená ke kořeni??...jestli jí tam nechcete, tak jí někomu podarujte, vypadá parádně. Někdo bude šťastnej, že bude mít takovou nádheru v akvárku.

Co se světla týče, tak záleží na tom jaké rostliny máte v plánu pěstovat. Já mám v akvárku 80x35x40 (112l) dvě zářivky T8 18W s reflektorama (kryt od diversy) a na to, co pěstuju mi to s přehledem stačí. Dneska už jsou spíš moderní LED světla, ale tam co se odhadu kolik watů je potřeba nemůžu sloužit, jsem v tomhle konzerva a jedu na zářivky.
Na začátek bych doporučila nacpat akvárko rychle rostoucím "plevelem" a pak postupně měnit.Například nějaký echinodor, růžkatec, egerie densa a ze stonkovek třeba hyglophyla polysperma, hygrophyla corymbosa, bacopa caroliniana, limnophila sessiliflora apod.

Co se filtru týče, tak je možnost zvolit vnitřní....v tom případě bych volila čerpací hlavu a kostku akvacitu a nebo venkovní - kanystr, já mám např. JBL e702, na tento objem dostačující.

V každém případě pokud budete měnit dno a sázet nové rostliny, tak doporučuju odpustit alespoň polovinu vody z akva, do toho přesunout ryby a v kýblu nechat běžet filtr, vyměnit dno, napustit část nové vody, zasadit kytky, a postupně dolít odpuštěnou vodou z akvárka, zapojit filtr, vrátit ryby....já osobně bych pak alespoň první týden měnila 1/3 vody obden.

Pokud koupíte nový filtr, tak ho nechte v akvárku alespoň měsíc běžet s tím současným, aby se pořádně zaběhl.

Pokud nebudete mít přerybněno, tak je vzduchování naprosto zbytečné.

11.8.2019 19:03
Mattyy

XXX.XXX.140.73

sardullah Děkuji za tak rychlou a suprovou odpověd.

U toho dna jsem si myslel že to nebude správný podklad.. podle všeho bejvalá majitelka tohoto akva měla celou dobu tento podklad s pavími očky. Proto mi to znovu doporučila ale mě to bylo divné. Přesně proto jsem zde založil tento dotaz :)

Kytku je zasazena a kořen je těsně před ní. Pokud jsme ji zasadili správně :D Možná si ji necháme jen asi přemístíme a pořídíme z některých co jste doporučila.

Bohužel naše víko má možnost jedné trubicové zářivky takže teď nevím zda pořídit jiné víko nebo pořídit pořádnou zařivku..

Mám možnost mít tento nový filtr za nižší cenu díky známe ale nevím jestli je dostačujicí Filtr EHEIM Pickup 160 vnitřní, 220-500l/h

Znovu předělávat se mi to akva nechtělo ale asi to uděláme s lepším dnem tak jak jste mi poradila :)

Moc díky za pomoc !!

11.8.2019 19:34

Určitě bych akvárko předělala hned.

Na kytkách nešetřete...to co vám bude připadat, že už se nic nevejde, tak většinou se tam dá nacpat minimálně jednou tolik. Já osobně mám nejlepší zkušenost při zakládání akvárka nasadit opravdu co nejvíce kytek a první měsíc měnit co nejčastěji třetinu vody...prvních 14 dní měním třeba i každej den, pak týden obden, pak 2x týdně, až přejdu na standardní jednotýdenní údržbu. Mám to vyzkoušeno jako protiřasouvou prevenci. Pak postupně až si akvárko tzv. sedne, tak můžete pomaloučku polehoučku akvárko upravovat k obrazu svému....pro ilustraci přikládám fotky mojí 240-tky jak vypadala při založení, pak následně asi měsíc po a teď nedávno jsem dělala finální úpravu, je to těsně po změně, takže ještě není rostlinstvo dostatečně rozrostlé.

Filtr, co uvádíte, je standardní vnitřní, ale ta molitanová vložka mi přijde nic moc...obzvlášť na živorodky, malá, měla bych strach, že se to bude zanášet. Jak jsem psala já bych dala čerpací hlavu např. https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/cerpaci-hlavy/atman-cerpadlo-jka-ip201-500-l-h nebo já používala jako čerpací hlavu filtr https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/aquael-fan-filter-3-plus sundala jsem ten plast a na to nasadila https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/biomolitan-10x10x20-cm-jemny-ppi-30 což jsou "krásné " 2 litry filtrační hmoty, ten modrý akvacit časem zhnědne, jak se na něm usadí nitrifikační bakterie a nebude jak pěst na oko, dá se schovat za rostlinstvo.

Zářivku bych vyměnila určitě, ty já měním jednou ročně i když svítěj. Jde o to, co tam máte....jestli je "tlustší", tak to bude s největší pravděpodobností zářivka T8 a když jí změříte, tak v té určité délce se dělá jen jedna watáž. Světlo v krytu se dá nahradit i LED světlem co je na to specielně dělaný a patice se pak použijí jako držáky. Nebo lze ještě přidat zářivku...i takový set se prodává a nebo je možnost koupit nějakou osvětlovací rampu a nechat akvárko bez krytu, eventuelně použít krycí skla.

11.8.2019 19:39

Ještě dodám, jestli půjdete koupit novou zářivku, tak nekupujte žádnou akvarijní speciálku, ale vemte normální třípásmovku třeba od Philips nebo Osram nejlíp asi 830, 840 nebo 865 (830 svítí do žluta, 865 je studená bílá), ušetříte, protože tyhle obyč stojí doslova pár korun a kytky jdou pod nima líp.

11.8.2019 20:54
Mattyy

XXX.XXX.140.73

Super děkuju mockrát!!! Hned zítra zajdem do nějaké akvaristiky a nakoupíme vše co jste mi poradila a dáme to nějak do kupy aby to měli holky konečně pěkný.

To vaše akva je boží kéž bych to měl jednou taky takový :)

Opravdu moc děkuji :)

11.8.2019 22:20

Mattyy napsal(a):
Super děkuju mockrát!!! Hned zítra zajdem do nějaké akvaristiky a nakoupíme vše co jste mi poradila a dáme to nějak do kupy aby to měli holky konečně pěkný.

Tak vám přeju, aby vás ta akvaristika chytla......a hlavně si pamatujte, že akvaristika je hlavně o trpělivosti. Ty fotky mýho akva jsou od první do poslední z rozmezí jednoho roku, nebylo to "teď hned" a předpokládám, že finální podoba bude až narostou kytky, jak si představuju, bude až tak za 2-3 měsíce

11.8.2019 23:29

Mattyy napsal(a):

Kupte led trubici,ale musíte vyměnit i startér za speciální na led trubice,stím starým na klasické zářivky by to nefungovalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík