Zdravím, potřeboval bych poradit co se mi to děje s rostlinami. Cca před měsícem jsem dostal akvárium kompletně se vším. Jelikož se mi nelíbilo a podle některých akvaristů bylo i špatně založené tak jsem ho komplet předělal. Nový filtr,dno, rybičky, dekorace, rostliny atd. Vše podle mého je v tuhle chvíli snad ok až na rostliny které začínají umírat. Na doporučení jsem pořídil zářivku Philips TL - D 18W/865. Používám tabletove i tekuté hnojivo proudění vody by mělo být také v pořádku aby se hnojivo dostalo ke všem rostlinám. Už si nevím rady co bych mohl změnit nebo udělat aby se rostlinám dařilo. Akvárium má 96l přikládám i nějaké fotky. Kdyby mi někdo mohl poradit co stím byl bych moc rád :)
Dobrý den. Jak se to umírání má projevovat?
Akvarijní rostliny se pěstují ve skleníku v emerzní formě. Vaše rostliny podle mě neumíraji ale přecházejí na submerzní formu.
Taky je možné že některé rostliny onen přechod z suchozemské formy na podvodní nedají. No a v neposlední řadě. V akvaristikách se prodávají dost často i rostliny které pod vodu nepatří.
S hnojivem bych byl v takto čerstvé nádrži opatrný. Stejně tak bych vyházel ty mořské kameny. Mohou zvyšovat tvrdost a pH vody.
Ať se daří. :-)
V tom případě přelistují. Rostliny stahují živiny že starých listů aby měly energii na tvorbu nových, které budou schopny lepšího příjmu plynů z vody. Ty odumírající listy tam nechte dokud jsou alespoň trochu zelené, pak je odstraňte.
Všechny kytky které je možno pěstovat nad vodou jsou v pestírnách pěstovány nad vodou (emerzně). Je to z toho důvodu, že je to ekonomičtější a taky se ty rostliny nezařasí.
Ve zverexech to sice hodí do pod vodu ale tam ty kytky bývají krátce, rostlinám to může opravdu trvat, než listy přehodí. :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak to vypadá na přechod na submerzní (podvodní) formu, většina rostlin, jak už bylo psáno výše se pěstuje ve sklenících a když je šoupnem pod vodu, tak ty původní listy začnou odumírat a začnou rašit nové, u některých rostlin je to postupný, dlouhodobější (v řádu měsíců) proces. Listy odstraňujte až budou fakt ošklivý, rostlina z nich čerpá výživu.
Jinak já teda nejsem žádnej rostlinkář, ale přestala bych lít do akvária hnojivo....vidím tam dost živorodek, ty vám to pohnojí sami ....pod ty rostliny bych eventuelně ke kořenům nastrkala jílový kuličky.......
A pokud bych uvažovala o hnojení do vodního sloupce, tak až v momentě, kdy bych viděla, že rostlinám něco chybí...pak bych přidala ten určitý prvek.
Ono totiž i přebytek živin, pokud akvarium nejede metodouhnojení EI, ale to už bychom byli někde jinde, může uškodit...už třeba tím, že pokud v akváriu není rovnováha mezi světlem a živinami, tak to nahrává řasám.

Honza1991
napsal(a):
V tom případě přelistují. Rostliny stahují živiny že starých listů aby měly energii na tvorbu nových, které budou schopny lepšího příjmu plynů z vody. Ty odumírající listy tam nechte dokud jsou alespoň trochu zelené, pak je odstraňte.
Všechny kytky které je možno pěstovat nad vodou jsou v pestírnách pěstovány nad vodou (emerzně). Je to z toho důvodu, že je to ekonomičtější a taky se ty rostliny nezařasí.
Ve zverexech to sice hodí do pod vodu ale tam ty kytky bývají krátce, rostlinám to může opravdu trvat, než listy přehodí. :-)
Jo, tak tady byl někdo rychlejší
Tak to je super, já se už bál že jsem něco udělal špatně a budu předělávat cele akva 😂 v akvaristice my už chtěli prodávat různé chemikálie a nové světla za x tisíc. To jsem tedy odmítl s tím že se poradím ještě jinde :) všem moc děkuji za odpovědi. Tady člověku aspoň poradí a ne jako na jiných skupinách kde člověk dostane jen bídu jak dělá vše špatně :) opravdu si toho cením díky moc 😉

Mattyy
napsal(a):
Tak to je super, já se už bál že jsem něco udělal špatně a budu předělávat cele akva 😂 v akvaristice my už chtěli prodávat různé chemikálie a nové světla za x tisíc. To jsem tedy odmítl s tím že se poradím ještě jinde :) všem moc děkuji za odpovědi. Tady člověku aspoň poradí a ne jako na jiných skupinách kde člověk dostane jen bídu jak dělá vše špatně :) opravdu si toho cením díky moc 😉
No hlavně v klidu, jestli je akvárko čerstváček, tak chvíli trvá, než si všechno sedne, než to člověk "vyladí" tak, aby tam stav blížící se rovnováze nastolil.
Možná bych přihodila ještě nějakou egerii, ono je vždycky lepší, když je alespoň ze začátku v akvárku něco rychlerostoucího, prostě nacpat akvárko co to dá nějakými rychlerostoucími plevely, poctivě provádět údržbu, jako protiřasová prevence se mi to osvědčilo nejvíc......pak když to všechno funguje, tak můžu opatrně postupně nějaké rostliny vyhodit, nějaké vyměnit, ale žádné skokové změny.