Založení Malawi akvária

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marie-začátečník

29.9.2019 21:11
Marie-začátečník

XXX.XXX.245.204

Dobrý den.
Vlastním akvárium o obsahu 160l.
Rozměry jsou: výška 37cm, šířka 100cm a hloubka 40cm.
Již několik dní se rozhoduji, jaký typ akvária zvolit. Vždy jsem měla blíže k rostlinným akváriím. Vzhled, který má simulovat krajiny a lesy mě vždy uchvacoval. Bohužel po přečtení několika článků si nejsem úplně jistá , že bych si na tento typ akvária troufla.
Proto jsem se nakonec pustila do čtení o Tlamovcích. Netvrdím, že jejich chov je snadný. Přeci jen po porovnání článků z různých zdrojů si nejsem úplně jistá, zda bych jim život v akvariu nastínila úplně správně. Proto alespoň touto formou se chci s Vámi poradit :-)
Do akvária bych umístila Tlamovce menších rozměrů. Nejspíše druh Pseudotropheus a asi i jen tento druh.
Jelikož je potřeba Tlamovce chovat nejlépe v hejnech, z důvodu velikosti mého akvária bych mohla umístit pouze 10 (2 samce a 8 samic). Někde jsem se dočetla, že 1 ryba = 10l . Jelikož se chystám do akvária umístit i dost kamenů, více ryb bych neumístila (jak bych si zhruba osazení kamenů představovala je na přiložené fotce) aby měly všechny dostatečný prostor. I když, v některých článcích jsem se zase dočetla, že když se ryb umístí více, klesá jejich agresivita. Samozřejmě v tuto chvíli se ale zvyšuji nároky na výměnu vody. Jak byste akvárium osadili vy? Děkuji za veškeré názory a rady. Pokud se v něčem mýlím tak i opravy :-)

7.10.2019 15:19
MiP

XXX.XXX.215.94

Dobrý den, akvárko je dost malé, takže je třeba se krotit s rybami Když už to má být Malawi, tak doporučuji nejmírnější mbuny a to Labidochromis "yellow". Stejně tak velmi mírní jsou Pseudotropheus acei, ale to už jsou dost velké ryby. Oba druhy jsou opravdu velmi klidné. Trpasličí mbuny (Ps. demasoni, Ps. polit), které svádějí k umístění velikostí, bych tam nedával. Jsou to velmi temperamentní druhy a u nich se mi rvou i samice.

7.10.2019 17:31
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já bych jen poznámku - neřekla bych, že nerostlinné akvárium je lehčí, vidím to opačně. Rostliny vám v mnohém pomůžou, u nerostlinných musíte dobře vědět, co děláte a co máte hlídat za parametry, abyste ryby neotrávila.
Jestli vás odradily zmínky o sycení CO2 a podobně, tak nemusíte mít nutně hi-tech akvárko, ale low-tech akvaristika - tedy topítko, filtr a světlo vám bohatě stačí. Pro akvaristického začátečníka bych to viděla jako snažší variantu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2019 19:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsem "malawista", ale myslím, že je to prostě malé.....minimální velikosti nádrží u některých tlamovců (u ostatních je to víc) je 200 litrů a to bych brala jako opravdové minimum.

8.10.2019 22:35
MiP

XXX.XXX.215.94

Dotaz napsal(a):
Já bych jen poznámku - neřekla bych, že nerostlinné akvárium je lehčí, vidím to opačně. Rostliny vám v mnohém pomůžou, u nerostlinných musíte dobře vědět, co děláte a co máte hlídat za parametry, abyste ryby neotrávila.
Jestli vás odradily zmínky o sycení CO2 a podobně, tak nemusíte mít nutně hi-tech akvárko, ale low-tech akvaristika - tedy topítko, filtr a světlo vám bohatě stačí. Pro akvaristického začátečníka bych to viděla jako snažší variantu.

Souhlas, akvárium s rostlinami je lehčí na údržbu, jak holá nádrž s buldozery uvnitř Mě hlavně přijde zvláštní ten obrat o 180° - z rostlinného akvária k měsíční krajině. Akvarista by měl procházet evolucí a začít od toho nejjednoduššího - světlo, filtr, topení, písek, živé rostliny a hlavně bez chemie.
A pokud se bavíme o velikosti akvária, tak časem se stane každé akvárium malé , ale uvedené akvárium je na tlamovce málo. Pokud tazatelka netrvá na tlamovcích a chce zůstat v Africe, tak mohu z cichlid doporučit Julidochromis transcriptus. Jsou to velmi zajímavé malé ryby a mají úžasnou péči o potomstvo, kdy spolu může vyrůstat i několik generací sourozenců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík