Dobrý den, mám akvárium kde se nachází pár závojnatek a ancistrusů... bohužel, z nějakého důvodu začal jednu závojnatku ancistrus okusovat... přišla skoro o polovinu kůže.. na břiše má už jenom maso, ale žije, takže co sní?
Žije, Žere ( pokouší se o žraní, ale břicho ji jde směrem nahoru), Musel jsem ji dát jinam, protože filtr si sní hrál jak chtěl a závojnatka očividně nemá sílu.. takhle se trápí už asi 3 dny, nějaké rady? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

3 dny??? ...okamžitě utratit, přeci jí nenecháte trápit, ideálně do sklenice s minerálkou a s ledem, bude to mít za sebou okamžitě.
Jakubb
napsal(a):
Dobrý den, mám akvárium kde se nachází pár závojnatek a ancistrusů... bohužel, z nějakého důvodu začal jednu závojnatku ancistrus okusovat... přišla skoro o polovinu kůže.. na břiše má už jenom maso, ale žije, takže co sní?
Žije, Žere ( pokouší se o žraní, ale břicho ji jde směrem nahoru), Musel jsem ji dát jinam, protože filtr si sní hrál jak chtěl a závojnatka očividně nemá sílu.. takhle se trápí už asi 3 dny, nějaké rady? Děkuji.
Darujte akvarko a začnete sbírat třeba známky. A nechovejte nic živého ! Když jste schopen nechat trápit živé stvoření ..................

Jakubb
napsal(a):
Děkuji za Váš komentář, netrápim rybičku úmyslně, doufal jsem, že jí to třeba doroste...
Na jednu stranu chápu, že chcete zachránit rybku....ale pokud se stane něco takového, tak to opravdu nemá smysl.......
Nejsem teda odborník na ancitrusy, ale že by se vrhnul na zdravou rybu a okousal jí?? To se přiznám jsem od nikoho, kdo ancíky má neslyšela. Možná, že se pletu, ale myslím, že spíš ancík okusoval už nemocnou rybu a že to, co vypadá na zranění od ancíka, vůbec být nemusí.
Spíš by mě zajímalo, jak velká je nádrž, kde jsou chovány totální prasátka - závojnatky, k tomu poměrně velké ryby - ancíci, kteří rozhodně taky nadělají.
V nádrži asi nebude moc rostlinstva, protože závojnatky to většinou zlikvidují, takže biologickou rovnováhu drží pořádná filtrace a opravdu pravidelná údržba. Nevím jestli pár závojnatek a pár ancitrusů znamená 2 plus 2 kusy a nebo několik kusů od každého.
Je možné, že závojnatka onemocněla z nevhodných podmínek v akváriu a ancík byl určen mylně jako viník.
Akvárium mám 300l, mám 4 ancistrusy a 4 závojnatky, v akváriu mám pouze Anubiase, zbytek sní...
Jak jsem psal, tak 3 dny zpět, jsem ji viděl mezi filtrem a květinou a jak na ní byl přisáklej ancistrus...
Taky jsem se divil, že by ancistrus, žral živou rybu? Že by ji považoval za mrtvou, kvuli tomu, že byla "zaseklá" mezi květinou a filtrem?
Edit : Čistím +- 30% nádrže každý týden, včetně filtru.
Edit č.2: Závojnatky i ancíky mám asi 2 roky a nebyl žádný problém, takže kdyby byl někde problém v akváriu, tak se to zjistí dříve..

Jakubb
napsal(a):
Akvárium mám 300l, mám 4 ancistrusy a 4 závojnatky, v akváriu mám pouze Anubiase, zbytek sní...
Jak jsem psal, tak 3 dny zpět, jsem ji viděl mezi filtrem a květinou a jak na ní byl přisáklej ancistrus...
Taky jsem se divil, že by ancistrus, žral živou rybu? Že by ji považoval za mrtvou, kvuli tomu, že byla "zaseklá" mezi květinou a filtrem?
Edit : Čistím +- 30% nádrže každý týden, včetně filtru.
Edit č.2: Závojnatky i ancíky mám asi 2 roky a nebyl žádný problém, takže kdyby byl někde problém v akváriu, tak se to zjistí dříve..
No tak to se obávám, že to opravdu na ancitruse nevypadá...ten už se jen přiživil.
Normálně bych řekla, že je problém v tom čištění filtru každý týden. Do filtru se leze až když se sníží průtok, pokud se ucpává a je nutné ho každý týden čistit, tak je prostě malý, co do objemu filtrační hmoty.
No co bylo příčinou už asi nezjistíme. Já osobně bych teda ryby nějakou dobu pozorovala a kontrolovala, jestli se třeba neobjeví plíseň nebo roztřepení ploutví, jestli nebudou ryby vypadat na to, že by mohly mít parazity.
napsal(a):
No tak to se obávám, že to opravdu na ancitruse nevypadá...ten už se jen přiživil.
Normálně bych řekla, že je problém v tom čištění filtru každý týden. Do filtru se leze až když se sníží průtok, pokud se ucpává a je nutné ho každý týden čistit, tak je prostě malý, co do objemu filtrační hmoty.
No co bylo příčinou už asi nezjistíme. Já osobně bych teda ryby nějakou dobu pozorovala a kontrolovala, jestli se třeba neobjeví plíseň nebo roztřepení ploutví, jestli nebudou ryby vypadat na to, že by mohly mít parazity.
Dobře, dám na Vaše rady, bohužel je o jednu rybku mín

Jakubb
napsal(a):
Dobře, dám na Vaše rady, bohužel je o jednu rybku mín
No budu držet palečky, aby se vám to nerozjelo a nebyly něčím chycený ostatní ryby. Pokud budete chtít doplnit stav....dokoupit novou rybu, tak bych rozhodně vyčkala, až bude jistota, že zbytek osazenstva je ok.
sadreality

XXX.XXX.60.175
je to vtipné, jak na každé takové stránce je hovado, co si pořádně nepřečte příspěvek a i kdyby ty rybky měli krupičku a majitel to nevěděl a ptal se na to, tak ho nejmenované hovado okamžitě nařkne z týrání 😆
Jakub se jen slušně ptal, zcela evidentně se snažil zjistit, jak svojí rybku zachránit a okamžitě se najde ignorant, který má potřebu srážet kohokoliv může.. 😅
btw osobně rybky nechovám, zajímám se o zvířátka (včetně i akvarijních zvířátek a rostlin), sleduji, jak se o ně lidé starají a o čem debatují

Jakubb
napsal(a):
Děkuji Sadreality :))
Když už jsme u toho...jak to dopadlo, ostattní ryby zůstaly ok??

Jakubb
napsal(a):
Jojo uplně všechny jsou vpořádku, nevím co se stalo...
No tak zaplať pánbůh......stane se, tak hlavně že se to nerozjelo v žádnou epidemii...tak ať to plave