Nikoll1604

XXX.XXX.172.30
Dobrý den, chtela bych se poradit byla jsem v obchode s rybkami ze bych si chtela zalozit akvarium male 6,5litrove.rekli mi abych si ze zacatku vzala cichavce ze nepotrebuji filtr ani nic jineho.rekla jsem ze jsem si ale neodstavila vodu drive a ze jestli kdybych si ho chtela zalozit hned jestli neprodavaji kapky rekl ano a dal mi sera aquatan . Vse jsem udelala tak jak mi rekl po jednom dnu se mi akvarium zakalilo a netusim proc neporadil by jste mi nekdo?
Problém je ten, že čichavec do takto malého akvária vôbec nepatrí, vlastne do tak malého objemu nepatrí žiadna ryba. Je mi ľúto, no v obchode vás obabrali. Odporúčam buď obstarať väčšie akvárium (pre vašu rybu minimálne 50 litrov), poriadne osadiť rastlinami, alebo rybu odniesť spúť do obchodu, nádrž znovuzaložíť, čo najviac osadiť, nechať minimálne 2 mesiace zabehnúť a neskôr nasadiť krevetky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikoll1604
napsal(a):
Dobrý den, chtela bych se poradit byla jsem v obchode s rybkami ze bych si chtela zalozit akvarium male 6,5litrove.rekli mi abych si ze zacatku vzala cichavce ze nepotrebuji filtr ani nic jineho.rekla jsem ze jsem si ale neodstavila vodu drive a ze jestli kdybych si ho chtela zalozit hned jestli neprodavaji kapky rekl ano a dal mi sera aquatan . Vse jsem udelala tak jak mi rekl po jednom dnu se mi akvarium zakalilo a netusim proc neporadil by jste mi nekdo?
6,5 litru není akvárko na ŽÁDNOU rybu....tak max z toho udělat šnekárium. Na čichavce bych zapomněla úplně, není to objem ani na jednoho beťáka!!!
Takže bych zvážila nějaký větší "miníčko" alespoň kolem 25 litrů....provozovat bez filtru se akvárko určitě dá...a nemusí tam být nutně labyrintky jako jsou čichavci....ale znamená to hodně rostlin a nechat pořádně zaběhnout třeba s přidáním malých šneků...levatek nebo okružáků a až to všechno bude fungovat, kytky porostou, doporučuju nastudovat něco o zakládání akvária a vykašlat se na nějaký zázračný vodičky, tak třeba po měsíci přidat rybičky třeba https://rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova nebo klasický paví očko-gupku. Určitě by to bylo i na beťáka, ale tam je otázka, zda nebude potřebovat topení.
ČICHAVCE VRÁTIT...nevím, co je to za druh, ale pokud klasickej perleťák, modrej nebo zlatej, tak je i 100 litrů málo....na zakrslíka myslím, že těch 50 litrů minimum, ale ti jsou citlivější a myslím, že v těhle podmínkách umře nebo onemocní dříve či později každý.
Každá ryba potřebuje filtraci, pokud není v tak velikém objemu, který dokáže být pro ni nejedovatý, nebo tam není mnoho rostlin, které by amoniak a další látky zpracovaly.
Rybu vraťte, protože vám prostě prodali špatně, akorát vám zemře v takto nevhodných podmínkách.
Pokud si netroufáte jít do obchodu, nabídněte na Facebooku v akvaristické skupině rybku někomu, kdo pro ni má místo.
Situaci řešte rychle, ať má rybka šanci na přežití.
V budoucnu si o rybce nejdříve něco přečtěte, než ji koupíte, a řiďte se doporučenou velikostí akvária a počtem jedinců ve skupině (u hejnových ryb) - viz odkaz.
https://rybicky.net/atlasryb/cesky/4
Jak založit správně akvárium: http://snehovyobcasnik.blogspot.com/2016/02/jak-uspesne-zalozit-prvni-akvarium.html
P.S.: Můžete, prosím, uvést, v jaké akvaristice Vás takto podvedli? Děkuji.
lada 4
napsal(a):
Když se neumíte slušně chovat tak zde ani nereagujte .
Víte, já nejsem hrubý ani zlý člověk. Jen jsem za mnoho let se něco naučila a to hlavně to, že mám úctu k všemu živému. I když jsem měla první zvíře, morče, v 9 letech, než jsme pro něj šli do Zverimexu, tak jsem si v knihovně půjčila a načetla vše, co šlo. A ted ˇje jiná doba. Internet Vám ukáže hned vše, co potřebujete najít. Tady na IFauně je beta a miniakvárko téma, které vévodí v diskuzích tak každý pátý příspěvek. A stejně tak jak se opakují příspěvky, geometrickou řadou narůstají další a další dotazy na totéž. Kdyby se jednalo o něco neživého, je mi to fuk. Ale jedná se o živého tvora. A to mi fuk není.
Tak snad jsem Vám svou pravdu aspoň trochu vysvětlila. Jestli jsem Vás pohoršila, tak se omlouvám. Každý máme pár věcí, co nás dokáží vytočit.

juhaj
napsal(a):
Víte, já nejsem hrubý ani zlý člověk. Jen jsem za mnoho let se něco naučila a to hlavně to, že mám úctu k všemu živému. I když jsem měla první zvíře, morče, v 9 letech, než jsme pro něj šli do Zverimexu, tak jsem si v knihovně půjčila a načetla vše, co šlo. A ted ˇje jiná doba. Internet Vám ukáže hned vše, co potřebujete najít. Tady na IFauně je beta a miniakvárko téma, které vévodí v diskuzích tak každý pátý příspěvek. A stejně tak jak se opakují příspěvky, geometrickou řadou narůstají další a další dotazy na totéž. Kdyby se jednalo o něco neživého, je mi to fuk. Ale jedná se o živého tvora. A to mi fuk není.
Tak snad jsem Vám svou pravdu aspoň trochu vysvětlila. Jestli jsem Vás pohoršila, tak se omlouvám. Každý máme pár věcí, co nás dokáží vytočit.
Když ono je to těžký, v každým druhym filmu, kde figuruje akvárium je to koule s minimálně jednou závojnatkou, bez rostlin, bez techniky, takže bych řekla, že laická veřejnost, tím myslim lidi, co se o akvaristiku vůbec nezajímají si musí nutně myslet, že pokud budou chtít nějakou hezkou dekoraci na stůl, tak je skleněná koule a zlatá rybka dobrá volba. A tohle platí i u beťáků, standanrdně jsou v prodeji v kelímcích, když mají štěstí, tak má akvaristika pidi nádržky, to pak lidem připadá, že když dají takovou rybu do tří litrů, tak to pro ní musí být bazén. Problém u ryb je to, že ony nekňučej, nemňoukaj a já nevím co ještě, ale prostě v nevhodných podmínkách onemocní a chcípnou, raději nemyslet na to, kolik utrápených rybiček končí spláchnutých do záchoda a bohužel na tom mají lví podíl i akvaristiky, které ve snaze prodat a generovat zisk vám prodají co se vám líbí, bez ohledu na to co je vhodné, takže rodinka nakonec odchází s akvárečkem 25 litrů, nějaký set s honičem vody místo filtru s barevným pískem, umělými rostlinami, vrakem lodi a v pytlíku si nesou dva zlaté čichavce, 3 neonky, 2 paví očka, 3 tetry krvavý atd, nějaké to krmení a hlavně zázračné vodičky, které zajistí, že...ryby můžou do akvárka ihned, nějaký preventan, aby rybičky neonemocněly, no a pak samozřejmě vodičky, aby nám nerostla řasa. Samozřejmě jsou i slušné akvaristiky. Jsou prostě lidi, co doufají, že v akvaristice pracují odborníci nebo minimálně, že tam jsou proškoleni a že jim poradí.
napsal(a):
Když ono je to těžký, v každým druhym filmu, kde figuruje akvárium je to koule s minimálně jednou závojnatkou, bez rostlin, bez techniky, takže bych řekla, že laická veřejnost, tím myslim lidi, co se o akvaristiku vůbec nezajímají si musí nutně myslet, že pokud budou chtít nějakou hezkou dekoraci na stůl, tak je skleněná koule a zlatá rybka dobrá volba. A tohle platí i u beťáků, standanrdně jsou v prodeji v kelímcích, když mají štěstí, tak má akvaristika pidi nádržky, to pak lidem připadá, že když dají takovou rybu do tří litrů, tak to pro ní musí být bazén. Problém u ryb je to, že ony nekňučej, nemňoukaj a já nevím co ještě, ale prostě v nevhodných podmínkách onemocní a chcípnou, raději nemyslet na to, kolik utrápených rybiček končí spláchnutých do záchoda a bohužel na tom mají lví podíl i akvaristiky, které ve snaze prodat a generovat zisk vám prodají co se vám líbí, bez ohledu na to co je vhodné, takže rodinka nakonec odchází s akvárečkem 25 litrů, nějaký set s honičem vody místo filtru s barevným pískem, umělými rostlinami, vrakem lodi a v pytlíku si nesou dva zlaté čichavce, 3 neonky, 2 paví očka, 3 tetry krvavý atd, nějaké to krmení a hlavně zázračné vodičky, které zajistí, že...ryby můžou do akvárka ihned, nějaký preventan, aby rybičky neonemocněly, no a pak samozřejmě vodičky, aby nám nerostla řasa. Samozřejmě jsou i slušné akvaristiky. Jsou prostě lidi, co doufají, že v akvaristice pracují odborníci nebo minimálně, že tam jsou proškoleni a že jim poradí.
Máte samozřejmě pravdu, já si dokonce myslím, že ti, co se zde alespoň zeptají, ačkoliv podle jejich popisu většinou pozdě, jsou Ti, co se alespoň zamýšleli při pohledu na zoufalou situaci. Kdy jsem bydlela ještě v Praze, měla jsem kousek od domova velice pěknou, dobře zásobenou a levnou akvaristiku. Chodila jsem tam do té doby, než pán začal prodávat bety v kelímku od jogurtu, salátů, prostě co zrovna dojedl . Jednou, když beťák plaval v kelímku doslova mezi zbytky vlašáku jsem to už nevydržela a ozvala se. Betě to nevadí, zněla lhostejná odpověď. Nutno říci, že tam měl vždy tak okolo osmi až deseti kelímků. Od té doby jsem tam nebyla a fakt jsem na tohle trochu alergická.