Columnaris nebo plíseň? Prosím o pomoc

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KláraC

17.11.2019 09:48
KláraC

XXX.XXX.142.244

Dobrý den,
prosím o pomoc. Berta má na levém boku bělavou skvrnu, ale hlavně bílou tlamou - nyní to vypadá, jakoby v ní měla vatu... Jde o plíseň či bakterií columnaris?
Léčím od středy 13/11 bactopurem (kapky) dle návodu, teplota v akva zvýšená na cca 28C, bohužel ke zlepšení nedošlo, spíše naopak. Jde o zaběhlé akva 17 l s filtrací a živými rostlinami, betak je v akva sám. Máme ho cca půl roku, akva udržujeme dle nejlepšího vědomí a svědomí - výměna části vody cca 1x za 14dni včetně odkaleni, atd..
Bohužel jsem při začátku léčení nechala běžet filtr i s černou houbičkou, což jak sem později četla může způsobit neutralizaci léčiv :-(
Mám dál léčit bactopurem?
Moc děkuji za reakce, mám ho moc ráda a chci mu zkusit pomoc

20.11.2019 06:21
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jaké máte pH a ostatní parametry? Klidně přitopte víc, rybě nedělá problém ani 32 stupňů, ale je nutný kryt. Trochu to může vadit tedy některým rostlinám. Nevidím žádné plovoučky ani hodně rychle rostoucí rostliny, jak jste na tom s NO2 a amoniakem?

Jinak bactopur by měl na Columnaris zabrat, mají i Bactopur direct, ale nevím, jestli je rozdíl jen v koncentraci?

Léčíte od 13.11., jak to teď vypadá? Pokud by to nezabíralo, provedla bych výměnu vody a prostě zkusila jiné léčivo - dobré výsledky má Esha 2000.

KláraC

20.11.2019 23:50
KláraC

XXX.XXX.29.224

Dobrý den,
díky za reakci. Přiznám se, že NO2 ani amoniak nesleduji, tím, že je beťák v akva sám (17l s filtrací, živé rostliny celkem hojně, pravidelná výměna vody, ani řasa se nějak extra nemnoží), tak jsem nepředpokládala, že by v tomto mohl být problém.. ale samozřejmě to může být chyba, toto je moje úplně první rybička, takže zkušeností je pomálu, i když se snažím samozřejmě alespoň to nejzákladnější načíst...
Od pondělí 18/11 léčím po výměně vody esha 2000 + esha exit (+ pritopeno na 30C). Dnes, tj. třetí den léčby, vypadá rybka mnohem lépe, je aktivní, žere, staví hnízdo. Podle reakce z jiné diskuze to vypadá na plíseň. V léčbě budu ještě den-dva pokračovat, snad nakonec vše dobře dopadne.
Díky za radu

Přidejte reakci

Přidat smajlík