ZanetDM

XXX.XXX.242.87
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké rybičky pořídit do akvária? Máme akvárium 120litru, máme tam 11 neonek, 5 parmicek čtyřpruhové, 4 platy , 2 paví očka,4 mecovky ,4 zavojnatky - ale ty půjdou za dva měsíce do velkého akvária, 2 žabky a 1 skalaru. Četla jsem že skaláry požírají neonky , a parmicky ožírají skalaram ploutve máte s tím někdo zkušenosti?
Co by jste mi prosím poradili k těmto rybkám do akvária aby to bylo v pohodě 😉
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Skaláru darovat, je to na ní malé. Skaláry neonky nepožírají, když jsou na ně zvyklé od malička a parmičky nikoho neokusují pokud jich je dostatečný počet a nemáte smůlu na "okusovací" kusy.
Posílila bych hejno parmiček a neonek (i když neonky s živorodkama a parmičkama taky nic moc...živorodky jsou prasátka, parmičky jsou prasátka poloviční a neonky naopak čistotné rybky)
Parmičky i neonky jsou hejnové ryby, bohužel ten objem není tak velký na dvě pořádná hejna těchto ryb, takže napři neonky navýšit na 20 kousků a parmičky alespoň na 8-10 kusů.
To samozřejmě až po odstěhování závojnatek a toho skalára fakt darujte, ono by tam možná párek mohl přežívat, ale za prvé na skaláře není tak lehké při koupi poznat, co je samec a co je samice, někdy i u dospělců je to zřejmé až když je vidíte, že se třou a ty parmičky i když skaláře nic dělat nebudou tak z nich může být nervózní.
Samozřejmě se všechno také odvíjí od toho, jak akvo vypadá...teď mám na mysli rostlinstvo, filtraci a samozřejmě pravidelnou údržbu.
Živorodky by se nějak extrémě množit neměly, potěr by měly v pohodě zlikvidovat parmičky.
S těma žabkama nemám absolutní zkušenost, takže s tím neporadím.
ZanetDM

XXX.XXX.242.87
Děkuji za radu , chtěli by jsme navýšit více rybek paví očka, a koupit ancitruse, bylo by to možné?
Zatím kytky máme malé teprve začínáme v akvariem
Uživatel s deaktivovaným účtem

ZanetDM
napsal(a):
Děkuji za radu , chtěli by jsme navýšit více rybek paví očka, a koupit ancitruse, bylo by to možné?
Zatím kytky máme malé teprve začínáme v akvariem
Ancitruse bych vůbec nekupovala, je to velká ryba, čuně a ještě docela často ožírá listy echinodorů. Pokud chcete navýšit počet pavích oček, tak bych já osobně z toho udělala nádrž na živorodky, podarovala parmičky, neonky a přidala očka a třeba mečovky.
Momentálně bych to viděla na vystěhování závojnatek, darování skaláry a nechat akvárko pořádně zarůst, zaběhnout, nic nepřidávat. A mezitím si pořádně rozmyslet koncept, co chcete v akvárku mít. Takže jestli jste teď někdy zakládali, tak přitlačte na výměny vody, aby vám to ryby vůbec přežily a máte tak měsíc čas na rozmyšlenou.