Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Yuukinka

23.12.2019 19:23
Yuukinka

XXX.XXX.201.50

Zdravím.
Chtěla bych se zeptat, jestli by někdo nevěděl, co se mohlo stát mému beťákovi. Poslední dny jenom ležel na dně akvária a nejedl. Před asi 3 dny se mu udělala jakási bílá skvrna pod očima a o kousek dál jako kdyby ho někdo kousl. (Měla jsem ho půl roku a pár měsíců) Říkala jsem mámě, že by beťák měl být v akváriu sám, ale pokaždé mi tam dokoupila nějaký jiný, protože chlap ve zverimexu pokaždé řekl, že to jsou mírumilovné ryby a nic se beťákovi nestane a nic se nestane jim. Každopádně se tak nestalo a usuzuji, že to říkal jenom proto, aby z nějakýho dalšího začátečníka dostal peníze. Byla bych ráda za jakoukoliv odpověď. Předem děkuji.

24.12.2019 13:21
Honza1991

XXX.XXX.137.177

Zdravím,
Bez informací o akvárku (velikost, teplota, spolubydlící, údržba, + ideálně foto nádrže) těžko říct. Takhle od pohledu bych, řekl, že tam musel být i jiný problém, že v akva nebylo vše OK. Ale jak říkám bez infa, těžko něco odhadovat.

O prodavačich ve zverimexech škoda mluvit. Jde jim hlavně o zisk.

PS: předpokládám, že je ryba na fotce mrtvá již delší dobu

Yuukinka

26.12.2019 01:15
Yuukinka

XXX.XXX.201.50

Ryba na fotce zemřela pár hodin před tím, než jsem sem napsala.
Akvárium je kulaté, což vlastně není ani akvárko 🤷 kupovala ho mamka, takže jsem s tím pak nic nemohla dělat a chtěla jsem v nejbližší době kupovat hranaté ( znám tedy hodně lidí, co mají ryby v kulatém akváriu, ale prý je to hodně špatně). Teplota akvárka byla taková něco mezi.. nebyla ledová a ani nebyla moc horká.. bylo to blíž k topení, protože nemám topné kameny, které jsou prej potřeba. Beťák byl v akváriu sám a byl v pohodě, takže si myslím, že nic špatně s akvárkem to asi nebude. Říkala jsem si, jestli nejde o nějakýho parazita, ale to by měli i ostatní ryby, ne?

26.12.2019 02:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A to kulaté akvárium je o jakém objemu, byly tam jaké rostliny, s jakými rybami a kolika to sdílel?

Když to tak čtu, dá se odhadovat, že primárně bude příčina v nedostatečných životních podmínkách než že by ho napadl vyloženě patogen. I ploutve se mi zdají, že jsou s rozpadem.

26.12.2019 13:26
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Na nic z toho co jsem se ptal kloudná odpověď nezazněla. Ale i z toho mála co zaznělo, lze vyvozovat ne příliš vhodné podmínky. Člověk taky nezemře v nevhodných podmínkách hned ale chvíli to trvá. To přidání dalších ryb mohlo být pomyslnou poslední kapkou.

Kulaté akvárko samo o sobě nevadí. Důležitý je jeho objem.

Pokud budete chtít další bettu, tak to chce zvednout a držet na nějakých 26 -27 stupňů. Od toho je topítko. Na nějaké topné kameny, ať je to co chce, se vykašlete. Rostliny jsou samozřejmostí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.12.2019 16:19

Honza1991 napsal(a):
Na nic z toho co jsem se ptal kloudná odpověď nezazněla. Ale i z toho mála co zaznělo, lze vyvozovat ne příliš vhodné podmínky. Člověk taky nezemře v nevhodných podmínkách hned ale chvíli to trvá. To přidání dalších ryb mohlo být pomyslnou poslední kapkou.

Kulaté akvárko samo o sobě nevadí. Důležitý je jeho objem.

Pokud budete chtít další bettu, tak to chce zvednout a držet na nějakých 26 -27 stupňů. Od toho je topítko. Na nějaké topné kameny, ať je to co chce, se vykašlete. Rostliny jsou samozřejmostí.

No mě přijdou obecně kulatá akvárka na dvě věci.....ono to možná vypadá hezky, ale ve chvíli, kdy je potřeba nainstalovat nějakou techniku...filtr, topítko...tak je ten tvar spíš velkou nevýhodou, navíc co si budeme povídat....jako dělaj se i sety, co mají objem i 25 litránků, ale obávám se, že většina lidí, co si pořídí kouli, tak je to max do 12 litrů.....tak z toho pak nejlépe udělat krevetárko.

Za mě koupit normální hranatý akvárko nejlépe s krytem a topítko (někdy ani to není potřeba, já mám akvárko s krytem se zářivkama-žádný LED ještě pěkně postaru, v normálně vytopené místnosti a teplota mi nepadá pod 27-28 stupňů, naopak v létě musím chladit, pořádně osázet kytkama, nechat normálně zaběhnout třeba s hrstičkou levatek a okružáků a pak pěkně v klídku nastěhovat beťáka....při normální údržbě to bude šlapat i bez filtru, možná i bez toho topítka.
A beťáka doporučuju koupit spíš od chovatele než ty chudinky z akvaristiky, ono se totiž může stát, že ta ryba už je načatá a že to nedá ani v těch dobrých podmínkách.

26.12.2019 19:42
Honza1991

XXX.XXX.31.167

No jistě. Třeba údržba skel kulatého akvárka je za trest. Navíc pohled do takového akvária dost zkresluje. Ale není důvod hledat problém úmrtí ryby v samotné kulatosti akvárka. Důležitý je ten objem a údržba.

Problém u toho ohřívání vody zářivkami může být ten, že v noci nesvítí a nehřejou. Teplota vody padne někam na pokojovou teplotu. Pro zdravou bettu od chovatele žádný problém. Ale pro ty chudinky z dovozu to problém být může. Pro začátečníka bych to topítko a filtr přecijen doporučil.

26.12.2019 20:07

Honza1991 napsal(a):
No jistě. Třeba údržba skel kulatého akvárka je za trest. Navíc pohled do takového akvária dost zkresluje. Ale není důvod hledat problém úmrtí ryby v samotné kulatosti akvárka. Důležitý je ten objem a údržba.

Problém u toho ohřívání vody zářivkami může být ten, že v noci nesvítí a nehřejou. Teplota vody padne někam na pokojovou teplotu. Pro zdravou bettu od chovatele žádný problém. Ale pro ty chudinky z dovozu to problém být může. Pro začátečníka bych to topítko a filtr přecijen doporučil.

S tím topítkem je to asi pravda....v obýváku mi teplota v noci, když nehřejou zářivky klesne tak o stupeň na 27 stupňů, ale v akvárku v ložnici topím mimo letních měsíců-veder, nonstop, v místnosti je kvůli spaní výrazně chladněji, navíc je akvo kryté jen částečně skly a teplota přes noc klidně padne o nějakých 5-6 stupňů.
Je to individuální, ale je fakt, že topítko je jistota. Filtr myslím, že třeba v 25-ti litrech s jedním beťákem, dobře zarostlé a udržované, zbytečná záležitost, ale tak jako berlička a taková jistota...proč ne, ale do takhle malých akvárek lidi spíš stejně koupí nějaký pidifiltřík, kde je filtrační hmota nula nula prd, nevím jestli to pak má nějaký zásadní vliv, myslím, že víc práce, co se osídlení "hodnými bakteriemi" týče, zastane normální písečné dno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík