Beta- pěnová hnízda

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2019 16:08
Redlife

XXX.XXX.9.48

Dobrý den, můžu se zeptat...
Mám doma akvárium (25l) a mám v něm pět neonek, dvě samičky bett a jednoho samce. V akváriu mám normálně topítko i filtr se vzduchováním. Vadí proud z toho filtru nějak samečkovi stavět pěnové hnízdo?... díky za odpověd😇

29.12.2019 21:59
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Zdravím. Betty všeobecně moc proud nemusí. Filtr se s menším výkonem je pro ně ideální.

Ale jsou tam jiné věci, které bettě úplně neladí. Je tam hodně málo rostlin. Betty milují hustě zarostlá akvaria. Krom toho mají živé rostliny tu funkci, že odčerpávají živiny. Taky je žádoucí aby si navzájem nebyly ryby tolik na ráně.

Akvárium je čerstvé. To může být velký problém, protože v takovém akva vznikají jedovaté látky. Proto doporučím časté výměny části vody.

Dno pravděpodobně obsahuje vápník. Lze snadno otestovat vhozením několika kamínků do sklenice s octem. Pokud to bude šumět, tak tam je vápenatá příměs a to není dobře. Zvyšuje to totiž pH a tvrdost, což není ani pro jeden druh přínos.

Další věc je, že bojovnice se nejmenují bojovnice nadarmo. Mít tři ryby v takovémto objemu snadno skončí smrtí ryb.

Těm neonkam evidentně není dobře. Normálně by měly plavat po celém akva a ne takhle apaticky přistávat na místě. Může to být světlem a bílím dnem. Uvažoval bych o výměne dna přidáním (hlavně plovoucích) rostlin. Ideální by bylo v takovém objemu neonky vůbec nemít. Ale když už tam jsou, tak ať mají alespoň podmínky.

Chápu, že jste se na tohle všechno neptal. Ale pokud si to nepřeberete jako kritiku ale spíš jako snahu o popostrčení lepším směrem, tak se dost možná vyhnete zbytečnému zklamání.

30.12.2019 11:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Navíc neonky nepatří do 25 litrů.
To dno a jeho vliv na pH má další nepříjemné vlastnosti - jednak v tom moc nejdou kytky, hrubost je také nevhodná, ale hlavně tím, že to zvyšuje pH, to udržuje amoniak v jedovatější formě, což je prostě problém. Plus se nějaké mikroprvky stávají pro rostliny hůře dostupnými a ty neprospívají. Stejně se chovají ty mušle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík