Vajíčka

Skalára amazonská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Monikaspa

1.2.2020 21:41
Monikaspa

XXX.XXX.195.129

Dobrý den, mám dotaz. V akváriu, kde mám jen skaláry a šneky mám vajíčka. Nejsem si ale jista, koho vajíčka jsou, co s nimi mám popřípadě dělat. Určitě ale chci, aby přežily. Děkuji za názory a rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2020 22:32

Velké šneky nechovám, takže nevím jestli to jsou jejich vajíčka. Pokud by to byly jikry skalár, tak rodiče nějakou dobu čistí místo, kam následně nakladou jikry a následně si je dost urputně brání, jikry ovívají, vyzobávají ty špatné....takže pokud o vajíčka pečují skaláry, tak to jsou jejich jikry, pokud nejsou v akváriu skaláří rodiče sami, ale je to společenské, tak bych se divila, kdyby je do rána uhlídali.....pokud by přeci jen přežili do vykulení, tak je potřeba začít krmit živou stravou...líhnout artemii. Většinou se skaláří mrňata odchovávají v extra nádrži a na odchov do nějaké rozumné - prodejní velikosti bych to viděla tak na stolitrový akva. Je to neustálý koloběh krmení, a čištění - odsávání bordelu a výměn vody.
Doporučuji přečíst minimálně zde..sekci odchov:
https://rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska_mramorovane

No a pokud to jsou šnečí vajíčka...vajíčka šneka, který je schopen se normálně rozmnožit v akvárku, tak s tím bych si hlavu nedělala, buďto vajíčka nechat a počkat, co z toho bude a nebo v případě, že šneky nechci, tak zlikvidovat.

1.2.2020 23:54
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Od ampulárií to není, ty kladou nad hladinu.

2.2.2020 08:51
MiP

XXX.XXX.138.102

Pokud jsou v akváriu ampulárie, tak už asi touto dobou nemáme co řešit, protože jikry už zřejmě ampulárky vyluxovaly ;) Jsou to jikry skalár. Oni se za chvíli vytřou znova. Pokud chcete, aby z toho něco bylo, nechte je v akva samotné (pokud to technicky lze zařídit) nebo jikry přemístěte jinam, zajistěte kolem nich vzduchování, plesnivé jikry odstraňujte. Za pár dnů se mladé vykulí a přijde kritické období na krmení. Jsou tak maličké, že prvních pár dnů je pro ně artemie velká. Musí být čerstvě vylíhlá, po 24ti hodinách už je na ně moc velká. Já jim přidával i suché krmení pro potěr nebo vařený vaječný žloutek. Pokud překonáte prvních pár dnů a mladé začnou přijímat artémii, je vyhráno, pak už rostou, jak z vody.

2.2.2020 10:33

MiP napsal(a):
Pokud jsou v akváriu ampulárie, tak už asi touto dobou nemáme co řešit, protože jikry už zřejmě ampulárky vyluxovaly ;) Jsou to jikry skalár. Oni se za chvíli vytřou znova. Pokud chcete, aby z toho něco bylo, nechte je v akva samotné (pokud to technicky lze zařídit) nebo jikry přemístěte jinam, zajistěte kolem nich vzduchování, plesnivé jikry odstraňujte. Za pár dnů se mladé vykulí a přijde kritické období na krmení. Jsou tak maličké, že prvních pár dnů je pro ně artemie velká. Musí být čerstvě vylíhlá, po 24ti hodinách už je na ně moc velká. Já jim přidával i suché krmení pro potěr nebo vařený vaječný žloutek. Pokud překonáte prvních pár dnů a mladé začnou přijímat artémii, je vyhráno, pak už rostou, jak z vody.

K tomu bych jen dodala, že pokud se rozhodnete skaláry odchovat, tak je opravdu lepší se na to připravit...alespoň základní nádrž a koupit vajíčka artemky k líhnutí, mít připraveno vzduchování a topení. A pak s chutí do toho, skaláry se vytíraj každou chvíli, určitě těch příležitostí bude hafo.
Já teda nejsem chovatel, ale známý dřív odchovával a ten měl rodičovský pár v nádrži s jikrami, říkal, že je to pro něj jednodušší, protože rodiče opravdu jikřičky ovívají a hlavně odstraňují ty špatné, navíc potom ta podívaná, když vodí mrňousky po nádrži je taky prima.

Přidejte reakci

Přidat smajlík