Ahoj,
nemám prostor na nějaké rozumné akvárium, tak jsem si pořídila takovou dekoraci na stůl - cca 2l kouli s vodou, kam jsem si dala vodní rostliny (ryby tam nebudou!). Problém je, že s rostlinami jsem si přinesla i další obyvatele. Omlouvám se za kvalitu fotek, ale jsou tak prťaví, že nevím, jak líp je vyfotit...
První je šnek, ten by mi ani nevadil. Proto by mě zajímalo, jestli potřebuje k životu nějakou moji péči? Nějaké krmení nebo já nevím co? A další otázka - nevyleze z vody ven? Nemám tu kouli nějak přikrýt?
Druhý obyvatel se mi ale vůbec nelíbí a chtěla bych se ho nějak zbavit. Je to jakýsi červ, světlý, asi 1cm dlouhý, různě se kroutící. Momentálně mi zalezl do řasokoule a bůh ví, kolik jich tam je... Nevíte, co to je a jak to dostat pryč?
Fotky jsou spíš ilustrační, kdyby bylo potřeba, zkusím nafotit nějak líp...
Dobrý den, šnek (mimochodem druh opravdu poznat není) si něco k jídlu najde. V pohodě se uživí sám. Zdrhnout by neměl, pokud mu nebude v akvárku něco vadit. Určitě bych kouli nepřikrýval. Pokud chcete mít větší jistotu, tak uberte trochu vody, aby byla 1,5 cm pod horním okrajem koule.
To druhé bude buď nějaká hlístice nebo roupice. https://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Zbavuje se toho těžko, leda za cenu nasazení nějaké chemie. Ale to opravdu nedoporučuji. Realičtější a lepší je smířit se s tím, že nějaký život v akva prostě bude.
Ať se daří. :-)
Díky za radu :-) Z jednoho šneka se vyklubali 3 šneci, za chvíli tam bude celá kolonie :-D Co jsem si ale všimla, tak v těch jejich poloprůhledných ulitách je vidět, že v ní mají vzduchovou bublinu a kolikrát když se pustí, tak plavou na hladině, než se dokutálí k nějaké stěně a přichytnou se. Není to nějaký problém?
Další věc, kytkám jsem měnila vodu normálně z kohoutku, neodstátou. Nebude to šnekům vadit?
Omlouvám se za možná blbé dotazy, ale začíná mě bavit je pozorovat, tak jsem zvědavá co a jak.
Problém to není, Takhle se šneci (například levatky) běžně pohybují. :-)
V každé lokalitě bude kvalita vodovodní vody různá . Ale já dávám vodovoní vodu přímo do akvária běžně i k celkem citlivým živočichům. Šneci jsou odolní, tak by jim to vadit nemělo.
Blbé dotazy to nejsou, nebojte. :-)