Zdravím, mám dotaz ohledně akvária, resp. jeho funkčnosti. Mám akvárium společně s tátou. O akvárium se nikdo moc nestará, má 160 litrů, vnější filtr který funguje 10 hodin denně. Nikdo nic nečistí ani neodsává detrit, pouze občas vyčistíme filtr.
Akváriu se daří, paví očka se množí ale obávám se udržitelnosti a hlavně stability akvária. Tím myslím to, že pokud zasáhnu do akvária tak se může celý docela funkční ekosystém zhroutit. Jak moc je to stabilní?
Dle mého názoru málo, filtr by měl běžet pořád a je třeba odsávat detrit. Otec tvrdí že to mám nechat být a že je rád že to aspoň nějak funguje. Na čí strane byste stáli? Tím zásahem myslím zkrášlení akvária. Moc děkuji za všechny rozumné odpovědi.
David Michek
Tady jsou nějaké fotky jak to vypadá. Klidně se ptejte na cokoliv ohledně rostlin, ryb nebo vybavení.
Dobrý den, hlavně žádné velké změny. Akvárko na ně není zvyklé. A taky kryptokoryny by mohly reagovat rozpadem. Jde taky co je vaším cílem a jakou máte představu. Určitě takto akvárko provozovat lze ale upřímně moc krásy to neudělá.
Kdyby to bylo na mně, tak provádím malé výměny vody spolu s částečným odkalením. Přeci jen, ten detrit není esteticky nic moc. :-) A zanedbané nádrže mívají větší riziko vzniku onemocnění. Na druhou stranu si akva vytvořilo jistou rovnováhu a stabilitu. Ale že je něco stabilní ještě neznamená že je to dobré. Takže je to na vás.
Filtr by měl běžet nonstop. Jinak neplní svoji funkci a běží víceméně zbytečně.
Děkuji za názor. Odkalovat, tedy i měnit vodu určitě budu. Žádné velké přestavby ani neplánuji, tedy ne hned. Chtěl bych ty rostliny v předu postupně nahradit jinými, nižšími. Aby byl dole spíš koberec z rostlin a ne tak vysoký porost hned u skla.
Ale ne hned, už jsem jich tam pár zasadil. Nechám je rozrůstat a postupně jim pomohu vytlačit ty kryptokotyny dozadu.
Ještě přidám další kytky, aby rostly až k hladině aby nebyla dolní půlka akvária jednodruhová hustá džungle a nahoře nic.