Xctereza

XXX.XXX.30.205
Dobry den, zakladam nove Malawi 300l a chtela bych poradit se skladbou rybek. Dve skupiny cca 3+7. Jake dva bylozrave, resp. vsezrave druhy jsou k sobe vhodne? Nejsem zacatecnik, ale Malawi budu mit poprve, prosim poradte, kdo jste zkusenejsi. Dekuji.
Dobrý den,
možností je spousta. Moje srdcovka je Metriaclima estherae red/red - "zebra red/red" (dominantní samci růžoví, samice oranžové). Budou ovládat akvárium. Další k tomu např. Pseudotropheus acei (modré, žluté ploutve, samci jsou výrazněji modří), to jsou beránci, ty jsou sice trochu větší, ale v menším akvárku tolik nenarostou. Oba druhy mají výhodu, že jsou pěkně barevné i samice.
Také bych se nebál přidal na samcích, nebude to dělat problém. Já mám spolu asi 12 samců zeber red/red a bez nejmenších problémů. Samce acei mám dva a také naprosto v pohodě. Jsou to nejkrotší ryby, co mám, při krmení není problém je chytit do ruky Problém ale bude rozlišit pohlaví při nákupu ryb. Nebo koupit trochu větší, u zeber to jde jakž takž poznat, u aceiek to je problém. Takže asi budete kupovat naslepo.
Dobrý den, choval jsem několik druhů tlamovců a myslím si, že 300 litrů není dost velké akvárium pro tlamovce. Pokud opravdu chcete chovat tlamovce, tak bych vám doporučil jít cestou mírně přerybněné nádrže jinak se vám ty ryby vymlátí až dospějí, nebo budete mít akvárko kde 1/2 zabírá dominantní samec a zbytek ryb je v druhé polovině.
Potřebujete ale jednak dobrou filtraci (dva filtry a na střídačku čistit) a taky každý týden max dva týdny vyměnit minimálně polovinu vody. Pro to je dobré si pořídit hadici na vypouštění a napouštění vody. Dále pokud nemáte další akvária na odchov potomstva, tak toho ve společném akváriu moc nepřežije.
To je tak na úvod.
Většina lidí si vybírá tlamovce podle barvy a chtěla by více druhů, ale ty většinou spolu moc nevychází.
Já bych vám doporučil do toho akvárka buď Labidochromis caeruleus yellow (rostlinožravá) (30 - 40 ks), nebo moc hezká ryba podle mě Iodotropheus sprengerae (rostlinožravá) (20 - 25 ks),
Případně se vydejte cestou Aulonacara (moc pěkné ryby, je potřeba přidávat plankton) a počkat si na vybarvení ryb.
některé ryby mám natočené na mém kanále
https://www.youtube.com/channel/UCIZ6UwCz_IMebVI1v2zO01Q/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=1