Potrhané ploutve betty

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Prendaloth

20.4.2020 19:27
Prendaloth

XXX.XXX.191.7

Potřebuju radu, mám samečka betty halfmoon již 6 měsíců. Nejdříve byl v cca 12ti litrovém akváriu, je to něco přes měsíc co jsem ho přesunula do 54 litrového. Když jsem ho koupila, ploutve měl v pořádku, ale zhruba po měsíci se mu začali trhat a pořád se to zhoršuje. Nikdy jsem neměla umělé rostliny ani žádné ostré dekorace. V malém akvarku jsem měla takový štěrk, napadlo mě že to má z toho, tak jsem ho vyměnila za malé kamínky. Ale vůbec se to nezlepšilo, spíše naopak. Napadlo mě, že se možná může jednat o bakteriální rozpad ploutví, ale nejevil žádné příznaky nemoci. Bohužel jsem začátečník a neuvědomila jsem si to, nenechala jsem akvárium zacyklovat (nevim zda je to správně přeloženo), někdo mi řekl, že by to mohlo být vysokým podílem amoniaku ve vodě, je to pravda? Zatím jsem test na to nedělala, momentálně si nemůžu dovolit za to dát přes pět stovek, to je ale vedlejší. Teď ale dělám vše pro to, abych amoniak snížila, ale nevím moc jak. Tak mám na vás dvě otázky 1.) proč se mu rozpadají ploutve a 2.) jak snížit amoniak. Každá rada mi moc pomůže, děkuju.

20.4.2020 23:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Test na amoniak nestojí tolik - třeba od Aquaru je dobrý a levný.

Jinak amoniak milují plovoučky, přidala bych pistii. Nebo jiné hodně rychle rostoucí rostliny, mají velkou spotřebu amoniaku - ceratopteris siliquosa, když se nechá plavat (nesází se), tak je pro betty krásnou podhladinovou peřinou.

On ten rozpad je z nevyhovujících podmínek, kdy je tělo rybky vyčerpané, nemusí to být jen dusíkaté látky, třeba pH hodně šejdrem atd., ale ty dusíkaté jsou nejčastější. Tedy amoniak, NO2, NO3. Amoniak a NO2 mají být nulové. NO3 řekněme max. do 50 mg/l, někde uvádí do 25 mg/l.

Má betta vzplývavé rostliny, do kterých si lehne? A betta je původně crown tail?

Jinak k dusíku:
https://snehovyobcasnik.blogspot.com/2016/05/dusik-v-akvariu-pro-zacatecniky.html

Prendaloth

21.4.2020 09:35
Prendaloth

XXX.XXX.191.7

Bettu jsem kupovala jako halfmoon. O plovoucích rostlinách jsem už přemýšlela, určitě si pořídím. K tomu ph, jaká hodnota je ideální? Momentálně mám 8.0

Prendaloth

21.4.2020 09:56
Prendaloth

XXX.XXX.191.7

Ještě k těm testům, moc děkuji za tip, hned jsem objednala test na amoniak, dusitany a dusičnany, tak uvidíme.

21.4.2020 23:24
Dotaz

XXX.XXX.110.178

PH máte docela vysoké. Nepřidáváte sodu, nemáte třeba dno, co šumí v octě? Nebo je takhle tvrdá vstupní voda?

Já bych pro bettu přidala mnohem více rostlin. Ta ceratopterka třeba zabere dost místa, tak by možná stačila jen ta, tvoří růžice, které se potom prostě vyhodí, když jich je moc. Nechávala jsem ji plavat, ale lze ji i zasadit, do substrátu jen kořeny. Bettám se v ní líbí.
Plovoučky lidi často darují, zkuste se zeptat na FB v nějaké akvatistické skupině, třeba někdo v okolí bude mít přebytky.

V tom vyšším pH je amoniak v toxičtější formě, při nižším pH je spíše ve formě amonného kationtu, ten neprostupuje do ryb tak snadno. Osobně bych řešila, proč je to pH okolo osmi, pokud tedy máte kvalitní test na měření a nevychází bludy.

Ryba taky může být oslabená tím chemickým stresem, může vadit silné osvětlení, to zlepší plovoučky. Nemůže být potrhaný od těch ostrých kamínků dna? Nevidím moc dobře, jak hrubá a ostrá je to frakce.

Kdyžtak na těch stránkách, co jsem posílala, je i článeček o akvárku pro bettu.

Prendaloth

22.4.2020 12:07
Prendaloth

XXX.XXX.191.7

Moc kvalitní testy nemám, jsou to ty proužkové. Zkusila jsem změřit vodu z vodovodu, také má kolem 8.0. Asi koupím kvalitnější. Děkuji za radu

22.4.2020 18:40
Honza1991

XXX.XXX.31.167

Prendaloth napsal(a):
Moc kvalitní testy nemám, jsou to ty proužkové. Zkusila jsem změřit vodu z vodovodu, také má kolem 8.0. Asi koupím kvalitnější. Děkuji za radu

To dno vypadá v pohodě. Jinak testovat vodovodní vodu je zbytečně. Na stránkách dodavatele zjistíte jakou vodu máte. Popřípadě pokud používáte studnu, tam máte rozbor. :-)

24.4.2020 01:39
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Prendaloth napsal(a):

Kamínky vypadají hrubé, nevím, jestli v tom porostou bez problému všechny rostliny, které byste ev. přidávala, uvidíte.

K tomu vysokému vstupnímu pH - možná by pomohl Torumin nebo podobné přípravky z rašeliny - huminové kys. mají trochu desinfekční účinek, pak taky snižují pH, trochu to barví vodu, což není vůbec na škodu, spíš naopak, když nemáte hustě zarostlou nádrž, u některých ryb to dost snižuje stres. Navíc barevné rybky v tom zabarvení pěkně vyniknou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík