Kateřina773

XXX.XXX.82.60
Dobrý den,
Mám už rok dva axolotli. Jeden má ale už 3 měsíce hrozně nafoukle břicho. Kvůli tomu moc neplave ale jí pořád. Druhý je úplně v pořádku a každý jí stejnou dávku nítěnek. Nevíte jaký je problém a zda je nějak nemocný?
Příklad fotografie
Axolotly jsem nechoval, ale s obojživelníky nějaké zkušenosti mám. Zkuste ho při žraní pozorovat, jesli nepolyká i kamínky ze substrátu.
To můžete zjistit i převážením / porovnáním s tím druhým axolotlem. Kdyby měl vyloženě nafouklé břicho plyny z potravy, tak ho to nadnáší a časem by se toho zbavil.
Další možnost je nějaké hromadění lymfy, to se pozná že je pod kůží jakoby vrstva nějaké tekutiny, podle fotky to nepoznám.
Jaké mají krmení jenom nitěnky? Já třeba nitěnky za moc kvalitní potravu nepovažuji, záleží z jakého je to zdroje.
Kateřina773

XXX.XXX.82.60
Kamínky jedí oba dva ale to je u axolotlu zcela běžné.
Zkoušela jsem jim dávat i jakýsi granulky, který mi byli doporučeny a červy ale ani jedno nejedli a zůstalo to v akvárium.
Děkuji za odpověď
orfin2

XXX.XXX.1.18
Dobrý den,
dopátrala jste čím to bylo (to nafouklé bříško Axíka)? Má teď doma to stejné, tak zjišťuji co a jak. Děkuji Honza.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kateřina773
napsal(a):
Kamínky jedí oba dva ale to je u axolotlu zcela běžné.
Zkoušela jsem jim dávat i jakýsi granulky, který mi byli doporučeny a červy ale ani jedno nejedli a zůstalo to v akvárium.
Děkuji za odpověď
Běžné to je, ale dobré ne - mohou mít problém je vyloučit a chovatel by měl přemýšlet dopředu a podobným situacím zamezit!