Mám malé akvárko s dvěmi pavími očky jedna z nich když jsme jí kupovali byla v karanténě protože byla v kontaktu s rybou která měla plíseň na ploutvičkách(je to tak týden) ale ta naše mi přijde v pohodě. Jsou zvyklý že je krmim třikrát denně. Jak dlouho mi vydrží bez jídla? A co mám pro to udělat aby mi vydržely co nejdýl?
Zdravím. Na jak dlouhou budete pryč? Běžně mi ryby vydrží během dvoutýdenní dovolené bez krmení.
Před odjezdem akorát vyměním část vody za čerstvou a normálně nakrmím.
Dost ale záleží, jestli je akvárko úplně čerstvé nebo ne a v jakém je stavu. V zaběhlém dlouhodobě fungujícím akvárku vše funguje lépe a ryby si tam něco k snědku najdou.
Nedoporučuji krmení svěřovat neakvaristovi. Takový člověk dost často v dobré víře brutálně překrmí a otráví celé akvárium. To už je lepší aby ryby byly o hladu.
Dobrý den, já za sebe musím říct, že pokud ryby jsou zvyklé na 3x denní přísun krmení a pak najednou přestanete 9 dní krmit... Obávám se že zemřou... Nebo alespoň budou trpět. Paví očka ani není potřeb krmit 3x za den 😇 ono taky když dlouho živočich nejí a pak se mají až přijedete může dojít k prasknutí žaludku... Opravdu doporučuji narozdíl tady od pana svěřit vaše rybičky do péče klidně neakvaristy, bude jim určitě lépe když je nakrmí jednou za 2 dny než vůbec 😉
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ina1012
napsal(a):
Dobrý den, já za sebe musím říct, že pokud ryby jsou zvyklé na 3x denní přísun krmení a pak najednou přestanete 9 dní krmit... Obávám se že zemřou... Nebo alespoň budou trpět. Paví očka ani není potřeb krmit 3x za den 😇 ono taky když dlouho živočich nejí a pak se mají až přijedete může dojít k prasknutí žaludku... Opravdu doporučuji narozdíl tady od pana svěřit vaše rybičky do péče klidně neakvaristy, bude jim určitě lépe když je nakrmí jednou za 2 dny než vůbec 😉
Nesouhlasím. Neakvarista je může překrmit = průšvih. Stejně jako u kytek, častěji zajdou na přelití než na nedostatek vody - vlastní zkušenost. Prasknutí žaludku z překrmení? Se mi nezdá.
Taky jsem proti tomu svěřovat akvárium neakvaristovi. Toto opravdu končívá katastrofou. Jsem i skeptická k různým dovolenkovým krmivům, pokud je nemáte již vyzkoušené. Přijde mi dost hazard zkusmo hodit nebo nalepit velké množství krmiva a odjet, to si říká o otravu zrovna tak. Nevím, jestli se to stalo i někomu jinému, ale u nás opakovaně docházelo k tomu, že po svěření akvária jiné osobě byly ryby nemocné. Nevím, jestli si ten člověk nemyl ruce, ale osádka konstantní a vždy po tom, co jsme souseda požádali o nakrmení, tak ryby onemocněly. Přijde mi, že to není náhoda. Já prostě cizího do vlastního akvárka nenechám sahat. Krmítko není špatné, ale ty levnější často nepřesně dávkují krmivo, takže zase riskujete otravu.
Osobně bych radila udržovat ryby ve velmi dobré fyzické kondici, krmit kvalitním žrádlem – mj. mražené nebo živé, potom v pohodě přečkají dva týdny nekrmení. Navíc živé krmivo typu grindal chvíli ve vodě žije, takže je tam jako zásoba. Také je velmi výživné, uvádí se až moc tučné, takže ryby strádat určitě nebudou.
napsal(a):
Nesouhlasím. Neakvarista je může překrmit = průšvih. Stejně jako u kytek, častěji zajdou na přelití než na nedostatek vody - vlastní zkušenost. Prasknutí žaludku z překrmení? Se mi nezdá.
Upřímně když důkladně této osobě vysvětlíte co a jak tak nikdo není tak hloupí aby to dělal jinak. Upřímně nikdo z vás se akvaristou nenarodil a ze začátku jste všichni byli také začátečníci :)
Nikdy jsem s tím neměla problém, pokud to nesvěříte opravdovému vemenu tak se nic nestane :)

Ina1012
napsal(a):
Upřímně když důkladně této osobě vysvětlíte co a jak tak nikdo není tak hloupí aby to dělal jinak. Upřímně nikdo z vás se akvaristou nenarodil a ze začátku jste všichni byli také začátečníci :)
Nikdy jsem s tím neměla problém, pokud to nesvěříte opravdovému vemenu tak se nic nestane :)
Hloupý ne, ale nezkušený a s pocitem, že chudinky rybičky mají hlad (jako on sám). Nepřemýšlí nad tím, že studenokrevní živočichové to mají s metabolismem jinak.
napsal(a):
Hloupý ne, ale nezkušený a s pocitem, že chudinky rybičky mají hlad (jako on sám). Nepřemýšlí nad tím, že studenokrevní živočichové to mají s metabolismem jinak.
A když mu to vysvětlíte.... tak opravdu nevidím problém. Ale chápu je to na zvážení každého.
když mu přesně jako mně řeknete: HELE KÁMO RYBYČKY TO MAJÍ JINAK NEŽ RYBY RADŠI KRMIT MÍŇ NEŽLI VÍC JASNÝ!!! tak myslím že to pochopí každý.
Ina1012
napsal(a):
A když mu to vysvětlíte.... tak opravdu nevidím problém. Ale chápu je to na zvážení každého.
když mu přesně jako mně řeknete: HELE KÁMO RYBYČKY TO MAJÍ JINAK NEŽ RYBY RADŠI KRMIT MÍŇ NEŽLI VÍC JASNÝ!!! tak myslím že to pochopí každý.
Pak jim tam omylem nasype víc, zakalí vodu, ryby budou přežrané, ale on tam stejně nasype další, aby chudinky netrpěly hlady..........
Pokud máte rybky v dobré kondici, tak 9 dní bez krmení přežijou. V tom akvárku se vždycky něco k snědku najde.
Ina1012
napsal(a):
Garantuji Vám, že často nepochopí. Sestře jsem dal před dovolenou jasné instrukce. A stejně překrmila tak, že byla voda zelená a ryby zaplísněné ale zmátořily se.
Rok na to jsem svěřil krmení sousedce. Odsypal jsem ji krmné dávky a zbytek pixly projistotu schoval o živém a mraženém jsem se ji raději ani nezmiňoval. Co jí nenapadlo? Vše zkrmila naráz ze strachu, že ryby pojdou hlady a koupila ve zverimexu celou pixlu krmení a během dvou návštěv z ní půlku vysypala do akva. Tehdy to už většina ryb nedala. A krevetarko jsem zrušil úplně, to byla hnijící žumpa. Od té doby už krmení během dovolené výslovně komukoliv zakazuju. To už prostě riskovat nehodlám. A je to bez problémů. :-)
Moje zkušenost není ojedinělá. A navíc zde je řeč o malém akvárku, tam se překrmí raz dva. I ten začínající akvarista si ledacos načte narozdíl od člověka který jde jen '"zalít kytky". Ten prostě neví o čem to je a tak sype a sype, protože ryby se tváří hladově. Obzvláště živorodky jsou jak bezedné. :-)
Adam_cichavci

XXX.XXX.214.173
Já bych teda krmení ryb během dovolené nesvěřil nikomu jinému než mamce, která s tim má zkušenost. Ostatně ta se mi o to starala i v loni. Vím, že rybky nepřekrmí, jelikož když jsem s nima ještě žil v jedný domácnosti, akvárium jsem už měl - ne tak velké, takže věděla jak je krmit. Navíc jsem jí řekl, že se mají ty ryby 3x denně krmit u granulí 10-12 granulí / jedna dávka 3x denně a u vloček jsem jí ukázal jakou hrst jim má dát. Pak jsem přijel a akvárko bylo úplně v pohodě. Ale nikomu, kdo nemá žádné předchozí zkušenosti bych starost o Čichavce nesvěřil. Na potravu jsou celkem nároční. Překrmit je je celkem snadné. Ovšem dát například nemocné Čichavce dokupy, to už tak snadné není...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!