Kolik ryb do 54l akvária

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ddan10

9.8.2020 12:47
Ddan10

XXX.XXX.46.83

Dobrý den mám 54l akvárium a chtěl bych se zeptat jestli do nej mužů dat tento počet a tyto ryby: 3x krunyrovec jednopruhy, 4x tetra krvavá, 5x/4x danio pruhované ? Co myslíte, je to moc nebo málo a nemám vybrat jiné druhy ryb ?

13.8.2020 19:59
Ina1012

XXX.XXX.44.81

Dobrý den, platí jedno pravidlo na 1cm ryby 1l vody, ale když je vody více tím lépe 😇 3 krunýřovce bych do 54l akvária nedávala, ještě když tam budete mít další ryby, oni totiž dost vyrostou...

ds1

10.6.2021 23:10
ds1

XXX.XXX.144.38

Dobrý den, krunýřovec jednopruhý údajně dorůstá do 5cm. Právě proto o něm do 54l akvária uvažuji také. Nicméně by mě zajímalo, zda stejným způsobem do výpočtu zahrnout i krevetky.

11.6.2021 07:18
Honza1991

XXX.XXX.229.176

Dobrý den, které krevetky? U těch nejběžnější, neocaridina davidi, to nemá stejně smysl počítat, namnoží se samovolně. 54 l je hrubý objem?
A i tak neberte ten výpočet moc vážně. Je přece rozdíl počítat 1 cm neonky, živorodky a nebo závojnatky. A taky každé akvárko je jinak "kvalitní", takže každé snese jiný počet ryb. Může třeba být, že akvárko není vhodné pro žádné ryby, i když výpočet sedí. Stejně tak naopak. Můžete mít například v 54l (40 l vody) akvárku 30 teter ohnivých a 10 pancéřníčku malých, výpočet vycházet nebude a stejně prerybneno mít nebudete, protože se jedná o drobné čistotné ryby.
Navíc ten výpočet vůbec nic nevypovídá o prostorových nárocích ryb, jak si někteří snaží ospravednit např. 20cm rybu v 50 litrovém akvárku.
Abych to shrnul, koukejte na konkrétní nároky druhů a neřešte zavádějící poučky.

27.6.2021 17:58
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Ina1012 napsal(a):
Dobrý den, platí jedno pravidlo na 1cm ryby 1l vody, ale když je vody více tím lépe 😇 3 krunýřovce bych do 54l akvária nedávala, ještě když tam budete mít další ryby, oni totiž dost vyrostou...

platí pravidlo na 2 cm rybky 1 l, a pak je důležité o kterou čeleď rybek se jedná ,každá má více nebo méně výkalů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.6.2021 19:11

Rorýs62 napsal(a):
platí pravidlo na 2 cm rybky 1 l, a pak je důležité o kterou čeleď rybek se jedná ,každá má více nebo méně výkalů.

Když už, tak cm na litr a dostatečně kvalitně už to bylo vysvětleno v příspěvku nad vámi. Ale klidně šiřte další teorie 🤦

28.6.2021 08:14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když už, tak cm na litr a dostatečně kvalitně už to bylo vysvětleno v příspěvku nad vámi. Ale klidně šiřte další teorie 🤦

Rorýs92 šíří rád. Viz vedlejší vlákna.

28.6.2021 19:48
hjaromil@tiscali.cz

XXX.XXX.26.78

Rorýs92 šíří rád. Viz vedlejší vlákna.

Ano, máte pravdu v předešlém příspěvku jsem se spletl - otočil jsem cm a litry - tímto se všem omlouvám.
Ale když si někdo myslí, že se krunýřovci ve věku 10 let přebarvují...pak asi nemá cenu se k něčemu vyjadřovat

29.6.2021 07:41
JoPe

XXX.XXX.82.6

hjaromil@tiscali.cz napsal(a):
Ano, máte pravdu v předešlém příspěvku jsem se spletl - otočil jsem cm a litry - tímto se všem omlouvám.
Ale když si někdo myslí, že se krunýřovci ve věku 10 let přebarvují...pak asi nemá cenu se k něčemu vyjadřovat

Většina Ancistrusů se ve stáří nějak výrazně nemění, ale vyskytují se u nich občas různé mutace a modifikace. Někteří jedinci věkem ztmavnou a někteří zesvětlají celkově, nebo jen v některých částech těla. Nejdéle žijícího jsem měl 17 let a byl kdysi dovezen ještě z NDR. Svého času jsem odchovával desítky tisíc těchto ryb,následně jsem než udržoval chovnou skupinku k udržování čistoty nádrží a vyskytla se u mě též kdysi vzácná mutace albino. V posledních asi 20 letech je již pod terčovci nechovám a používám místo nich okružáky, kteří se mi velmi osvědčili.

29.6.2021 18:47
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

JoPe napsal(a):
Většina Ancistrusů se ve stáří nějak výrazně nemění, ale vyskytují se u nich občas různé mutace a modifikace. Někteří jedinci věkem ztmavnou a někteří zesvětlají celkově, nebo jen v některých částech těla. Nejdéle žijícího jsem měl 17 let a byl kdysi dovezen ještě z NDR. Svého času jsem odchovával desítky tisíc těchto ryb,následně jsem než udržoval chovnou skupinku k udržování čistoty nádrží a vyskytla se u mě též kdysi vzácná mutace albino. V posledních asi 20 letech je již pod terčovci nechovám a používám místo nich okružáky, kteří se mi velmi osvědčili.

V podstatě s Vámi souhlasím. Domnívám se, že pokud rybka ztmavne nebo zesvětlá, tak se většinou jedná o příznak nějaké choroby, stresu a nebo nevhodných podmínek v akváriu. Nejsem odborník na choroby ryb, ale rybky už chovám dlouho i na odchovy. U mne toto zbělení ve starším věku většinou znamenalo konec rybky. Možné je vše.

30.6.2021 11:25
JoPe

XXX.XXX.82.6

Rorýs62 napsal(a):
V podstatě s Vámi souhlasím. Domnívám se, že pokud rybka ztmavne nebo zesvětlá, tak se většinou jedná o příznak nějaké choroby, stresu a nebo nevhodných podmínek v akváriu. Nejsem odborník na choroby ryb, ale rybky už chovám dlouho i na odchovy. U mne toto zbělení ve starším věku většinou znamenalo konec rybky. Možné je vše.

Rychlost přizpůsobení se okolnímu prostředí je jedním z testů a ukazatelů zdravotního stavu ryb a používá se také při třídění v profesionálních chovech tropických i studenovodních ryb. Jedním z příkladů reakcí ryb může posloužit i všem známý kapr. Lidé ho po zakoupení často dávají do vany a pokud neuhyne na nedostatek kyslíku, nebo vysoký obsah chlóru, tak do druhého dne téměř "zbělá" a naopak pokud ho někdo dá do tmavého sudu, tak skoro "zčerná". Ne vždy změna zbarvení musí nutně znamenat onemocnění, ale ukazatelem zhoršeného životního prostředí může být.

1.7.2021 21:32
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

JoPe napsal(a):
Rychlost přizpůsobení se okolnímu prostředí je jedním z testů a ukazatelů zdravotního stavu ryb a používá se také při třídění v profesionálních chovech tropických i studenovodních ryb. Jedním z příkladů reakcí ryb může posloužit i všem známý kapr. Lidé ho po zakoupení často dávají do vany a pokud neuhyne na nedostatek kyslíku, nebo vysoký obsah chlóru, tak do druhého dne téměř "zbělá" a naopak pokud ho někdo dá do tmavého sudu, tak skoro "zčerná". Ne vždy změna zbarvení musí nutně znamenat onemocnění, ale ukazatelem zhoršeného životního prostředí může být.

Citace " Ryba, která se necítí dobře, se většinou straní jiných ryb, skrývá se, je plachá, vybledlá nebo naopak celkově ztmavlá, málo žere atd...." od pánů Jindřich Novák a Jaroslav Hofmann.
Domnívám se, že toto jsou dostačující experti.

1.7.2021 22:30

Rorýs62 napsal(a):
Citace " Ryba, která se necítí dobře, se většinou straní jiných ryb, skrývá se, je plachá, vybledlá nebo naopak celkově ztmavlá, málo žere atd...." od pánů Jindřich Novák a Jaroslav Hofmann.

Tak umíte číst - výborně, doporučuji přečíst celou knihu..

1.7.2021 22:35
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Tu už jsem dávno přečetl.

1.7.2021 23:10
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Vidíte, doufám, že už jste pochopil, proč moc lidí nepřispívá do diskuse - buď se odpoví dobře a téma končí a nebo ne moc dobře a pak začne dohadování o problému, řešení problémů, názorových sporů - a k čemu to vede?
- lidé v podstatě nepíší - dlouho čekají na odpověď Ti, kteří chtějí znát odpověď na svoji otázku, protože potřebují pomoc se svým akváriem a rybama. A pak jsou tzv. prudilové, kteří sice nic moc nenapíší, ale protahují diskuzi, aby bylo co číst a aby bylo "vzrůžo".
Toto ovšem vede pomalu a jistě ke konci diskuze. Už se to stalo na některých servrech.

1.7.2021 23:24
JoPe

XXX.XXX.82.6

Rorýs62 napsal(a):

Psal jste, že máte letitou praxi, tak nač citace ? Máte vlastní postřehy a toto konkrétně je jen slovíčkaření o ničem....a knihu dnes můžete vydat třeba i vy, ale vydání knihy ještě nikoho autoritou oboru neudělá. Při této příležitosti bych tedy rád zmínil také já autora,který již není mezi námi, který se významně zapsal do dějin české akvaristiky. Je to Dr. Stanislav Frank, který byl známý svým "vědátorsko - praktickým" přístupem, který uměl věci dotáhnout do konce a mnohým chovatelům zdárně pomohl při řešení různých problémů jejich chovů. Osobně jsem ho znal a byl u něj i několikrát na návštěvě. Jinak se dá říct, že většina autorů opisuje informace celé roky jeden od druhého,přidají pár postřehů a nějaké vlastní fotky. Stačí se podívat na poslední listy obsahující seznamy použité literatury. Někteří z autorů v minulosti předvedli své dovednosti i v praxi a skončilo to krachem několika podnikatelských záměrů.
Doby, kdy lidé kupovali knihy a čekali na jejich další vydání jsou nenávratně pryč. Nyní má vyjít nová od Karla Krčka ve vydání asi 500ks o dějinách české akvaristiky. V dnešní době většina lidí hledá informace na internetu, je to snazší, ale chybí ta postoupnost poznání od jednoduchého ke složitějšímu a to se netýká jen akvaristiky. Velmi často někteří nabývají dojmu, že si můžou dovolit vše a zvířata často trpí neznalostí svých majitelů a když to špatně dopadně, jde se nakupovat znovu a znovu...

1.7.2021 23:48

Rorýs62 napsal(a):
Vidíte, doufám, že už jste pochopil, proč moc lidí nepřispívá do diskuse - buď se odpoví dobře a téma končí a nebo ne moc dobře a pak začne dohadování o problému, řešení problémů, názorových sporů - a k čemu to vede?
- lidé v podstatě nepíší - dlouho čekají na odpověď Ti, kteří chtějí znát odpověď na svoji otázku, protože potřebují pomoc se svým akváriem a rybama. A pak jsou tzv. prudilové, kteří sice nic moc nenapíší, ale protahují diskuzi, aby bylo co číst a aby bylo "vzrůžo".
Toto ovšem vede pomalu a jistě ke konci diskuze. Už se to stalo na některých servrech.

Já jsem vás nežádal o analýzu diskuze, jen mě pobavilo, že zmiňujete 40tileté zkušenosti s rybami a pak se tu hádáte o záležitost, která je jasná každému rybičkáři, který se svými chovanci stráví nějaký čas

2.7.2021 00:08
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

JoPe napsal(a):
Psal jste, že máte letitou praxi, tak nač citace ? Máte vlastní postřehy a toto konkrétně je jen slovíčkaření o ničem....a knihu dnes můžete vydat třeba i vy, ale vydání knihy ještě nikoho autoritou oboru neudělá. Při této příležitosti bych tedy rád zmínil také já autora,který již není mezi námi, který se významně zapsal do dějin české akvaristiky. Je to Dr. Stanislav Frank, který byl známý svým "vědátorsko - praktickým" přístupem, který uměl věci dotáhnout do konce a mnohým chovatelům zdárně pomohl při řešení různých problémů jejich chovů. Osobně jsem ho znal a byl u něj i několikrát na návštěvě. Jinak se dá říct, že většina autorů opisuje informace celé roky jeden od druhého,přidají pár postřehů a nějaké vlastní fotky. Stačí se podívat na poslední listy obsahující seznamy použité literatury. Někteří z autorů v minulosti předvedli své dovednosti i v praxi a skončilo to krachem několika podnikatelských záměrů.
Doby, kdy lidé kupovali knihy a čekali na jejich další vydání jsou nenávratně pryč. Nyní má vyjít nová od Karla Krčka ve vydání asi 500ks o dějinách české akvaristiky. V dnešní době většina lidí hledá informace na internetu, je to snazší, ale chybí ta postoupnost poznání od jednoduchého ke složitějšímu a to se netýká jen akvaristiky. Velmi často někteří nabývají dojmu, že si můžou dovolit vše a zvířata často trpí neznalostí svých majitelů a když to špatně dopadně, jde se nakupovat znovu a znovu...

Vy jste psal, že to zesvětlání a ztmavnutí nemusí být nutně příznak nemoci, nemusí, ale ve většině případů je. A zatím si stojím.
Nebudu se rozepisovat s kým se znám osobně - jen jeden příklad Mudr. Zahrádka - bohužel také už není mezi námi.
Tu citaci jsem uvedl jen pro Ty neznalé. Informace na netu - 50 na 50 - pravda a nesmysl a to si myslím, že jsem té pravdě ještě přidal
Samozřejmě, záleží na tom, na kterých vebech lidé hledají.

2.7.2021 01:53
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nepřestává mě fascinovat vaše nabubřelost. Co si kompenzujete, že tady musíte neznámým lidem oznámit, jaký jste frajer a oni proti vám nevědí vůbec nic? Doma vás dlouho nepochválili, tak si musíte zvednout sebevědomí jinde? Jsou tu dost sečtělí lidé, někteří z nich i veterináři, a od nikoho jsem se tu nesetkala s tak namyšleným přístupem jako u vás, přitom jim v lecčems nesaháte po ty pomyslné kotníky, jak se tu ukazuje. Jako argument, že jste něco nezažil, nebo neviděl, tak to není pravda, to mě až rozesmálo. Touhle vaší sebestřednou logikou pak neexistuje třeba ebola, tu z nás taky většina neviděla.

A abych nebyla tak daleko od tématu, tak třeba paví očka barvy vnímají. Samičky dokonce preferují nejkrásnější samečky, tedy méně obvyklé, kontrastní oproti ostatním.

https://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-394

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík