Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2020 09:18
Kristi

XXX.XXX.117.105

Dobry den, jsem zacatecnik.
A mame problem, umiraji nam ryby co dva dny po jedné. Akvarium mame neco pres tyden. Co jsme napustili na radu jsme nakapali aqua safe ze to pry urychlí proces. Dva dny jsme bojovali s nalevnikem taky kapky pomohly.
Ted voda cista, ale pro zmenu podle testu hodne vysoko dusicnany, takze jsme zas nakapali pro snizeni no3.
Akvarium mame 64l. Asi 4 kvetiny. Zbylo 8 neonek, 2platy, 3pavi ocka. Jeden bichirek.
Jak zachranit ten zbytek prosim?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2020 10:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kristi napsal(a):
Dobry den, jsem zacatecnik.
A mame problem, umiraji nam ryby co dva dny po jedné. Akvarium mame neco pres tyden. Co jsme napustili na radu jsme nakapali aqua safe ze to pry urychlí proces. Dva dny jsme bojovali s nalevnikem taky kapky pomohly.
Ted voda cista, ale pro zmenu podle testu hodne vysoko dusicnany, takze jsme zas nakapali pro snizeni no3.
Akvarium mame 64l. Asi 4 kvetiny. Zbylo 8 neonek, 2platy, 3pavi ocka. Jeden bichirek.
Jak zachranit ten zbytek prosim?

Vyjádří se a poradí povolanější, ale jako primární problém vidím brzké osazení akvária . Osobně na žádné urychlující kapičky nevěřím. Akvárium má běže nejméně měsíc (s rostlinami), než se do něj dají rybky.

1.9.2020 11:05
Honza1991

XXX.XXX.128.12

Dobrý den, je to tak jak píše kometa. Ryby tam šly moc brzo. A je otázka jestli se z toho ještě dostanou.

Určitě nasaďte každodenní výměny vody. Teď klidně 1/2 objemu, později bude stačit měnit méně často a menší objemy. Taky to chce nasadit velké množství nějaké rychlerostoucí rostliny, jako jsou pistie: https://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes nebo https://rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum . To jsou kytky, které Vám dokáží hladinu dusičnanů snižovat výrazně. Bichirek není ryba do tak malé nádrže. Já bych ho daroval někomu s odpovídjícími podmínkymi.

Co používáte za kapky? Co filtrace? Celková fotka akvária muže také ledacos. napovědět.

1.9.2020 11:47
Kristi

XXX.XXX.117.105

Koukam ze u dna se drzi dalsi ocko. No kapky prvne aqua safe, potom od tetry na to snizeni dusicnanu a jeste neco pro rostliny.

1.9.2020 12:07
Honza1991

XXX.XXX.128.12

Kristi napsal(a):
Koukam ze u dna se drzi dalsi ocko. No kapky prvne aqua safe, potom od tetry na to snizeni dusicnanu a jeste neco pro rostliny.

Aqua safe Vám nyní moc nepomůže. Ten přípravek na snižování NO3 je Tetra Nitrate Minus?
Odstraňovat z vody potřebujete podle mě hlavně NO2 a NH3. To je to co Vám podle mě tráví ryby. Mně se na akutní otravu ryb osvědčil Toxivec. Chce to ale hlavně ty výměny vody + rychlerostoucí rostliny a omezit prozatím krmení.

Nevím čím přesně hnojíte ale teď je to kontraproduktivní, živin máte ve vodě dost. A navíc tím zatěžujete vodu.

Jo a to dno se nejeví zrovna jako ideální. Vypadá to ne celkem velké kamínky, to nepůjde dobře odkalovat a rostlinám se taky neporoste nejlépe. Navíc se zdá, že to obsahuje vápník. Lze ověřit vhozením kamínku do octa.

1.9.2020 13:41
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Přesně, jak je napsáno, mají otravu, protože akvárium není dostatečně zajeté, nemáte dostatečně výkonnou nitrifikaci, která odstraní ty jedovaté metabolity. Nemate ani dost rostlin, co by ten amoniak zpracovaly.

Aquasafe je k ničemu, ten jen vyvazuje chlor. Pomoci by mohly přípravky typu Sera nitrivec a podobné.

https://snehovyobcasnik.blogspot.com/2016/05/dusik-v-akvariu-pro-zacatecniky.html?m=1

P.S.: Na klasické neonky máte moc malé akvárium. Bichirky neznám, ale ověřila bych si vhodnost na rybicky.net v atlasu.

P.P.S.: A samozřejmě souhlasím s Honzou, dno je moc hrubé, echinodory nesnáší vápník, pokud ho kamínky obsahují, nebude se echináčům dařit. Nemáte tam žádné rychle rostoucí rostliny - viz odkaz (najdete tam i proklik na založení akvária, vysvětlení ohledně vhodné frakce dna a další).

30.9.2020 19:48
buster-1

XXX.XXX.99.21

No vzhledem k tomu že tam máš bichira tak stejně nic nezachraniš.Postupne ti sežere
paví oka pak neonky a až vyroste 30 cm tak sežere i dospělé mečovky.Jinak to akvárko si musí sednout a udělat se tam rovnováha.Jsem akvarista 45 let a nikdy sem nepoužil žádnou chemii do akvarka a jelikož nejsem chemik tak sem v životě neměřil žádný nitráty a tyhle kraviny stejně musíš měnit tydně aspoň 25 procent vody.Měl sis koupit na začátek čichavce sou to labyrintky takže jim nevadí ani čerstvá voda ani zákaly ani nitráty nebo co to je.Velice vhodná takhle na začátek je akara hnědá taky přežije v akvarku různé katastrofy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík