Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mattesák

7.9.2020 22:17
Mattesák

XXX.XXX.210.237

Ahoj,
jsem začátečník, ktery teprve zjistuje a sbírá informace. Akvárium už mam vybrané, ale nejprve bych rád pred zařízením akvária potřeboval radu.
Vybrali jsme doma akvárium ktere je vysoké 50cm, je celkově spíše vysoké než široké objem 60l. A me zajimalo jaké ryby by jste doporucili do takového akvária? Chteli bychom spíše nějaké barevné, pěkné (akvárium děláme pro syna). Myslite, ze je by bylo akva vhodné pro bettu plus další ryby (pokud ano, jaké). Nebo myslite ze pro betu příliš vysoké a nestihla by se nadechnout? Případně nas ještě zaujali gupky. Byli by vhodné a případně v jakém počtu? A na dno případně krevetky?

Mockrát děkuji za odpověďi. Nejdříve chci všechno zjistit než se do toho pustíme.

7.9.2020 23:28
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Jaké má to akvárium rozměry? Moc si neumím představit akva o výšce 50 cm a objemu 60 litrů.
Má to nějaké osvětlení a jinou techniku?
Co se týká bojovnice, pro tu by taková nádrž stačila, ideálně s nějakou větší rostlinou, aby mohla odpčívat blízko hladiny, ale bojovnice potřebuje dýchat teplý vzduch jako i ostatní labyrintky.

Pokud akvárium už máte, musíte vybrat takové ryby, pro které to bude vhodné. Protože je to menší nádrž, tak bych doporučoval nejprve se soustředit na osázení rostlinami a pak za nějaké dvě měsíce přidat ryby. Například menší čichavce - vrčivky, pokud je seženete.
Nebo zkusit nějaké menší živorodky paví oka - gupky. Zase zaleží, jestli tam máte topitko filtr atd.

Založit fungující akvárium pro začátečníka není až tak jednoduché, domnívám se, že bez několika přešlapů to neproběhne, zkuste se poradit s nějakým akvaristou ve městě, V obchodech vám asi vnutí plno zbytečností, takže zkusit nějaké akvristické portály nebo ideálně nějaký klub akvaristů v okolí.

8.9.2020 01:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Z rybek by šly třeba razborky (bornejská je krásně červená), endlerky (je vyšlechtěno mnoho barev), pancéřníček malý, galaxky (modré s puntíky), paví očka (mnoho tvarových i barevných variant), z žabek drápatečka.

Návod na založení akva:

https://snehovyobcasnik.blogspot.com/2016/02/jak-uspesne-zalozit-prvni-akvarium.html?m=1

8.9.2020 19:02
lada 4

XXX.XXX.22.178

tomvoj napsal(a):
Jaké má to akvárium rozměry? Moc si neumím představit akva o výšce 50 cm a objemu 60 litrů.
Má to nějaké osvětlení a jinou techniku?
Co se týká bojovnice, pro tu by taková nádrž stačila, ideálně s nějakou větší rostlinou, aby mohla odpčívat blízko hladiny, ale bojovnice potřebuje dýchat teplý vzduch jako i ostatní labyrintky.

Pokud akvárium už máte, musíte vybrat takové ryby, pro které to bude vhodné. Protože je to menší nádrž, tak bych doporučoval nejprve se soustředit na osázení rostlinami a pak za nějaké dvě měsíce přidat ryby. Například menší čichavce - vrčivky, pokud je seženete.
Nebo zkusit nějaké menší živorodky paví oka - gupky. Zase zaleží, jestli tam máte topitko filtr atd.

Založit fungující akvárium pro začátečníka není až tak jednoduché, domnívám se, že bez několika přešlapů to neproběhne, zkuste se poradit s nějakým akvaristou ve městě, V obchodech vám asi vnutí plno zbytečností, takže zkusit nějaké akvristické portály nebo ideálně nějaký klub akvaristů v okolí.

Tak jako začátečník nevidím zas tak velký problém v zakládání akvarka. Jen to chce zbírad rady a bejt trpělivější a nic neuspěchat. Založil sem postupně 5 akvárek a to od 25l do 60 l. A dodnes jedou v pohodě při pravidelné údržbě. Mám je 4rok. a šlapou krásně . Jen to chce je vybavit a nacpat do nich hodně rostlinek a nechat zajet ..Vědčinou sem je nechával 3 měs .než se zaběhli , a potom postupně přidal rybky . A mohu říci že seto vyplatí nespěchat......

8.9.2020 20:31
tomvoj

XXX.XXX.142.190

lada 4: Souhlasím, že to chce nespěchat, pokud bude akvárium s rostlinami, tak nechat alespoň 2 - 3 měsíce, až bude vidět že rostliny prosperují, nechat jet filtraci, topení a osvětlení v ražimu, jak to bude pokračovat s rybami.
Kdo je netrpělivý a přinese si rybičky z obchodu a v druhé ruce akvárko a další věci, tak to většinou dopadne špatně.
Podle mě ideální je pro zajetí filtru do akvárka trochu vyždímat filtr z již fungujícího akvárka a pak bakterie obsadí nový filtr a prostředí akvária. Ale chce to trošku krmit, aby měly co žrát (bakterie).
Pak dát třeba pár endlerek a pak další rybky po nějaké době.
Když už tady radím, tak bych ještě poradil si ryby kupovat přímo z pěstírny od chovatele, nebo z dobré akvaristiky, ryby co jezdí každý týden na jinou burzu už toho mají plné kecky.
Když jsem si jednou zakládal akvárko se šnekáčema v práci, tak i přes veškerou snahu se po měsíci zvedlo NO2 i NO3, tak jak je to běžné u nové nádrže a musel jsem to hlídat a měnit vodu.

Na závěr moje video endlerek, to je vděčná rybka a při dobré péči se pěkně množí.
https://www.youtube.com/watch?v=DgKm1QaH8RI

28.9.2020 14:45
buster-1

XXX.XXX.99.21

Ahoj
Myslím že pro začátečníka je to akvárko dost malé.Obecně platí že čím větší akvárko tím méně práce s údržbou.Doporučoval bych aby jste začali alespoň s kvarkem 200 až 300 litrů.Já mám 500 litrů a dělám na něm jen dvě údržby a to jednou za týden vyměnit půl akvárka vodu a druhá činnost je jednou za 5 měsíců vyprat biomolitan.Nic víc už 14 let nedělám.Skla zevnitř udrží čistá dva gibouši a jeden panaque.Dno se çisti samo prouděním od čerpadla atman 2000 l za hodinu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík