Prosím o radu. Mám párek bojovnic, které se se už několik hodin snaží vytřít, ale bez úspěchu. Resp. oba spolupracují, samec už několikrát dostal samici do polohy, kdy by mohla vypustit jikry, ale nic. Oba jsou nezkušení, ale nevím, jestli to v tom hraje roli. Hledala jsem na internetu, jak poznat, že samice má jikry, všude se píše o pruzích na těle, ale moje perleťová samice samozřejmě nic takového nemá. U prsních ploutví je pěkně zakulacená) a dle chovatele, od kterého jsem ji kupovala, by měla být plná jiker.. Přikládám foto, lepší teď neudělám, stále "divočí" se samcem. Jde mi o toto - za prvé, jestli je možné, že by samice jikry neměla, ačkoliv je ochotná k páření, za druhé - je možné, že by se mohli nějak "uhnat" navzájem (ve smyslu unavit, až pojít), když takhle neúspěšně trdlují nepřetržitě už dvě minimálně dvě hodiny (a to jen od chvíle, co je pozoruju)? Samec chvílemi zůstane jakoby ohnutý v křeči (samice ale už dávno vyklouzla) a chvíli trvá, než se narovná. V poslední půlhodině se to opakuje stále častěji. Samice je daleko "náruživější" a nenechá ho ani chvilku odpočinout:-) Jsem laik a bojím se, aby tak, jak může třeba za jiných okolností třeba jedna ryba uhnat druhou, tak jestli nemůžu jaksi dlouhodobé snahy o tření ryby vyčerpat. Nemám je na chvíli oddělit? Díky.