Adam_cichavci

XXX.XXX.214.173
Zdravím, akvaristice se věnuji již 12 let a mám 2 zlaté Čichavce v akváriu už přes 7 let. Kupoval jsem je 2 leté. Nyní mám s jedním potíže. Dnes je to druhý den, co tak divně plave. Respektive on plave normálně, ale poslední dva dny pořád takto vyplave na hladinu nadechne se a pak klesne hned na dno nebo na rostlinu a klidně i několik minut ,,odpočívá" pak se jde zase nadechnout a zase klesne buďto na břicho nebo takhle do rostliny jako na fotce.
Měl jsem asi před rokem a půl takto jednu rybu co jako ležela na břiše, ale plavala normálně, ta zemřela na stáří jelikož se dožívala 10 let a já jí měl 11 let. Ale takto jako tento zlatý Čichavec se tedy nechovala.
Co s tím? Poslední dvě noci před tímto problémem dělali ryby docela bordel až jsem musel vstát a na chvíli rozsvítit a od té doby se ta rybka takto chová. Na tělě jsem žádné krvavé skvrny nenašel, že by to bylo třeba z boje, popřípadě že by se ,,během honičky" zranila. Chci se jen ujistit, že to není žádná nemoc, jelikož mě zajímá zda u tý tlamičky ty skvrny jsou normální zbarvení nebo ten problém. Rybka normálně žere. U jiných ryb žádný problém zatím nepozoruji.
Dlouhodobě je krmím Tetra Cichlid Algae a TetraMinem. Nítěnky jim nedávám, jelikož je žádná ryba nikdy nejedla. Občas dostanou z vlastní zahrady nějakou tu bio zeleninu. Akvárium nepřekrmuji a šneci také žádný problém neindikují.
Apropo - proč se mi okružáci nemnoží? Mám pořád dva a ne a ne se rozmnožit :-) :)
Něco o nádrži:
velikost 180 litrů
stáří vody: od 14. 7. 2020
stáří nádrže: 2,5 roku
z důvodu stěhování akvária do jiné místnosti proběhla před 2,5 měsíci kompletní výměna vody.
voda je pramenitá a není upravená ,,nějakými vodičkami" | nikdy jsem tu vodu těmi komerčními vodičkami ,,s bakteriemi" neupravoval
teplota vody: nahoře 27°C, dole 24°C
Filtrace: Oase BioMaster 350 - už je zaběhlá
vzduchování: APS 150 a o zbytek kyslíku se starají rostliny
Dno je písčité s výživovým substrátem pod rostlinami.
děkuji za zhodnocení rybky.
Video se zpracovává...
Adam_cichavci

XXX.XXX.214.173
Tak video se nenahrálo koukám, tak tady je odkaz na Youtube
https://youtu.be/GcAqCFOjSqw
přijde mi, že odedneška nějak ztěžka dejchá, ale posuďte sami vy zkušenější z videa. Jak jsem už zmínil je stará 9 let. Třeba je to stářím, netušim...
Pokud je rybka zralá na ukončení, je zde nějaká cesta jak to udělat pro ní co nejrychleji? Spláchnout jí do záchodu ještě živou nechci a nechat trpět jí také nechci. A jak myslíte, že to bude s dalšíma? Pokud je to věkem, tak i s touto rybou mám celkem 5 Čichavců (1 zlatý ten problémový + 4 šedé (v ČR známe spíš jako modré)) ve stáří 9 let a pár měsíců - pocházejí všichni z jednoho chovu a ten poslední šestý má tak 6-7 let +-. Všichni jsou kupodivu mírumilovní a menší ryby nenapadají.
Spíš mě fakt zajímá ta skvrna u tlamičky, zda je to jen barva nebo něco jiného.
Jinak akvárium mi už připadá tak 3-4 týdny zaběhlé a ustálené. Filtrace se zabíhala celkem dlouho určitě minimálně 3 týdny. Na rybky se koukám každý den a jsem si jistý na 100% že to trvá dva dny. Nikdy předtím nebyly tyto ryby nemocné. Já vlastně za těch více než 12 let nikdy neměl nemocné ryby... Takže ani nevím, jak se to projevuje a toto je první abnormalita od doby co jsem s akvaristikou začal... Jinak mi rybky vždycky krásně plavali, nikdy nebyl žádný problém a když dožívali, tak polehávali na dně a občas plavali. Ale vždycky leželi na břiše a né na boku a občas na břiše jako tento Čichavec..
Asi mimo, ale píšete, že akvárka je zběhlé, byla nějaká větší změna? Asi to nebude váš problém, ale před lety jsem čistička z větší části akvárka 200l. Po několika dnech jsem si všimla, že právě modrý čichavec je apatický, spíš leží při dně, pomalu se to horšilo, plaval s námahou. Zároveň voda nebyla úplně čirá, ale ostatní ryby byly v pořádku jen možná víc dýchaly. Celé akvárko jsem prohlédla a v písku našla zahrabanou kovovou část z dřevěného kolíčku na prádlo. Druhý den byl čichavec už v pořádku, nebýt jeho, ničeho si nevšimnu.
Když se něco podobného stalo kamarádovi po založení akvárka, ačkoli se dušoval že tam kov být nemůže, tak vyhrabal kovovou sponku, asi ji tam hodilo děcko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Adam_cichavci
napsal(a):
Tak video se nenahrálo koukám, tak tady je odkaz na Youtube
https://youtu.be/GcAqCFOjSqw
přijde mi, že odedneška nějak ztěžka dejchá, ale posuďte sami vy zkušenější z videa. Jak jsem už zmínil je stará 9 let. Třeba je to stářím, netušim...
Pokud je rybka zralá na ukončení, je zde nějaká cesta jak to udělat pro ní co nejrychleji? Spláchnout jí do záchodu ještě živou nechci a nechat trpět jí také nechci. A jak myslíte, že to bude s dalšíma? Pokud je to věkem, tak i s touto rybou mám celkem 5 Čichavců (1 zlatý ten problémový + 4 šedé (v ČR známe spíš jako modré)) ve stáří 9 let a pár měsíců - pocházejí všichni z jednoho chovu a ten poslední šestý má tak 6-7 let +-. Všichni jsou kupodivu mírumilovní a menší ryby nenapadají.
Spíš mě fakt zajímá ta skvrna u tlamičky, zda je to jen barva nebo něco jiného.
Jinak akvárium mi už připadá tak 3-4 týdny zaběhlé a ustálené. Filtrace se zabíhala celkem dlouho určitě minimálně 3 týdny. Na rybky se koukám každý den a jsem si jistý na 100% že to trvá dva dny. Nikdy předtím nebyly tyto ryby nemocné. Já vlastně za těch více než 12 let nikdy neměl nemocné ryby... Takže ani nevím, jak se to projevuje a toto je první abnormalita od doby co jsem s akvaristikou začal... Jinak mi rybky vždycky krásně plavali, nikdy nebyl žádný problém a když dožívali, tak polehávali na dně a občas plavali. Ale vždycky leželi na břiše a né na boku a občas na břiše jako tento Čichavec..
Ad utracení - dávám do mrazáku.
Adam_cichavci

XXX.XXX.214.173
juhaj
napsal(a):
Asi mimo, ale píšete, že akvárka je zběhlé, byla nějaká větší změna? Asi to nebude váš problém, ale před lety jsem čistička z větší části akvárka 200l. Po několika dnech jsem si všimla, že právě modrý čichavec je apatický, spíš leží při dně, pomalu se to horšilo, plaval s námahou. Zároveň voda nebyla úplně čirá, ale ostatní ryby byly v pořádku jen možná víc dýchaly. Celé akvárko jsem prohlédla a v písku našla zahrabanou kovovou část z dřevěného kolíčku na prádlo. Druhý den byl čichavec už v pořádku, nebýt jeho, ničeho si nevšimnu.
Když se něco podobného stalo kamarádovi po založení akvárka, ačkoli se dušoval že tam kov být nemůže, tak vyhrabal kovovou sponku, asi ji tam hodilo děcko.
To byla první věc, co jsem dělal - dokonce ve více lidech člověk přeci jen může něco přehlédnout. Nic co by tam nepatřilo tam bohužel není. Bohužel píšu proto, že by to byla to lepší varianta. Malé děti, co by tam mohli něco bez mého vědomí hodit tu taky nejsou. Nicméně písek se substrátem byl úplně nový ještě zatavený. Vždy při výměně dávám nové dno, protože se mi to osvědčilo.
Ta ryba je prostě taková divná, já nevim... Ostatní ryby pozoruji od té doby taky a kromě této jedné ryby se mi zdají ostatní úplně v pohodě - plavou jak mají, žádná ,,neleží" na dně když se přijde k akvárku. K překrmení určitě také nedošlo. Fakt nevím, vše se zdá být v úplném pořádku...
Ale něco se tam stát muselo přeci bezdůvodně se ta ryba takto chovat nebude... Nyní leží v kytkách u hladiny už od rána a střídavě si lehce vypluje na hladinu nadechnout a hned zase pomaličku klesne zpět na list do kytky.
Tak nevím, zda ještě počkat, nebo jí to urychlit... Ale žere.
kometa ohledně utracení díky za tip.
Adam_cichavci

XXX.XXX.214.173
Zároveň si řikám, že kdyby to byla nějaká chyba při zakládání akvária, tak by se to snad projevilo dřív třeba do jednoho měsíce nebo do čtrnácti dnů ne? Jinak jsem včera vyměnil 20% objemu vody jen tak pro klid a Ph je v pohodě mám všechny Čichavce větší než 7 cm tudíž Ph v rozmezí 7 - 7.5 a moje nádrž má Ph 7. Bohužel test na NO2 a NO3 látky nemám...
Adam_cichavci

XXX.XXX.214.173
Tak rybka už to má za sebou. Opravuji elektroniku a tak tu mám dost silný mikroskop. Dal jsem rybu pod mikroskop a nebylo vůbec nic vidět. Žádné viditelné zranění nebo skvrny... Ostatní ryby jsou stále v pohodě,tak těžko říct co to bylo.