Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.10.2020 22:03
Ondra00

XXX.XXX.189.218

Ahoj
Chystám se založit africké akvárium. Ještě nejsem rozhodnutý jaké konkrétně vyberu.

Proto mám dotaz na ideální složení ryb do 300l akvária. Zda lepší malawi nebo tanganika.

Chtěl bych aby v akváriu bylo dostatek ryb a plno barev.
Všem děkuji za odpověď

3.11.2020 19:31
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Dobrý den, 300 litrů je málo na Malawi i na barevnou Tanganiku. Čím větší nádrž tím líp. Pokud nemáte možnost většího akvárka, tak bych doporučoval nějaké mírnější tlamovce, ale budete muset jít do přerybněné nádrže, kde se pak agresivita rozmělní, protože dominantní ryby nemají šanci dělat velké pořádky. To zase vyžaduje dobrou filtraci, raději dva filtry, které čistíte na střídačku.
Je to asi trochu drsné, ale tlamovci jsou sice krásní a barevní, ale potřebují prostor.
Z druhů bych vám doporučil Labidochromis carelueus yellow a Iodotropheus sprengerae z těch mírnějších. Do 300 litrů dát tak 40 - 50 mladých ryb.

Další varianta je chovat šnekáče z Tanganiky, například Neolamprologus multifasciatus nebo similis, nejsou tak barevní, ale velká kolonie je super na pozorování. To můžete najít na videích na mém youtube kanálu. (dá se najít v mám profilu).

Já bych vám doporučoval do takového akvárka zkusit sehnat Neolamprologus brichardi, ale zjistěte si hlavně jestli máte vhodnou vodu a další nároky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík