Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2021 20:33
Axyd

XXX.XXX.161.177

Dobrý deň.

V telke som videl dokument o morských koraloch. A tam bolo že more sa otepluje a kvôli tomu "hnijú" koráli.

Mňa len napadlo že či si tie koráli nemôžu na to zvyknúť.

Viem trochu hlúpe. Nemusia tu nejaké individuá písať niečo na čo som sa nepýtal. Ako to zvyknú.

Ďakujem za každú reakciu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2021 22:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Axyd napsal(a):
Dobrý deň.

V telke som videl dokument o morských koraloch. A tam bolo že more sa otepluje a kvôli tomu "hnijú" koráli.

Mňa len napadlo že či si tie koráli nemôžu na to zvyknúť.

Viem trochu hlúpe. Nemusia tu nejaké individuá písať niečo na čo som sa nepýtal. Ako to zvyknú.

Ďakujem za každú reakciu.

Nejde o "hnití", ale o snižování pH mořské vody v důsledku zvyšující se koncentrace CO2.

2.1.2021 22:27
akscha

XXX.XXX.28.99

Uplne obecne ma kazdy organismus nejake optimalni podminky k zivotu. Pokud jsou splneny, tak nejen ze prezije, ale take roste a rozmnozuje se. Predstav si, ze jsi venku v letnim obleceni a snizi se teplota z 25 na 20. To zvladnes, jen se mozna budes trochu trast a budes potrebovat vic energie. Ale kdyz se snizi o dalsich 5, nebude ti to prijemne a ohrat se svalovym tresem uz nedokazes. A kdyz klesne na 10, dost pravdepodobne to nezvladnes a onemocnis. Jsi proste mimo oblast, ve ktere dokazes prezit. A netyka se to jen teploty, ale i ostatnich životních podminek (slozeni a tlak vzduchu, denni kaloricky prijem atd.). Predstav si, ze bys mohla za den snist jen jednu housku. Taky se tomu neprizpusobis.

Ty koraly jsou evolucne prizpusobene na nizsi teploty. To jsou tisice let evoluce, ktere nejde rychle zmenit. Na evolucni zmenu je navic nutne mit dostatek potomku, ze kterych se potom prirodnim vyberem vybiraji ti, kteri nejlepe uspeji v novych podminkach. Pokud je zmena prostredi moc velka a koraly zivori, uz se nerozmnozi a zadna evoluce neprobehne. The end of story.

Jinak u koralu je jeste potiz, ze jsou prisedle, takze nemohou použít beznou rychlou reakci zivocichu na zhorsene podminky životního prostredi a rychle se se prestehovat nekam jinam (pokud by vubec bylo kam).

Přidejte reakci

Přidat smajlík