Ahojte,
do mého malého kulatého “akvárka” jsem si koupila řasokouli a s ní si přinesla domů i černého pasažéra. Jedná se o malinko průhlednou rybku o velikosti cca 1 cm, přikládám foto. Nevíte někdo co je to za drobečka?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A myslis, ze bez filtru ryba neporoste? Zalezi na objemu nadoby, pokud se o ni bude starat, bude se ji darit
No u té barvy samozřejmě záleží na druhu. Je hrozně moc barevných kombinací, přičemž samci jsou vždy barevnější než samice. Samice mají hodně podobnou barvu jako tahle, samci jsou pestře zabarvení. Takže pohlaví poznáte celkem snadno, jak rybka poroste a začne se buď zabarvovat nebo ne.
To, za jak dlouho vyroste záleží na množství potravy, většinou tak za 3-5 měsíců podle pohlaví. Jednou nám ale v akváriu zůstalo jedno mládě živorodky - sameček a shodou okolností nám umřela beta, takže tam zůstal sám. Jedl tak cca jednou za 3 dny trochu granulí a tak, jako ryba na obrázku vypadal snad rok no a potom se pomalu vybarvil. Žil hrozně dlouho, měli jsme ho asi 3 roky. Tím samozřejmě nenabádám k trápení ryb hlady jenom, že se to může dost lišit
Děkuji za vyjádření. :) Ještě mám dotaz... v tom stejném akvárku jsem měla krevetky, ale vždy mi umřely, pouze jedna mi vydržela trochu déle, ale jakmile jsem k ní přikoupila další dvě tak mi všechny umřely. Nevíte čím to může být? Voda byla pravidelně měněná, vždy odstátá, teplota okolo 21 stupňů, v akvárku řasokoule a umělá rostlinka. Krevetky byly neocaridiny.
No pravděpodobně to bylo tím, že se mi to zdá docela malé, nebo jim mohlo vadit to kulaté akvárium. Kvůli tomu tvaru mohou být zmatené z toho, kam mohou a kam ne a zjišťovat to zběsilým pohybem po nádrži, dokud se v podstatě neutahají k smrti, nebo to mohlo být špatnou vodou - čím menší akvárium, tím častěji by se měla měnit voda a v tomhle případě bych řekla, že opravdu často. Možností úhynu je samozřejmě mnoho, ale tohle bych tipla jako asi nejpravděpodobnější z těch, co mě napadly.
_denise_
napsal(a):
Děkuji za vyjádření. :) Ještě mám dotaz... v tom stejném akvárku jsem měla krevetky, ale vždy mi umřely, pouze jedna mi vydržela trochu déle, ale jakmile jsem k ní přikoupila další dvě tak mi všechny umřely. Nevíte čím to může být? Voda byla pravidelně měněná, vždy odstátá, teplota okolo 21 stupňů, v akvárku řasokoule a umělá rostlinka. Krevetky byly neocaridiny.
Dobrý den.
Není problém krevetky úspěšně chovat i opravdu malých kulatých nádržích. To, že by krevetkám mohl vadit kulatý tvar akvária, je akorát internetem šířený nesmysl. Orientují se tam úplně normálně. Lidi problémy svádějí na kulatost akvárka ale v samotné kulatosti problém není. Na vině bývá nedostatečný objem v kombinaci s „hurá“ stylem čištění nebo předčasné nasazení živočichů.
Na takové akvárko se musí opatrně. Žádné prudké výkyvy a změny. V takto malém objemu stačí malý zásah a rovnováha akvária jde do kopru. Čili výměny často ale po malých částech, zásahy do dna minimální a dostatek prosperujících rostlin.
Takže je důležité, jak ta voda byla měněna, v jak často a v jakých objemech a jestli to doprovázelo třeba nějaké čištění dna (které vypadá, že je hodně čisté na to, aby mohlo miniakvárium bez filtru správně správně fungovat). Obzvlášť když tam pořádné kytky nejsou. Řasokoule toho moc s kvalitou vody nezmůžou (jsou to spíš takové dekorace), májí velmi malé přírůstky, čili nedokáže z vody odstraňovat dostatečné množství dusíkatých látek. Takže chce živé rychlerostoucí rostliny místo té plastové. :-) Ale to předpokládá výměnu té mramorové drtí a odstranění mořské ulity. Zvedá to pH a přitvrzuje vodu. Tedy nic, co by krevetky ocenily. :-)
Každopádně jednodušší je provozovat akvárium větší. To vám odpustí alespoň nějaké chyby.
Ať se daří.
bflmp
napsal(a):
No nevím, jak to s těmi tvary skutečně je, těch ryb se asi ještě nikdo neptal
Tak stačí sledovat jejich chování. Je úplně stejné jako v hranaté nádrži stejného objemu. Po internetu neustále cirkulují informace, že se ryby mají zbláznit z plavání v kruhu. Ale to je nesmysl. Plave snad ryba v hranaté nádrži do čtverce? Naopak viděl někdy někdo v přírodě pravý úhel? A ryby se nezdají v přirozeném prostředí zmatené či stresované. :-)
Problém těch kulatých akvárií je pravdu jen v tom, že to bývají 3l plivátka, blbě se na kulatá skla dává technika a špatně se to udržuje.
Bohužel když lidi vidí v každé druhé reklamě závojnatku v kouli, tak se pak nelze divit, že takové podmínky považují za odpovídající. Na to konto si ryby do takových mini nádrží pořizují a chcípe jim to. A pak se to háže na kulatost akvárka... Jenže problém jsou ty 3l a ne kulatost. Ta ryba by jim chcípla i 3l kostce.
Souhlasím s Honza 1991, nikdy jsem se jinak, než skrz média s případem, že by se ryby zbláznily osobně nesetkala, takže na tom, že je to mýtus něco bude viděla jsem i kulatá akvária 0, 8 l . A teď bych se chtěla zeptat _denise_, co Vás vedlo ke koupi kulatého akvária? Vždyť by skoro stejně místa zabral několikanásobně větší kvádr (nic proti Vám, jen by mě zajímalo, jak na to někdo přijde)
Kulaté akvárium jsem původně kupovala čistě pro řasokouli. Nápad na nějakého vodního tvora přišel po pár dnech, kdy mi přišlo, že tam prostě něco chybí. Teď po delší době zase přicházím na to, že bych ráda přisadila nějaké rostlinky, líbil by se mi na dno anubias nana a něco drobného na hladinu.