Akvárium pro cichlidu ramirezovu

Cichlidka Ramirezova
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2021 00:07
Snakeman2

XXX.XXX.134.119

Zdravím,chtěl bych zjistit více o této krasne rybě. Zajímalo by mě jak velké akvárium potřebují. Dost jsem se dočetl že jednomu páru stačí i 54l je to pravda?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 07:39

Staci, nejsou to velke rybky a pri tření si obhajuji nevelky prostor, ale je nutno dodrzet pravidelnymi vymenami vody jeji vysokou kvalitu - jsou velmi citlive na dusikate latky.

11.1.2021 10:40
Snakeman2

XXX.XXX.134.119

Jak častou výměnu vody stačí jednou za týden? Jak zkvalitnit kvalitu vody a omezit dusíkaté látky? Bude stačit při výměně vody odstátá voda? Kolik vody by se mělo vyměnit? Jak by mělo vypadat akvárium? Stačí na dno Písek? Jaké rostliny zvolit aby přispívali? A jaké dekorace?

11.1.2021 12:01

Menil jsem cca 20 l v 60l kazdych 14 dni, ale velmi to zalezi na poctu ryb, filtrech, rostlinstvu a dalsich faktorech... Vodu idealne odstatou, v malem mnozstvi i cerstvou. Spis nez pisek bych pouzil jemny kacirek, rostliny by mely tvorit pritmi v casti nadrze a je nutne jim poskytnout ukryty - kvetinace, apod, radi se trou ve skrytu a jikry i poter si chrani. Urcite bych doplnil korenem, spis nez mangrovove pouzivam mopani.

11.1.2021 12:09
Honza1991

XXX.XXX.128.12

Dobrý den. Obecně. Nejlépe si poradí s dusíkatými látkami prosperující rychlerostoucí rostliny a výměny vody. Ano, křemičitý písek je naprosto ideální. Ale nesmí být moc hrubý. Na dekoracích až tak nesejde. Použijte co se vám líbí. Kořeny, kameny (jen bacha ať neovlivňují vodu), kokosové ořechy, květináče. Důležité je členité akvárko a je asi celkem jedno jak toho dosáhnete.

Jenže konkrétně kolik vody měnit, zda je potřeba vodu nějak upravovat a jaké rostliny nelze konkrétně říct. Hodně záleží na ostatních spolubydlících (počet a míra znečištění), kvalitě zdroje vody pro akvárium, osvětlení, krmivu... Bez toho nelze zodpovědně zodpovědět většinu vašich otázek. Každému teče doma z kohoutku jiná voda, proto se každému daří jiné kytky a výměny vody mají jiný efekt.

Mně třeba stačí u Ramirézek měnit 1/5 vody týdně. Ale mám je v jednodruhové 100l nádrži.... Vodu nijak neodstávám a dávám jí přímo z řadu do akvária. U vás však může být situace naprosto odlišná.

Pro představu jedno akvárium, kde Ramky prosperují: https://rybicky.net/nadrze/20918

Obecně pro Ramirézky doporučím nepodceňovat teplotu, používat kvalitní a hlavně rozmanitou stravu včetně živého, mraženého (koretra, artemie). A to nejdůležitější. Tyhle ryby nepatří do nezaběhlé nádrže! Důležitý je taky výběr ryb. Pečlivě vybírejte. Chce to ryby v dobrém stavu. Bohužel často je vidět v akvaristikách pravý opak.

Ramirézky nejsou v principu ryby, které by byly extrémně náročné. Ale přesto, pokud s cichlidkami nemáte zatím zkušenosti, tak bych na to šel postupně od těch nejméně náročných. https://rybicky.net/atlasryb/cichlidka_papousci

Tak ať se daří.

11.1.2021 12:25
Snakeman2

XXX.XXX.134.119

Moc děkuji za odpověď, a ještě by mě zajímalo jaké a kolik ryb by k nim bylo vhodné pořídit? Do akvária 60l

11.1.2021 12:43
Honza1991

XXX.XXX.128.12

Snakeman2 napsal(a):
Moc děkuji za odpověď, a ještě by mě zajímalo jaké a kolik ryb by k nim bylo vhodné pořídit? Do akvária 60l

Objem nebývá pro spoustu druhů to nejdůležitější. Pro cichlidky bych spíš uváděl plochu dna. Pro dobře plavající ryby je zas důležitá délka akvárka. Takže dobré je uvádět i rozměry akva.

Opět jsme u toho, že neznám hodnoty vody, nevím jak ta nádrž vypadá atd. Takže nějaké počty, to by bylo opravdu nezodpovědné hádání.

Tak jen můžu napsat co jsem choval s Ramirézama já. Přiznám se, že jsem se postupně pracoval k víceméně jednodruhovým nádržím. :-) Ale s Ramkama jsem měl např. tetry ohnivé. Ty by měly do 60l nádrže bez problému jít. Kdyby bylo bylo akvárko dostatečně dlouhé, tak mám odzkoušené sekernatky. Ty si s Ramirézkama vůbec nepřekáží.

Obecně by to měly být ryby, které málo znečišťují vodu a dobře snášejí vysoké teploty, které Ramky vyžadují.

11.1.2021 12:54
Snakeman2

XXX.XXX.134.119

Mám klasické akvárium 60x30x30

Přidejte reakci

Přidat smajlík