Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
všimla jsem si, že moje bojovnice má roztrhané ploutve, začalo to tím že se jí začali třepit a pak jsem viděla na zemi kus jeho ploutve, dnes jsem se šla podívat a nemá skoro žádné ploutve.
Nevíte čím to může být, nebo čím to mám vyléčit?
Děkuji za odpovědi.

napsal(a):
Dobrý den,
všimla jsem si, že moje bojovnice má roztrhané ploutve, začalo to tím že se jí začali třepit a pak jsem viděla na zemi kus jeho ploutve, dnes jsem se šla podívat a nemá skoro žádné ploutve.
Nevíte čím to může být, nebo čím to mám vyléčit?
Děkuji za odpovědi.
Velikost akvária? Rostliny jsou, jaké a kolik? Teplota vody?

Akvárko má 40 l, je zarostlé a mám tam 4 živé rostliny. Teplota vody je 26 - 28 *C.

napsal(a):
Akvárko má 40 l, je zarostlé a mám tam 4 živé rostliny. Teplota vody je 26 - 28 *C.
Podmínky mi připadají v pořádku. Napadá mě akorát bakteriální rozpad ploutví (vygůglete si). Obecná léčba nemocí akvarijních rybiček - metylénová modř nebo malachitová zeleň, koupíte v každé akvaristice, možná i v zooobchodech. Já tim jednou vyléčila "plesnivé" rybičky.

Dobře, podívám se, děkuji za odpověď.
Dobrý den
Doporučuji betám do akvárka přidávat torben nebo jiný rašelinový výluh. Popřípadě olšové šišky, dubové listí nebo můžete koupit tzv. catapa leaves nebo alespoň přírodní kořen . Snižuje to ph vody působí antibakteriálně atd. Dokonce sem slyšel názor jednoho chovatele z Thaiska, který tvrdil, že beta do půl roku bez těchto výluhů zemře. Léčit bych zkusil v solných koupelích. Betty na tuto léčbu reagují celkově velmi dobře.
Jeste by to mohlo byt nedostatecnou kvalitou vody. Jak casto odkalujete dno a vymenujete cast vody? Nezbyva vam tam nesezrane krmeni? Je možnost udelat si testy na dusicnany (NO3, ale kupte nejake kvalitnejsi, me fungovaly treba od tetry). Příliš vysoké hodnoty dusicnanu znaci spatnou kvalitu vody a vedou i k tem problemum s ploutvemi. Rychlym resenim je casta vymena vody (klidne tretinu denne) a pote zlepseni udrzby. S vodolecbou muzete koneckoncu zacit rovnou, tim nikdy nic nezkazite. Mimochodem, v tech 40 litrech mate jen tu bettu a nebo i jine ryby?

Do vody dávám Torben

Odkaluji 1x týdně, vždycky než naliju čistou vodu do akvária tak dám přípravek proti choru, pak po čištění přidám do vody bakterie, torben a vitamíny pro ryby a v akváriu mám ještě razbory skvrnoocasé a panceřníčky.
To trochu meni situaci. 40L a 4 rostliny na 1 bettu je super prostor. S rasborami a pancernicky ale muzete mi prerybneno a ty 4 rostliny nezvladnou odbourat vsechny odpadni latky vytvorene rybami. No a na bettach a jejich ploutvich se to projevi docela rychle.
Zkuste zmerit ty dusicnany. Pokud budou hodnoty moc vysoke, reseni je vyměňovat casteji a vic vody, vysadit vic roslin (idealne rychle rostoucich nebo plovoucich), popr. snizit pocet ryb (dostat se na 1cm ryb na litr vody).